Persbericht, maandag 6 december 2021

‘’Wouldn’t it be nice to do some living before I die?’’ Een relevante vraag, voortvloeiend uit een troosteloos gevoel dat we tegenwoordig allemaal maar al te goed kennen. We snakken als een malle naar dingen die we ons hele leven voor lief hebben kunnen nemen. We missen het oude normaal. Bakken op een strand in een ver land. Het eerste koude drankje in een kroeg op een zaterdagavond. Heet en bezweet losgaan bij een punkconcert. In haar nieuwe indie-folk pareltje ‘Karaoke’ spreekt de Nederlandse artiest Judy Blank haar eenvoudige wensen uit met een gezonde dosis sarcasme.

“Ik was altijd een vrolijk mens”, legt Blank uit. “Altijd in voor avonturen, het vliegtuig pakken en opgetogen zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Het spelen van shows en in contact komen met publiek van over de hele wereld gaf me avond na avond een drugs-achtige kick. En toen ineens stortte dat allemaal in. Ermee omgaan eiste zijn tol op mijn geestelijke gezondheid, en niet alleen op de mijne. Ik realiseerde me al snel dat het moeilijk is om verdrietig te zijn in de perfectionistische maatschappij van vandaag. Gelukkig kon ik sommige van deze emoties verwerken door liedjes te schrijven, een beetje zoals ik deed toen ik 16 jaar oud was, zittend aan de piano in mijn ouderlijk huis. Het was toen gratis therapie en dat is het eigenlijk nog steeds.”

Terug naar nu, tien jaar later, is de eigenzinnige singer-songwriter een gevestigde waarde in de muziekscene en speelt ze zonder moeite haar aangrijpende songs voor een publiek en schrijft ze nummers samen met en voor andere artiesten zoals multiplatina verkopende popsensatie Duncan Laurenca (Wishes Come True, 2021) en de hedendaagse folkheld Jake Etheridge (I Could Be Better – 2021). Ondanks het sombere sentiment laat ze haar luisteraars achter met een warm gevoel op ‘Karaoke’. Met het gevoel van een jaren ’50 zwart-wit film weet ze te boeien met haar kristalheldere zang en een speels piano begeleid door ‘80’s space geluiden en spookachtige harmonien die door vriend – stemmige folk alleskunner – La Loye worden gezongen.

“Het leven is verre van perfect. Het is rommelig en vreemd. Dus het is oké om soms verdrietig te zijn. Het kostte mij een tijdje om te beseffen dat er ook ruimte mag zijn voor die gevoelens. Ik hoop dat mensen een klein beetje troost kunnen vinden in deze liedjes, op dezelfde manier waarop het schrijven ervan mij troost.”

‘Karaoke’ komt aanstaande vrijdag (10 december) uit. De track is de eerste single en voorproefje van haar nieuwe EP ‘Saddies’, die in het voorjaar van 2022 wordt verwacht.

8 december 2021
In dit bericht:
Translate »