Afgelopen maand verscheen het verrassend album van Odin & Berge. Achter deze Noorse combinatie schuilt een brok muzikale ervaring. Naast bluesgitarist Bjorne Berge is de jongere Odin Staveland wel bekend in de wereld van de muziek. Zijn vader Oyvind Staveland is een bekend muzikant in Noorwegen. Hij is de bandleider van VAMP waarin Bjorn Berge gitaar speelt.

“Het album is ontstaan vanuit de vraag dat Bjorn Berge mij als producer vroeg. Hij woont hier in de buurt. Het hele project start dat we de studio ingingen. Hij had geen songs klaar, alleen enkele riffs en dat was het. Hij is 45 minuten geweest hahaha. ” Odin verteld dit vanuit zijn cabin dat ergens bij Berge aan het water staat. Weg van de stadsgeluiden en in de rust bij een bosrijke omgeving.

Gitarist Bjorn Berge

“Ik heb opgenomen wat hij had en hij vroeg mij om aan de songs te werken enzei ja maar realiseerde dat het toch wel erg veel werk was en dat het veel tijd kost. Voor het project heb ik een  voorstel gedaan om het als een duo project te doen. Dat maakte het voor ieder goed en kon ik er vol voor gaan. Met zijn testosteron blues ben ik toen aan de slag gegaan.”
Mijn idee was vooral om alles anders te plaatsen in zijn stijl. Het is niet mijn stijl. Meer de stupid male stuff met veel lagen erin. En ook veel humor haha.
Er staan veel thema’s in die voor mij persoonlijk zijn. Het gaf me de ruimte om er over te praten en had een procesmatige werking.
Voor mij was het lastig omdat ik weinig spreek en met mijn vrouw brak. Maar ik had haar vanaf mijn 16de leren kennen en realiseerde me, wat nu? Moet ik op tinder of hoe versier je een vrouw. Ik ben het niet gewend. Dat maakt in de wereld van de afgelopen 2 jaar wel anders. Dat heb ik in de songs verstopt. “
“Zoals het nummer ‘Get Up’. Het is geschreven vanuit 4 verschillende tinder adverts ieder verse is een andere sketch van een tinder en vanuit dat perspectief is het iedere verse ontstaan. Dat was eigenlijk best grappig. En dan ga je nadenken over hoe je je presenteert. Dan komt al snel de vraag; voor wie presenteer je je. Daar draait het uiteindelijk om.”
‘Met mijn soort van muziek is het lastiger om naar een publiek te focussen. Het is juist divers en er komen verschillende stijlen terug en met dance, pop komt dat eigenlijk weer terug. Met de verschillende songs is het hoe ik tegenover de toekomst kijk en het milieu. Dan realiseer ik me dat ik er niet veel aan doe. Het is een beetje lastig uit te leggen omdat ik het in de muziek probeer te plaatsen.”

Maatschappelijk en erotisch

“Net als het nummer waarbij ik me in een bar plaats en verzin dat er een vrouw naakt naast me zit. Erotisch en toch in je hoofd heb wat ik er mee zou willen hahaha. Daarnaast is er ook iets van racisme in het album. Het idee dat je wit bent en bevoorrecht bent, dat nergens op slaat. Zeker wanneer je dit in US ziet. Het is dan ook erg vreemd om dat in te denken. Ik heb veel buitenlandse vrienden en verrassend zijn er geen donkere mensen bij. Wel mensen uit Chili, en Aziaten. Dat deed me denken over hoe dit ontstaat.”
“Hoe zou het dan zijn om een zwarte vrouw te zijn en hoe je dat beleefd. Er zit alleen de vraag in van de colour of the skin en hoe de dominantie   hierin een rol speelt.’

Eigenlijk was mijn basis voor dit album om in elk nummer Get Up te plaatsen het is dan ook geen toeval dat Get Up in ‘Bullet Dance’ is terecht gekomen. Het is als een rode draad dat door het album gaat. Daar komt het allemaal uit en dat past qua muziek ook dicht bij mij. Berge past hier ook in door zijn gitaarstijl. Hij heeft zoveel identiteit in zijn gitaar spelen en dat maakte dat hij prima in de songs past. Naast Berge is Amund Maarud ook op het album te horen. Hij speelt de gitaar in ‘Cockfight’.

Hahoohs

“De titel van het album Hoohahs & Cat Calls hhaha ik las een boek van Coover en zag het woord Hoohah en vond dat pakkend en met de songs bekte het goed in Cat Calls. Dat is een niet oke straatwoord voor Coming after you. Het is pakkend en de combinatie ervan maakt het passend als titel.”

“Live gaat het een beetje lastig nu Berge veel op tournee is. Het geeft mij ruimte en tijd om een solo album te maken.
Als live shows kunnen we niet als Zappa de songs over and over again spelen. We hebben een passende oplossing gevonden in de show om de show energie te geven en grote diversiteit te geven. Met saxofoons en uitdaging met drums en beats dat we opzwepend presenteren. Daarmee komen de bezoekers in de vibe en gaat het feest los.”

Op dit moment is het in Noorwegen nog vol met post Covid shows en Vamp heeft nog een serie data open staan. Hierdoor zien we dat de band deze hele zomer op tour is. Aan het eind van dit jaar hoopt de man met zijn eigen band op tournee te kunnen gaan en Nederland aan te doen.

30 april 2023
In dit bericht:
Translate »