Ter viering van het 30-jarige jubileum van hun iconische debuutsingle ‘Supersonic’ deze week (de oorspronkelijke release was 11 april 1994), heeft Oasis vandaag een wezenlijk vroege liveopname van het nummer onthuld. Luister hier en bekijk de nieuwe lyric video.  Om deze mijlpaal te onderstrepen zijn er (fysieke) limited edition singles uitgebracht – een replica van de originele Cd-single uit 1994 (inclusief de white label demoversie van ‘Columbia’) en een individueel genummerd, parelkleurige 7” vinyl – out now op Big Brother Recordings. De single is ook verkrijgbaar op ruimtelijke audio op Apple Music here.

 

De dynamische live versie van ‘Supersonic’ werd opgenomen in de Limelight in Belfast op 4 september 1994, en legt perfect het moment vast waarop Oasis een van de meest spannende nieuwe bands werd en op de drempel stond van tijdperkbepalend cross-over succes. Eerder die week, op 29 augustus 1994, was hun baanbrekende debuutalbum ‘Definitely Maybe’ uitgebracht en kort voordat Oasis het podium in Belfast opliep, hoorde de band dat het album op nummer 1 in de UK Official Album Chart stond. De fans, die vanuit heel Noord-Ierland naar de show waren gekomen, waren getuige van een onvergetelijk optreden.

 

David Neely was destijds General Manager en boeker van de zaal en herinnert zich die avond maar al te goed. “They took the stage in the Limelight, Belfast on Sunday 4th September.  It was a sell out 500 people at the gig and tickets only £6.75!  The Sunday of the week the debut album was released, the Limelight show was the right venue, for the right band at the right time.  I remember around 6.30pm (in the dark days before mobile phones) that a call came into the office from Radio One, saying the band had just went to Number 1 in the album charts.  It was a show that is now claimed by thousands that they were there – simply a show that is legendary in these parts.”

 

De band uit Manchester speelde een set vol branie, oorverdovende feedback en toekomstige klassiekers, die hun vroege potentieel en de koortsige verwachtingen van de fans oversteeg. Oasis stond op het punt om een van de bepalende culturele krachten in de Britse muziek te worden.

Nieuws over activiteiten ter viering van het 30-jarige jubileum van ‘Definitely Maybe’ volgt in de komende weken.

‘Supersonic’ cd-single tracklist:

  1. Supersonic
  2. Take Me Away
  3. I Will Believe (Live)
  4. Columbia (White Label Demo)

 

‘Supersonic’ 7” single tracklist:

  1. Supersonic
  2. Take Me Away
12 april 2024
In dit bericht:
Translate »