NIEUWE SUPERGROEP CLOCKTOPUS KONDIGT GELIJKNAMIG DEBUUTALBUM AAN

Op 15 maart brengt Clocktopus hun gelijknamige debuutalbum in eigen beheer uit. Clocktopus is een nieuwe supergroep bestaande uit Maarten Rischen (Shaking Godspeed, Tommy Ebben & The Small Town Villains), Wout Kemkens (Shaking Godspeed, Iron Jinn, De Niemanders), Tommy Ebben (Komodo), Thomas van den Berg (Amber Arcades, Alamo Race Track), Zac Chapman (Electric Company), Ferdy van der Singel (producer van Bløf, Ruben Hein) en producer Rutger Drenth (o.a. KRACH). De eerste single World Worry ||| is nu uit.

Initiatiefnemer, multi-instrumentalist en producer Maarten Rischen speelde zowat op alle poppodia en festivals die Nederland rijk is. In 2016 was hij echter toe aan een grondige change of scenery en na een paar jaar in China kwam hij uiteindelijk in Thailand terecht. Na jaren met plaatselijke en rondreizende muzikanten gespeeld te hebben, vond hij het in 2022 hoog tijd om zijn oude muziekmakkers uit Nederland uit te nodigen in zijn nieuwe habitat. Er was weinig overtuigingskracht voor nodig om de Nederlandse garde voor een maand naar Thailand te krijgen. Een vooropgezet muzikaal concept of plan om een officiële band te vormen, was er niet. Het plezier van simpelweg samen muziek maken was het enige doel. Maar de muziek die ontstond en de onderlinge chemie zorgde ervoor dat ze toch een échte band gingen vormen.

Ergens in de Thaise jungle werd een geïmproviseerde studio gebouwd met bamboe, open zijkanten en palmbladeren op het dak. Deze onalledaagse opname-setting was natuurlijk aangenaam exotisch, maar zorgde ook voor de nodige praktische ongemakken die dwongen tot extra creativiteit. Zo hadden veel instrumenten en apparatuur zwaar te lijden onder de Thaise temperaturen en drukte de plaatselijke fauna ook zijn stempel op de opnames. De omstandigheden waarin de muziek ontstond, bepaalden voor een groot deel de tekstuele thematiek van de plaat. Aan de ene kant was er de pure euforie van het creëren van nieuwe muziek – de kracht van creatie zonder stilistische grenzen of andere vooropgelegde beperkingen – met een groep vrienden met een onverwacht sterke muzikale klik. En dat ook nog eens in een prachtige setting als Thailand, ver weg van de alledaagse sleur en Westerse (werk)druk.

Maar er zijn ook wat donkere momenten op de plaat terecht gekomen, wellicht ingegeven door de andere kant van de medaille waarmee je wordt geconfronteerd in een land als Thailand. Zoals op de nieuwe single World Worry III: ’De ballade van de vervaarlijk blaffende hond die niet bijt’, zegt Wout. ‘Toen ik ‘s nachts door Bangkok liep, zag ik vele nachtportiers achter hekken, in flikkerend tl-licht, voor televisies, soms slapend, verveeld tikkend, bellend, anderen lachend. Het nachtelijke gevaar leek hen niet vaak te bezoeken, mocht dat die nacht wel zo zijn en ik zou dienst hebben zou het dan zo gaan als in World Worry III?’

26 september 2023
In dit bericht:
Translate »