Vandaag komt Babs met haar nieuwe single Doe Het Licht uit uit. Mochten jullie plek hebben om hem online te delen, zou dat super zijn. Babs is ook beschikbaar voor een interview. Mocht hier interesse in zijn hoor ik dat graag.

Op 3 mei brengt de Leidsche rapper, producer en songwriter Babs haar vijfde EP Half uit via haar eigen label Op De Beat Records. Deze release wordt ondersteund met een clubtour door het land. Eind vorig jaar verscheen al de single Ze Waait Weg als voorbode van de aankomende EP. Miljoenen Nederlanders leren haar momenteel kennen in het tv-programma Wie Is De Mol? waar ze met haar energieke persoonlijkheid en fanatisme opvalt tussen de kandidaten.

Doe Het Licht Uit is een ode aan het nachtleven. Het gaat over hoe juist de nacht licht kan voelen ten opzichte van de dag en hoe het een plek is voor o.a. zelf-expressie en ontdekking. Dit is het eerste nummer dat rapper, producer Babs maakt waar de gitaar zo’n dominante rol in speelt en is onderdeel van de vernieuwde sound die we op haar aankomende EP Half kunnen verwachten. Voor Doe Het Licht Uit liet ze zich inspireren door o.a. Prince.

Muzikaal slaat Babs met Half een nieuwe weg in, de EP is ritmisch, energiek en verhalend. Waar haar vorige EP’s vooral uit elektronische muziek bestond, is Babs nu gaan werken met organische klanken en (akoestisch) opgenomen instrumenten. Ook hoor je op Half voor het eerst in Babs muziek invloeden vanuit de black culture terug. De titel Half verwijst naar de twee helften van haar roots, het Nederlandse tegenover het Surinaamse.

De eerder uitgebrachte nummers van Babs bevatte vooral maatschappelijk betrokken teksten rondom (gender-)diversiteit, seksualiteit en identiteit, maar deze EP is een stuk persoonlijker. Thematisch gezien gaat Half over de zoektocht naar haar roots en identiteit. Babs over Half: “Ik ben half Nederlands half Surinaams en ik heb nooit de ruimte gevoeld om te onderzoeken hoe ik me verhoud tot de Surinaamse kant van mij, omdat ik, hoewel ik in Nederland vaak als allochtoon gezien wordt, in de ogen van Surinamers wit ben. Laatst was ik met mijn (Surinaamse) oma en tweelingbroer naar een tentoonstelling over hoe zwarte cultuur R&B, jazz en hiphop beïnvloed heeft en dat inspirerende mij heel erg om te gaan experimenteren met muzikale elementen uit de black culture. Daarnaast hoop ik mijn veelzijdigheid met Half te kunnen benadrukken en voor wat vrouwelijke representatie te kunnen zorgen in een door-mannen-gedomineerde scene, zodat ik een rolmodel kan zijn voor jonge vrouwelijke of non-binaire producers.”

De nieuwste single Ze Waait Weg gaat enerzijds over de zoektocht naar haar roots. Anderzijds gaat het nummer over jezelf voorbij vliegen en het snelle leven van nu. “Ik speel graag met contrasten, zo letterlijk ook in mijn haar (half blond, half bruin). Ik heb het vaker over ‘het zwart-wit-denken’, waar ik met mijn muziek graag kleur in wil brengen. Op Ze Waait Weg bespreek ik hoe het is om als allochtoon gezien te worden door je omgeving en tegelijkertijd op te groeien met allerlei privileges. Zo zeg ik in dit nummer “Ik ken mijn plek niet, een land, geen connectie. Geen witte tint, geen witte huid maar wel opgegroeid in een rijk wit huis”. Soms ben ik bang dat ik te eerlijk ben in mijn muziek, maar ik geloof dat er kracht zit in kwetsbaarheid!”

Babs’ eerste EP release Ruimtevrees verscheen tijdens de pandemie in 2021. In korte tijd bracht ze daarna nog drie EP’s uit en twaalf singles o.a. het nummer Altijd Tijd samen met Willie Wartaal. In 2022 zat het nummer Vermijd ‘t Verwachte in de internationale, award-winnende hiphop serie Atlanta. Ze trad op op Noorderslag en was genomineerd voor Song van het Jaar van 3voor12 met het nummer Bennie Boos.

Livedata:
10 mei –  Luxor Live, Arnhem
11 mei –  Mezz, Breda
16 mei –  Patronaat, Haarlem
17 mei –  De Nieuwe Nor, Heerlen
18 mei –  Rotown, Rotterdam
1 juni – Metropool, Enschede

23 maart 2024
In dit bericht:
Translate »