‘Empty Pockets’ is het tweede album van de Groningse band Them Dirty Dimes en is nu uit. De opvolger van ‘In Gold We Trust’ uit 2020 wordt gekenmerkt door een verbreding van de sound ten opzichte van de voorganger. Nog steeds hoor je vooroorlogse blues, old fashioned jazz en dixieland, maar ook een verschuiving naar modernere americana is waarneembaar. De elf nummers zijn opgenomen met een onmiskenbare live feel, in de studio van Frans Hagenaars onder leiding van producer Bernard Gepken en met hulp van onder andere Reyer Zwart, Christien Oele alias VanWyck en de Dutch String Collective. ‘Empty Pockets’ is beschikbaar op vinyl, cd en op de streaming platforms. Naar aanleiding van de release toert de band langs de Nederlandse poppodia. 
Na het goed ontvangen debuutalbum ‘In Gold We Trust’ (2021) hebben jeugdvrienden Gijs de Groot en Johan Stolk met Them Dirty Dimes de blaren op de vingers gespeeld. Als alternatief voor hun door corona gecancelde albumtour gingen ze langs meer dan 70 crowdfunders om bij hen voor op de stoep te spelen. Vervolgens werden ze een van de meest geboekte Popronde-acts en stonden ze op festivals als Rotterdam Bluegrass Festival, Stadspark Live en TakeRoot. Ondertussen ontstonden schetsmatig de eerste contouren voor wat het nieuwe album moest worden. In dat proces tekende zich een breder palet aan stijlen af; werd er voorheen voornamelijk geput uit het vooroorlogse overzeese muzikale erfgoed, op ‘Empty Pockets’ is het geluid verbreed met andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek.
In samenwerking met producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Tangarine, Rob Dekay) en met hulp van engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) en diens studio SSE Noord, hebben Them Dirty Dimes getracht de bezieling en energie die hun live shows kenmerkt te vangen op ‘Empty Pockets’ en de afzonderlijke songs precies dat te geven wat ze nodig hebben. Omringd door een team van de beste studiomuzikanten werden de liedjes live in de studio ingespeeld. Het heeft ‘Empty Pockets’ gemaakt tot een album met elf sterke nummers met de live feel van Springsteens ‘Seeger Sessions’. Een plaat die niet alleen muzikaal klopt, maar waar naar goede americana-traditie ook veel aandacht is besteed aan de teksten.
19 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »