Persbericht, vrijdag 21 januari 2022

De Amerikaanse zanger Meat Loaf is 20 januari op 74-jarige leeftijd overleden. De zanger Marvin Lee Aday, wat zijn echte naam was, wist met het album Bat Out Of Hell een legendarisch album te maken. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt, al was hij de laatste jaren door zijn gezondheid fragiel geworden. De naam Meat Loaf werd door zijn vader en zijn baseball coach gegeven omdat hij te dik was.

Het was de man die in de jaren 70 de hit ‘Paradise by the Dashboardlight’ zong en hiermee een wereld hit scoorde. De toen erg stevige man stak niet onder stoelen of banken dat hij extra zuurstof nodig had tijdens de shows wat hem later realiseerde om beter op zijn gezondheid te letten.

Het album is iconisch omdat bijna alle songs van het album hits zijn geweest en tot op heden (op 1 song na) ieder nummer in de top 2000 staat. Het album en single werd in Nederland als eerste opgepakt en een hit. Dat betekende veel voor Marvin Lee.
Het afscheidsconcert in Zwolle was volgens critici en bezoekers niet zo goed als verwacht. Maar de zang was niet meer als vanouds. Zeker niet met de kyste op zijn stembanden die later verwijderd is. Daarnaast speelde de reden dat de man een emotionele man is en dat hij wist dat dit ook echt zijn afscheidstour was. Zijn stem en fysieke gesteldheid met de emoties en de liefde voor Nederland.

Een album voor de mensheid
“Bat Out Of Hell is niet meer van mij maar van de mensen die er naar luisteren. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal hierbij. De generaties daarna hebben de verhalen meegekregen van de ouders of zijn zelfs verwerkt op de plaat. Ieder kent zijn eigen verhaal. Hierdoor is het album groter geworden dan de artiest. Dit speelt ook mee op de Bat Out Of Hell II dat later uitkwam”, aldus Marvin in een van de interviews die we met hem deden.

Als musicalster en de rol van Eddie in The Rocky Horror Picture Show werd Marvin door de onlangs overleden Jim Steinman uitgenodigd om zijn theatrale songs opnieuw in te zingen. Steinman had al enkele albums opgenomen, maar zonder succes. ”Steinman vond dat iemand anders met een theatrale stem en uitstraling deze songs moest inzingen. En daar heb ik veel geluk mee gehad.”  De songs van het album Original Sin komen we later op de Meat Loaf Bats-albums weer tegen.

De Amerikaanse rocker Ted Nugent strikte Meat Loaf in 1976 voor zijn Free For All album, wat de internationale doorbraak werd voor Nugent. “Voor het project ontving ik een 1000 dollar maar had geen idee wat het zou gaan worden.” Door de deal is er geen vervolg voor Nugent en Meat Loaf. (wat te denken dat het succesalbum Cat Scratch Fever van Ted Nugent (1977) door Meat Loaf was ingezongen.)

Gasten bewijzen de eer
Maar Meat Loaf was niet afhankelijk van Steinman. Zelf maakte hij prima albums waaronder ‘Bad Attitude’, ‘Blind Before I Stop’ en ‘Couldn’t Have Said It Better’ met de singles als ‘Modern Girl’, Rock n Roll Mercenaries’ en ‘I’d Lie For You’.
Toch blijft the Bats albums I, II, III belangrijk voor Meat Loaf en Steinman. Voor het derde album The Monster is Loose kreeg hij medewerking van Brian May (Queen), Steve Vai (Zappa, David Lee Roth), John Shanks (Bon Jovi), John 5 (David Lee Roth, Marilyn Manson) Eric Brazillian (Hooters) en zijn vaste mensen als Todd Rundgren, drummer Kenny Aranoff en  Paul Crook.

Laatste album
Vijf jaar geleden verscheen het laatste album van Meat Loaf, Braver Than We Are. Op dit album gaat hij terug in de Bat-tijd en verteld Steinman en Meat Loaf over hoe men de Bat tijd heeft beleefd. Het is muzikaal en vocaal niet even sterk, maar inhoudelijk is het een mooi persoonlijk verhaal waarin men verteld dat het BAT out of Hell project groter is dan hun zelf.

Meat Loaf heeft voor veel mensen op aarde iets nagelaten waar en nog jarenlang plezier aan heeft. Generaties lang zullen het verhaal van Meat Loaf door vertellen. De klein stevige Marvin die maar niet volwassen wilde worden en gelijktijdig de mensen meenam in zijn verhalen. Zowel op plaat als tv als acteur, tv host en interviews.

Dat verhaal zal teruggebracht worden in musicals, wat de afgelopen jaren al in UK en Duitsland in de grote theaters te zien was. Het zal in Games terugkomen en misschien ooit op het witte doek. Dan is de cirkel weer rond voor deze zanger die ook als acteur op de planken stond en op het witte doek was te zien.

21 januari 2022
In dit bericht: