Op weg naar een nieuw tijdperk keerde DELAIN onlangs terug met een nieuwe line-up. En met hun stand-alone single The Quest and The Curse bewijzen ze dat ze sterker zijn dan welke machine dan ook. Gesterkt door massale steun en enthousiasme van over de hele wereld zet de band, die vele  miljoenen streams heeft, koers naar hun langverwachte volgende studioalbum Dark Waters welke op 10 februari 2023 uitkomt via Napalm Records.

 

Hoewel het een nieuwe start is zet Dark Waters zonder enige twijfel de nalatenschap voort van het geesteskind van toetsenist, oprichter en belangrijkste songwriter Martijn Westerholt. Het bevat alles waar DELAIN al jaren voor staat: ​​een sonische achtbaanrit van aanstekelijke deuntjes met explosieve elementen – variërend van pop- tot filmscore-geïnspireerde muziek tot zinderende metal.

 

De nieuwe muziek smelt perfect samen met de fantastische stem van de nieuwe zangeres Diana Leah, die haar ongelooflijke talent en muzikale verfijning laat horen in de gloednieuwe single “Beneath”. Ook nieuw zijn de vocalen van gastzanger Paolo Ribaldini die de track als de ultieme hymne laat klinken. Samen met een verbluffende videoclip neemt “Beneath” de luisteraar mee naar de sinistere onderwereld van de diepte. Het nummer staat vol met moderne synth-melodieën die zich vermengen met pakkende klassieke passages en onheilspellende riffs.

 

Martijn Westerholt over “Beneath”:

“’Beneath’ is a perfect ambassador of the album and DELAIN as a whole because it encapsulates almost all of the recognizable DELAIN elements you will find on the album.”

 

 

 

Samen met Martijn Westerholt versterken de originele gitarist Ronald Landa en de originele drummer Sander Zoer de continuïteit van DELAIN, terwijl de nieuwe leden – Diana Leah en bassist Ludovico Cioffi – de sound verder ontwikkelen. Nummers, zoals de eerder genoemde op zichzelf staande single, en “The Cold” (met een echt en episch koor), hebben een bombastisch geluid dat vakkundige orkestrale melodieën, epische zware riffs en prachtige vocale uitvoeringen combineert. DELAIN slaagt er op magnifieke wijze in om nooit het contact met hun karakteristieke geluid te verliezen waardoor ze een constant niveau halen zonder ooit stil te staan. De pop-geïnduceerde openingstrack “Hideaway Paradise” toont dat perfect aan door een droomachtig gevoel op te wekken dat flirt met melodieuze metal gitaren, terwijl de balladachtige donkere track “Mirror of Night”, met Within Temptation gitarist Ruud Jolie de luisteraar verleid met ondoorgrondelijk pakkende lijnen en melodieën. “Queen of Shadow” combineert de orkestrale en synth-gerichte soundscapes waar DELAIN bekend om staat, en verweeft melodieuze zware gitaren met orkestrale lijnen en vocale melodieën. “Tainted Hearts” is gecentreerd rond de keyboardarrangementen van Westerholt, welke de creatieve wortels van het meesterbrein laten horen. “Invictus” is niets minder dan het Magnum Opus van het album – een rockopera op zich met stevige riffs, koren en zangpartijen uitgevoerd door Diana Leah, Paolo Ribaldini en Marko Hietala (ex-Nightwish), eindigend in een bombastische climax waar alles samenkomt.

 

Martijn Westerholt voegt toe:

“This album captures all elements DELAIN is known for – our distinctive heavy guitar riffs, massive orchestral parts, both heavy metal and pop vocals, rock opera vibes along with 80s synth sounds.  In short, this is definitely a recognizable DELAIN album that contains classic ‘DELAIN elements’ while also moving forward with fresh influences.”

 

Pre-Order Dark Waters hier

29 november 2022
In dit bericht:
Translate »