De Amerikaanse band Drive-By Truckers bracht in juli het album ‘Live@Plan 9’ uit. En met het in oktober van vorig jaar verschenen album ‘The New OK’ geeft de band ons nieuwe, in coronatijd geschreven, liedjes. Even daarvoor verscheen het album ‘The Unraveling’, waarop Patterson Hood ons de ontrafeling van zijn wereld wil geven.

Het is alweer een poosje geleden dat de albums ‘The Unraveling’ en The New OK’ verschenen. De albums werden meer dan goed ontvangen. “Ja, we waren blij toen het album er uiteindelijk was. Het was dit keer een lastig proces om nieuwe nummers te brengen. Het heeft dan ook een tijdje geduurd voordat alles op zijn plek viel.” Patterson Hood, schrijver, zanger/gitarist en medeoprichter van de band, is verantwoordelijk voor de songs op de nieuwe albums.

“De afgelopen jaren zijn erg verwarrend geweest. Er gebeurden gewoon vreselijk gekke dingen en dat maakte dat ik me gewoon niet kon focussen op de songs, en hoe deze moesten klinken. Elke dag was er wel iets waardoor je werd verrast, en dat opzich was al een onderwerp om over te schrijven.”

“Mijn kinderen begonnen vragen te stellen. Mijn dochter is bijna 15 en mijn zoon is nu 10, en die willen ook weten wat er allemaal in de wereld gebeurt. Ja weet je, omdat allemaal uit te leggen is al een opgave, maar dat hoort er ook bij. De gesprekken met mijn kinderen vormden uiteindelijk de inspiratiebron voor het album.” Vandaar ook de titel van het album. “Het gaat tegenwoordig zelfs zover dat de kinderen op school in een kast werden opgesloten, omdat men vermoedde dat er iemand met een geweer rondliep. En dan heb ik het alleen nog maar over de afgelopen week! Het is gewoon te gevaarlijk en onverstandig om zo met kinderen om te gaan, en dit is nog een goede school.”

Het geeft goed aan onder welke omstandigheden een doorsnee gezin in Amerika moet leven. Het land van de vrijheid, dat wordt geconfronteerd met dit soort indirect gevaar, dat legt natuurlijk een grote druk op de mensen. “Toen ik de songs ging uitdiepen was het lastig om de juiste toon te vinden, je duikt dieper in de materie. ‘21st Century USA’ is een song waar ik trots op ben. Ik heb het op een vrije dag geschreven, onderweg naar een stad waar we moesten spelen. Het was een stad met een voornamelijk witte bevolking. Ik heb daar in een restaurantje gegeten, ‘proefde’ aan de sfeer  en maakte het daarna af. ‘Grievence Merchants’ is een nummer dat goed is gelukt. Het heeft een goede passende sound gekregen. Na drie jaar, met je hoofd tegen een muur beukend, werd helder hoe de wereld er hier uitziet, en daarmee schreef het album zichzelf.”

“Tijdens de opnames was er een goede sfeer. We hebben het album opgenomen in de studio van Sam Philips in Memphis, Tennessee. Het is in 1962 gebouwd, maar het ziet er nog steeds uit als in het begin, en dat creëerde een prettige sfeer. De band was goed en raakte geïnspireerd door de onderwerpen van de songs, en dat leverde veel materiaal op. Door de historie van de studio, en de legenden die daar hebben opgenomen, was het een bijzondere ervaring, hoor. Er hing een goede vibe, en dat haalde het beste in ons naar boven. Dit geldt voor alle bandleden, ze hadden veel plezier.”

Drive-By Truckers albums ‘The Unraveling’ en ‘The New OK’  zijn inmiddels opvolgd door een live album. ‘Plan 9’ is een registratie van één van de beste concerten die de band met Jason Isbell gaf, ter ere van de Bryan and Kathryn Harvey Foundation. Dit betrof een foundation met betrekking tot de moord op de familie Harvey, hetgeen een enorme impact op de band had, en heel de ‘US of A’ eigenlijk. Hood schreef hiervoor het nummer ‘Two Daughters and A Wife’. Het album is uitgebracht tijdens de New Record Store Day van 2020, al was niet duidelijk hoe dit gepresenteerd moest worden. Daarom is er in het interview niet concreet over gesproken. Al liet hij zijdelings wel weten dat het concert één van de beste liveshows van de band was.

“We willen deze sfeer meenemen op tour, en komende zomer zijn we in Nederland. We hebben er zin in, we hebben alleen goede herinneringen aan het land en onze fans.”


Copy-edit: 12-5-2022

17 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »