Persbericht, vrijdag 11 februari 2022

Het vanuit Amsterdam opererende indiefolktrio Subterranean Street Society heeft met ‘Saudade’ een nieuw album uit. De opvolger van het succesvolle ‘Twelve Steps’ uit 2020 is vanaf nu verkrijgbaar op vinyl, cd en digitaal. Vanwege de huidige coronamaatregelen is de officiële publiekspresentatie van het album in de Melkweg op 12 februari verdeeld over twee shows, die beiden zijn uitverkocht.

Net als het voorgaande album heeft ook ‘Saudade’ een conceptueel karakter. Op ‘Twelve Steps’ (2020) was alcoholisme het thema, geïnspireerd door de strijd van de vader van de Deense frontman Louis Puggaard-Müller tegen deze verslaving. Het leverde lovende besprekingen op in nationale dagbladen en magazines, en de band was te zien op NPO 2 in het tv-programma The Ballroom van Jan Douwe Kroeske.

De liedjes op ‘Saudade’ zijn geschreven door Puggaard-Müller in een turbulente periode van zijn liefdesleven. Nadat hij de relatie met zijn Nederlandse minnares verbreekt, trekt hij couch-surfend door Amsterdam, twijfelend of hij terug naar Denemarken zou gaan of niet. De band is nu zijn grootste liefde en reden om te blijven, maar dan ontmoet hij ook een andere vrouw in Amsterdam. Zowel deze vrouw als zijn oude liefde zijn bekende singer-songwriters, die in verschillende delen van de stad wonen. Zijn onvermogen om in deze voor hem moeilijke situatie een nieuwe relatie aan te gaan resulteert in opnieuw liefdesverdriet. In die toestand en in een laatste poging zijn geliefde terug te winnen, schrijft hij ‘It’s Me Babe’ en reist vervolgens met zijn gitaar af naar Portugal, waar hij geïnspireerd raakt door de nationale volksmuziek en de liedjes op de tweede helft van ‘Saudade’ ontstaan. Niet voor niets is de albumtitel een Portugees woord, wat zoveel betekent als een mix van melancholische gevoelens, veelal gebruikt in de context met de fado.

Op ‘Saudade’ put het Deens-Nederlandse gezelschap nadrukkelijk uit de mondiale traditie van folkmuziek, en heeft het trio zich ten doel gesteld de uit particuliere gevoelens ontstane en op Dylan-esque leest geschoeide songs naar een universeel herkenbaar niveau te tillen. Hiertoe wordt nieuw sonisch terrein geëxploreerd door het integreren van blazers, strijkers, koorzang, samples en soundscapes. Inspiratie wordt geput uit recent werk van Nick Cave, Bon Iver, Sufjan Stevens en Fink.

Subterranean Street Society
Subterranean Street Society bestaat naast Puggaard-Müller uit Ivo Schot (productie/bas/gitaar/zang) en Joost Koevoets (drums/tape noise/zang) en maakt een mix van folk, alternative en grunge, met poëtische verhalen over tragische helden, romantische liefdes en zwervende zielen. Kwetsbare storytelling met een manisch randje, gebaseerd op een leven van reizen tussen zalen, festivals en het spelen op de straten van Europa. Live is de band ruig, explosief en onvoorspelbaar, een sound en attitude die het trio sinds 2016 exporteert over de hele wereld, met shows in Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Rusland en Nieuw-Zeeland. Hun muziek is ook te horen in de Noorse Netflix-serie ‘Ragnarok’.

Links

Subterranean Street Society: Website

14 februari 2022
In dit bericht:
Translate »