Na een carrière van meer dan 40 staat Jean Bosco Safari in zijn artistieke zenit. Een begenadigd performer, songwriter en storyteller die zijn Afrikaanse roots op unieke wijze laat blenden met de Angelsaksische rock, soul en pop waarmee hij in Europa opgroeide. Gepassioneerd én geëngageerd, tour na tour, plaat na plaat, heeft Jean een zeer warme plek veroverd in het hart van een zeer ruim publiek en connecteert hij intens met zijn teksten en muziek met de wereld rond zich heen.

Jean Bosco Safari staat er als nooit tevoren en heeft rond zich een ambitieus team verzameld met Shine Bright Management en het label Starman Records om in 2023 terug sterk uit te pakken. Er werd in New York aan nieuw materiaal gewerkt met Mark Plati, de voormalige bandleader van David Bowie en producer van tal van diens albums (recent nog “Toy”)

Eerste single “The Holy Ones” verschijnt op 20 januari 2023.

Live start JB in de zomer van 2023 met de “SUN TOUR ” ondersteund door zijn band, Steven Mintjens/keys, Peter Verhaegen/ bass en Paul Zegers/drums . Nieuw en oud werk, naast een doorleefd concert tevens een collectieve, verbindende beleving, onder zon, maan en sterren.

(tekst gaat verder onder video)

Jean werd geboren in Rubago, Rwanda (Centraal Afrika) in 1954 en werd op zesjarige leeftijd geadopteerd door een Vlaams echtpaar in Merksem (Antwerpen). Zijn kunstopleiding in Sint-Lukas in Brussel bracht hem bij Studio Vandersteen waar hij werkte als potloodzetter voor de westernreeks Bessy tussen 1976 en 1983.

De eerste professionele stappen werden gezet in 1980 met zijn band Heartbreak, waarin ook Fred Bekky (The Pebbles) en waarbij ook Danny Lademacher (Wild Romance) en Thijs van Leer (Focus) betrokken waren. Hun debuut “Heartbreak Motel ” op het Franse label Carrere werd in 1982 in heel wat landen uitgebracht tot in Japan en Brazilië toe. De doorbraak bleef uit maar het versterkte wel de reputatie van JB als live performer.

JB ging uit noodzaak covers spelen om zich in zijn levensonderhoud te voorzien. Deze formule bleek uiterst succesvol te zijn maar zijn eigen verhaal kan hij erin niet kwijt. In 1990 verscheen onder de artiestennaam Kid Safari zijn solodebuut “WOW” geproduced door Kenny Moore, de pianist van Tina Turner.

“WOW” werd in heel Europa uitgebracht, en tegelijkertijd in Australië, Zuid-Afrika en Argentinië. Singles als “Caroline Cool” scoorden op de radio en “My Eyes” schopte het zelfs tot nummer 1 in de Zuidafrikaanse hitparade. De live concerten werden gecoached door Micha Bergese, die ook al werkte met The Rolling Stones, Tina Turner , Leonard Cohen, Sarah Brightman en Peter Gabriel .

Na het succes van het tweede album “ The Romantic Heroes “, goed voor goud en 25.000 verkochte exemplaren in België stapt JB in 1995 voor de release van het derde album “Little Boy Blue” af van Kid Safari als artiestennaam en werken onder eigen naam: Jean Bosco Safari, zijn oorspronkelijke Rwandese naam, een belangrijke stap in het verder exploreren van zijn roots en muzikale identiteit.

Niet verwonderlijk dat opvolger “ Visions of Home” Afrika als centraal thema heeft, waarbij JB meer en meer Afrikaanse elementen toelaat in zijn songs. Met “Nomad” uit 2003 benadrukt hij zijn veelzijdigheid en grijpt hij terug naar akoestische songs waarbij folk- en Beatles-invloeden naadloos samengaan.

In 2008 JB richtte een eigen label op “ Lime&Shugga “ , waarop zijn zesde album “ Private Revolution ” werd uitgebracht. Het album combineert Rwandese ritmes, Rwandese fluisterpoëzie en Beatles-invloeden. JB gaat touren met de John Lennon tribute band ‘Imagine No Lennon’ en legt zich toe op teambuilding en coaching projecten, telkens wel sterk gelinkt aan zijn persoonlijk verhaal en muziek.

In 2022 is er dan eindelijk terug nieuwe muziek: “SUN” is het eerste album uit een trilogie die “Under Sun, Moon and Stars” waarvan de volgende twee albums de komende jaren zullen verschijnen. De singles uit “Sun” halen de playlists van o.m. Radio 2 en de nieuwe songs vloeien weer als vanouds uit de pen van de oude meester. Heel apart is ook de door JB getekende ‘illustrated songbook” die bij het album verkrijgbaar is.

 

 

20 januari 2023
In dit bericht:
Translate »