Dit  jaar viert de Nederlandse popband NITS hun 50ste verjaardag met nieuwe muziek en een Europese concerttour getiteld NIT50. Op 19 januari verschijnt het mini-album Tree House Fire met als centraal thema van de 6 nieuwe songs, de brand die de Amsterdamse studio van de band in 2022 volledig verwoestte. Als voorproefje komt op 12 januari The Tree als eerste focustrack uit. De Europese NIT50 tour brengt de band op 13 en 14 april naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Check hier alvast de  video die Henk Hofstede maakte bij eerste single The Tree.

Tree House Fire

On the 16th of May 2022 our studio De Werf burned down to the ground. The fire took everything. The fire gave us this album. The Tree is still standing. The bird is still singing.

Deze uitspraak op de hoes van het nieuwe mini-album van NITS vat in een notendop samen welke gebeurtenissen tot het ontstaan van Tree House Fire hebben geleid, maar vertelt ook iets over de vastbeslotenheid van de band om de draad meteen weer op te pakken. Op basis van i-pad demo’s die Henk Hofstede had gemaakt, zijn de mannen gaan repeteren en opnemen, eerst in een gehuurde oefenruimte, daarna in Studio 150 in Amsterdam-Noord. De teksten van Henk Hofstede reflecteren soms op een zwerftocht door en rond het gebouw, kijken dan weer vanuit het perspectief van een boom die behouden is gebleven of een specht die het allemaal heeft zien gebeuren. Ze laten zich lezen als een allegorie, hetgeen kraakhelder wordt in het laatste nummer, waarin de koude realiteit van dit verlies, maar ook verlies in het algemeen, onthutsend duidelijk wordt. (NITS Tree House Fire, cd/digital/vinyl WERF Records)

Eén van de meest creatieve popbands van Europa

De afgelopen 5 decennia hebben NITS met hun volstrekt eigen sound en aanpak een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de Europese popcultuur. De band rond zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, drummer/percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips bracht sinds hun oprichting in 1974 meer dan 30 albums uit en mocht talloze prijzen en onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder vier Edison Awards en de Popprijs. Een belangrijk deel van hun geschiedenis is gebaseerd op de nummers die iedereen kent, In The Dutch Mountains, J.O.S. Days, Adieu Sweet Bahnhof en Nescio. Maar het is juist ook hun immer verdergaande ontwikkeling die NITS tot een van de meest creatieve en vernieuwende popbands van Europa maakt. Ieder album vertelt een nieuw verhaal, zoals Ting (1992) of Les Nuits (2005) of ook het meer recente ‘drieluik’ angst (2017), Knot (2019) en NEON (2022). Vanaf 19 januari ‘24 wordt Tree House Fire als mini-album aan deze lijst toegevoegd.

 

NIT50 Tour – 2024

De NIT50 jubileum tour voert de band in het voorjaar langs de Europese steden die een grote rol in hun carrière hebben gespeeld. Parijs, Zürich, Antwerpen, Brussel en natuurlijk Amsterdam. Het concert wordt een dwaaltocht door hun geschiedenis, maar ook een kennismaking met nieuwe songs.

21 februari – Goirle (Try out) – Jan van Besouw (NL)

7 maart – Strasbourg – La Laiterie (FR)

9 maart – Zurich – Volkshaus (CH)

15 maart – Antwerpen – Roma (BE)

16 maart – Soignies – Centre Culturel (BE)

22 maart – Parijs – Le Trianon (FR)

13 april – Amsterdam – Carré (NL)

14 april – Amsterdam – Carré (NL)

20 april – Brussel, AB (BE)

16 sept – Tampere – Tavara Asema (FI)

18 sept – Helsinki – Savoy (FI)

Kijk en luister

Dial NITS – 30-delige podcast van Eric Facon

18 januari 2024
In dit bericht:
Translate »