Opvolger van debuut uit 2020, nieuwe single ‘Your Heart My Heart’ beschikbaar!

 

Indierock-artiest Benedict October brengt op 17 mei 2024 met ‘And Then The Ocean’ een nieuw album uit. Het is de opvolger van het in 2020 verschenen en zeer goed ontvangen debuut ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’. Benedict October is het alter ego van de recent van Amsterdam naar Berlijn verhuisde songwriter, muzikant en filmmaker Martijn Smits. Zijn nieuwe album gaat over de liefde na de dood. Waar het de intentie was er een fictief verhaal van te maken, kreeg het geheel een andere wending toen Smits’ vader ernstig ziek werd en later overleed. ‘Your Heart My Heart’ is een volgende vooruitgeschoven single die nu beschikbaar is, waarin Smits reflecteert op de relatie met wijlen zijn vader. “Zoekend naar antwoorden op de grote vragen des levens, realiseerde ik me meer en meer dat ik zoveel met hem gemeen had. ‘Your Heart My Heart’ is mijn dankwoord aan mijn vader en de liefde die we deelden”, aldus Smits.

 

Met ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ (februari 2020) leverde Benedict October reeds een prachtig debuutalbum af. Het kreeg veel aandacht in de nationale media – onder andere van Parool, Telegraaf, NPO Radio 2 en 3FM – en met de wind in de zeilen speelde hij met zijn band een geweldige albumreleaseshow in een vol Zonnehuis in Amsterdam. Tijdens de pandemie maakte hij een EP met daarop de bescheiden radiohit ‘Sweet Sister’ en besloot hij vervolgens om zich op te sluiten in zijn kelder en aan een nieuw album te gaan werken. Met ‘And Then The Ocean’ als indrukwekkend resultaat.

 

Was Smits op ‘You Can Tell Me Nothing That I Should’ al zeer openhartig, op het nieuwe album durft hij zichzelf nog meer bloot te geven. Wat in aanvang een fictief epos had moeten worden met als thema de liefde na de dood, kreeg onverwachts een persoonlijke wending toen Smits’ vader in het najaar van 2020 overleed. De fascinatie voor het onderwerp is te herleiden naar zijn jeugd. Smits zelf werd op zijn zeventiende neergestoken en daarmee slachtoffer van zinloos geweld. De kritieke situatie waarin hij na 48 uur wakker werd, die eigen confrontatie met de dood alsmede de jaren daarna waarin hij ouders van vrienden en zelfs vrienden weg zag vallen, maakte diepe indruk op hem. Het proces van rouw en het al dan niet delen van verdriet, liefde en angsten met vrienden en familie. Het ongemak, de herinneringen, de pijn; Smits zag er vaak ook schoonheid in, droeg het lange tijd met zich mee en verwerkte het muzikaal en tekstueel in twintig liedjes waarvan er elf op het album zijn beland.

 

‘And Then The Ocean’ is een conceptalbum met een proloog die je verrast en een epiloog die je ruimschoots de ruimte geeft te contempleren, met de tussenliggende songs als afzonderlijke hoofdstukken. Een soms theatraal maar des te meer persoonlijk kunstwerk van wat oorspronkelijk kleine liedjes waren, die met hulp van producer Mark van Bruggen (onder andere Thomas Azier) vakkundig uitgewerkt zijn tot songs met een grootse sound, sterke hooks en refreinen die in je hoofd blijven hangen. Het werk van Benedict October is niet eenvoudig te categoriseren, wat ook af te leiden valt uit de vele referenties die kenners en liefhebbers ondertussen hebben gemunt, uiteenlopend van Tindersticks tot David Bowie, van Nick Cave tot Roxy Music/Bryan Ferry en van Talking Heads tot Editors. De mix van het album is verzorgd door Pieter Vonk en Cenzo Townshend, de mastering vond plaats in Abbey Road Studio’s door Frank Arkwright

 

5 april 2024
In dit bericht:
Translate »