We schrijven het jaar 1988. Een jaar waarin Melissa Etheridge op dodenherdenking haar eerste show in Nederland gaf. De Melkweg was maar amper gevuld. Ze kreeg een tweede kans in het café boven de Paradiso, waar ze het nog eens dunnetjes overdeed. Het café was goed gevuld maar de grote zaal zat vol met fans van The Hothouse Flowers. Beide shows waren erg energiek te noemen.

“Yes, dat herinner ik me nog wel”, zegt de goedlachse Melissa. “Mijn debuutalbum was toen net uit en nu, 33 jaar later, komt het nieuwe album ‘Master Reel vol. 1 One Way Out’ uit.” Melissa is in juli te zien op Bospop Weert, en in de Oosterpoort in Groningen.

Oude songs herleven

“Het is een album dat al een poos geleden is opgenomen, de songs zijn van héél héél lang geleden, eind jaren ’80, begin jaren ’90. Het zijn songs uit een periode waarin ik mij niet helemaal senang voelde en niet erg sterk in mijn schoenen stond. Je moet er wel helemaal achter staan, en dat ook kunnen verdedigen. Dat laatste was toen wat lastig.”

“Maar in mijn achterhoofd bleven ze altijd rondhangen en ik dacht: ‘Laat ik ze gewoon gaan opnemen, en ergens op een plank leggen.’ Toen ik een nieuw management kreeg ben ik gaan kijken wat ik nog allemaal had liggen. Nadat BMG zei: ‘Hé, dit is gaaf’, ben ik wat songs live gaan doen om te kijken wat de reacties waren. Mensen vinden het heerlijke songs en dat is fijn!”

De oude band van toen

De video van ‘As Cool As You Try’, die in een bar is opgenomen, doet denken aan de allereerste shows die ze gaf. “Noooo, in Kansas speelde ik in cafés, en ik kan je vertellen, daar hadden ze niet eens een podium en zat ik ergens achteraf in een hoekje te spelen, hahaha! Het optreden in de video was dan ook van veel later, hahaha!”

“Het was bijzonder om in de tijd terug te gaan. Ik heb voor dit album Kevin McCormick gebeld. Met hem heb ik mijn debuutalbum gemaakt en daarna ruim 25 jaar niet meer met hem samen gespeeld.” McCormick heeft zijn sporen verdiend en speelde met o.a. John Mayall, Jackson Brown, ‘Crosby, Stills & Nash’ en Keb’Mo’.

“Ik heb tevens John Shanks (producer en schrijver van vele songs van Sheryl Crow tot Take That, Westlife en Bon Jovi) en Fritz Lewak gebeld, en hiermee was de band uit 1988 weer samen!”

“Het was zeker een bijzondere ervaring, hahaha! Alle issues van toen kwamen ook nu weer terug. Alsof er niets was veranderd, de ‘magic’ was weer helemaal terug. Toen dat destijds allemaal verdween zijn we gestopt met spelen. En het is bijzonder om met hen te mogen spelen, want ze zijn zo getalenteerd, dat is voor elke muzikant een genot. Ik was toen erg trots, nu nog steeds trouwens.”

“‘Wild Wild Wild’ is het eerste nummer dat we hebben opgenomen, en we hebben hiervan de eerste take gebruikt! De eerste keer dat we weer met z’n allen spelen is, na ruim 25 jaar, in één take opgenomen! Als je goed luistert hoor je in het begin iets van ‘Aaaah, here we going’ en aan het eind ‘O ja, zoiets?’ We hebben dat er in gelaten omdat het iets speciaals toevoegt aan het nummer. Het was als mijn oude favoriete schoenen aantrekken, die nog steeds het allerlekkerste zitten, hahaha! Ik wist precies wat ik moest doen, en Fritz en de boys gaan hier heerlijk in mee.”

Een nieuw album

“We heb 7 tracks opgenomen, maar ik had meer nummers nodig voor een volledig album. BMG vroeg of ik nog wat op de plank had liggen. Ik vertelde over opnames van een live show in 2002, die nooit op plaat terecht zijn gekomen. Dat zou het Lucky-album zijn geweest. De twee songs zijn erg speciaal voor mij! Je hoort dat ze lekker ‘rocken’.”

“Ten tijde van die show in 2002 zat ik in de rockscene van LA. Ik had toen een heerlijke setlist met goede rocksongs gemaakt, om te kijken of deze het goed zouden doen bij uitgenodigde fans. Ik speelde de nummers en het ging fantastisch, en alles helemaal live. In de studio lukte het me niet deze sfeer terug te vinden. Er staan twee nummers op: ‘You Have No Idea’ en ‘Life Goes On’. Het laatste nummer was in 2002 al erg leuk, en nu zitten we in 2021, hahaha! Een flashback naar de jaren ’80. Ik kan niet wachten om ze in de nieuwe shows te spelen!”

“De meeste songs zijn lekkere old-skool rock met wat mid-tempo songs zoals ‘I’m No Angel Myself’. Als je de eerste 4 albums goed vindt dan ga je deze ook leuk vinden, dit album is zeker een verlengstuk daarvan.”

Privé leven met vallen en opstaan

In de afgelopen tijd heeft Melissa veel meegemaakt. Het overwinnen van haar kanker, de scheiding en een nieuwe liefde, alles wat je in het leven kan overkomen.

“Het gaat goed met mij! Ik heb veel meegemaakt en weet het leven stapje voor stapje weer op te pakken. Je moet niet te snel willen, en vooral genieten van het moment. Het leven geeft je van alles. Mooie en lastige dingen, mensen die je verliest. Je telt je zegeningen en doet je best. Ik geniet van iedere dag en weet dat ik gezegend ben, met mijn familie, maar ook dat ik mag spelen voor mensen en ze blij mag maken.”

In de afgelopen Covid-periode speelt Melissa regelmatig covers op haar streaming in een eigen tv-show: ‘Tuesday Coverday’. “Ik vind het heerlijk om eens een ander nummer te spelen en dat heeft het album ‘Rock and Soul’ ook geïnspireerd. Ik vind het lekker om bijvoorbeeld ‘Purple Rain’ van Prince te spelen, ik realiseerde me dat ik dat nooit had gedaan, evenals nummers van Led Zeppelin en Rod Stewart.”

“Het gaat goed met mij, hoor. Ik heb ook het album ‘Memphis Rock and Soul’ opgenomen. Het is grappig want het was een side-project van mij, en ik vond het erg leuk om te doen. Ik cover nummers van singer-songwriters die ik ken. Het zijn songs die mij beter gitaar leerden spelen. Het is de roots van al mijn inspiratie. Dat maakte ‘Going Down To Memphis’ ook zo heerlijk om te spelen.”

“Ik ben inderdaad alweer aan het toeren. Het is tegenwoordig lastig om live te spelen. Soms is er de 1,5 meter regel, dan is het weer met maskers op. Het is vreemd, elke dag is er wel weer wat. Het geeft me wel veel energie, hoor! Het is mooi om de mensen weer bij elkaar te hebben. Ze luisteren en genieten weer van de muziek, en dat is fijn om te zien. Ik kan dan ook niet wachten om weer naar Nederland / Europa te komen om te spelen voor al mijn vrienden!”


Copy-edit: 22-6-2022

20 september 2021
In dit bericht:
Translate »