Deze stilte wordt verbroken met de release van het (dubbel)album When The War Began op 21 september aanstaande. In een tijdperk waarin de meeste dingen vluchtig en de helden van vandaag morgen al weer vergeten zijn, komt I Spy met  While The War Began.

De Groninger band I Spy,

die eerder de albums The Crystal Fire (1988) en Kite (1990) uitbracht, werkte de afgelopen jaren aan deze plaat. Geïnspireerd door prog rock bands, zoals Genesis, Yes, King Crimson, Pink Floyd en Jethro Tull. De band wordt in de jaren 80 en 90 bewierookt door de nationale radio. Onder andere Jan Douwe Kroeske en Frits Spits geven de band ruim baan.

I Spy wordt In 1982 opgericht door toetsenist Peter Duinkerken, bassist Harrie Poelman, zanger Aernout Steegstra, drummer Coos Grevelink en gitarist Erik Westerhof.

In 1e instantie maakt men Groningen en omstreken onveilig met o.a. een uitverkocht Grand Theatre en als support act bij Talk Talk. Daarna wordt er ook terrein gewonnen in de rest van Nederland. De band haalt in 1984 de eindronde van De Grote Prijs van Nederland. In 1986 wordt o.a. de single Last Dance uitgebracht. Deze wordt behoorlijk goed ontvangen en dit legt de band bepaald geen windeieren: de boekingen stromen binnen. Bij Jan Douwe Kroeske’s Twee Meter Sessie is de band maar liefst driemaal te gast en de band levert zelfs de tune van het programma.

Eigenzinnig en autobiografisch

 

door tekst en muziek volgt I Spy niet zomaar het midden van de weg. Voor While The War Began werkt I Spy samen met een keur aan gastmuzikanten, waarbij een prominente rol is weggelegd voor trompettist Eric Vloeimans. Ook de stem van Inez Timmer, voormalig zangeres van I Spy, is terug te horen op het album dat grotendeels is opgenomen in Studio Spitsbergen, maar ook in de Sint-Piter Pastorie te Grou. In een aantal stukken is zelfs het historische Schnitger-orgel van de Groningse Martinikerk te horen. Darcy Proper tekende tot slot voor de mastering.

De 20 tracks van het album zijn opgedeeld in vier delen. Unforgotten en Fearless raken emotionele onderwerpen als geboorte, leven, liefde en dood. War en Odyssey hebben een meer werelds karakter, met elementen van de epische verhalen van Homerus.

Het nieuwe werk verschijnt zowel digitaal als op cd en vinyl.

 

 

26 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »