Vandaag heeft Nielson zijn nieuwe album Niels uitgebracht. Het is de langverwachte opvolger van het in 2018 verschenen album Diamant waarvoor Nielson destijds twee Edisons kreeg. Op Niels staan onder andere de dit jaar verschenen singles MoeilijkZweven en Draaien. Vanaf 27 oktober gaat Nielson met zijn nieuwe album op clubtournee door Nederland.

“Zullen we gewoon weer muziek gaan maken?” Dat was het antwoord van Niels Littooij toen hij met zijn team de plannen voor zijn nieuwe album besprak. “Laten we de studio weer zien als speeltuin. Muziek maken omdat het léuk is.” Want als je alles afpelt is dát waarom Niels ooit Nielson werd en ruim elf jaar geleden zijn gitaar oppakte om verhalen te vertellen. Zo ontstonden de plannen voor het vierde studio album; Niels. In de studio was de enige regel: ‘er zijn geen regels’. Liedjes met of zonder gitaar, met of zonder beat, binnen vertrouwde kaders of juist daarbuiten. Met artiesten waar hij, op verschillende manieren, een persoonlijke connectie mee heeft: Sarita Lorena, Maxine en Sigourney K.

Bij het schrijven werden eerdere, zelfopgelegde standaarden van tafel geveegd. Want wie bepaalt die standaarden eigenlijk? Voor een frisse wind vroeg Nielson zijn vaste live-gitarist Kevin Patrick om mee te schrijven en een stukje muzikale onbevangenheid toe te voegen. Het leidde tot Niels: een gelaagd popalbum dat qua sound gevarieerder klinkt dan ooit. Toch betekent dat niet dat er op Niels alleen maar vrolijke liedjes staan. Op het album omarmt Niels de man die hij is geweest en de man die hij is geworden. Ouder worden, relatieproblemen, veranderende vriendschappen, verlies, geluk, grote en kleine levensvragen: alles komt aan bod. Universele kwesties waarmee ieder mens te maken krijgt en daardoor herkenbaar zijn, maar uniek door hoe Nielson zich tot deze thema’s verhoudt.

Vanaf 27 oktober start de clubtournee van Nielson in Doornroosje. Alle data staan hier.

15 september 2023
In dit bericht:
Translate »