De jonge Amerikaanse singer-songwriter en YouTuber Maia bereikt onder het pseudoniem mxmtoon veel mensen. Haar ukelele songs bereiken vooral het jonge publiek, en dit draagt weer bij aan een grotere aftrek van het instrument.

Mxmtoon presenteerde in 2018 haar EP ‘Plum Blossom’, en komt nu met haar tweede album ‘Rising’.

“Het album is anders dan het debuutalbum ‘The Masquarade’. De meeste songs van dit album zijn gemaakt in de Covid-periode. Eigenlijk alleen in het laatste jaar”, verteld de goedlachse Maia. “Een deel van de muziek is geïnspireerd op het debuutalbum. Of van daarvoor eigenlijk! Toen ik net muziek begon te ontdekken. Ik was 6 jaar en kreeg de oude cd’s van mijn ouders. Zo danste ik in mijn slaapkamer op de muziek van ‘Mamma Mia’, en andere musicals, die ik op een klein cd-spelertje afspeelde, hahaha.”

Nieuw album Rising

“Ik dacht bij het maken van dit album: ‘Welke muziek maakt mij nu blij’. Ik hou van verschillende soorten muziek. In deze mix van stijlen heb ik getracht mijn emoties en expressies te verwerken.”

“In het begin van de pandemie ging ik terug naar mijn ouders en daar ben ik de cd-kast ingedoken. Hier vond ik albums van (euh, hoe heet hij ook maar weer, en hoe spreek je het eigenlijk uit) Israel Kamakawiwo’ole. En natuurlijk ABBA en Hairspray, en meer van dat soort klassieke albums. Dit soort muziek verwerk ik dan in mijn eigen liedjes.”

“Voor het album ‘Rising’ was mijn favoriete song ‘Victim of Nostalgia’. Dat gaat over de relatie met mijn familie, en de keuze die ik maakte voor mijn muziek. In bijvoorbeeld het nummer ‘Prom Dress’ heb ik teksten van mijn vader op de achtergrond gemixt. Ik ben erg benieuwd hoe dit opgepakt wordt”, verteld Maia lachend. “Het is mijn favoriete nummer. Eigenlijk gaan alle nummers op dit album over mijn familie, en dan met name over mijn vader. Eigenlijk zou je het album moeten kopen voor mijn vader. Die zal daar zeker blij mee zijn, hahaha.”

“Het is voor mij vooral een nieuwe stap in zelfontplooiing. Ik ben nu 21, en mijn eerste album verscheen alweer 2 jaar geleden. Ik denk dat ‘Rising’ zo belangrijk voor mij is, omdat ook de fans op het internet met me meegroeien. Ik ben dan ook benieuwd wat ze er van vinden, en hoe het live zal klinken. Dat is een hele andere beleving, toch?”

“Ik maak in mijn vrije tijd een podcast, en ik game ook veel. Ik ben met social media opgegroeid, dat voelt vertrouwd voor mij. Het is voor mij een prettige manier om de wereld te bereiken. Al ben ik soms erg benieuwd hoe de dingen in de ‘echte wereld’ gaan, hahahahaha.”

Het verschil tussen debuut en vervolg

“Het verschil tussen de eerste en het tweede album is nogal groot. Op het album ‘The Masquarade’ zijn vooral mijn stem en een ukelele te horen. Het is nu voor het eerst dat ik muziek in een studio heb opgenomen, samen met een producer. ‘Rising’ was zo anders omdat ik mijn verhaal moest zien over te brengen op producer en sessie-muzikanten. Dat lukt steeds beter. Ik kan nu zeggen dat ik bijvoorbeeld een muziekstuk van ABBA als inspiratiebron wil gebruiken, en wat ik er van wil overnemen. Op ‘The Masquarade’ wist ik dit allemaal nog niet.”

“Ik heb van de samenwerking met andere muzikanten ook veel geleerd hoor. Maar ik ben voor dit album geen gast-producties aangegaan, omdat ik het vooral bij mezelf wilde houden. Ik ben erg gelukkig met de huidige samenwerking en heb hier veel van geleerd. Het voelt meer van mezelf, en dat wil ik graag zo houden.”

Live

“Voor de komende tijd ga ik op tour, en ik kom ergens in oktober naar Nederland! Ik heb hier erg veel zin in. Ik kom met mijn band, al vind ik het ook heerlijk om solo te spelen hoor. Ik heb alleen in 2019 drie maanden live optredens gedaan, en nog nooit in Europa. En al helemaal niet met een band, hahaha! Spannend!!!”

Mxmtoon is te zien op 25 oktober in Tolhuistuin te Amsterdam.


Copy-edit: 18-6-2022

12 juni 2022
In dit bericht:
Translate »