De progrock band Marillion bestaat inmiddels 40 jaar en dat mag gevierd worden met een nieuw album. Het is een album dat opgenomen is met een orkest.

“Nou dat is wel een verhaal hoor. Ik kwam een Zweedse band tegen Isildurs Bane. Ze zijn vrienden van een vriend van mij, Richard Barbieri (Japan en Porcupine Tree) en dat eindigde met het verhaal dat we samen een album hebben gemaakt; Colours Not Found in Nature. Dit speelde zich af in 2017 en we hebben samen gespeeld op het Lorelei festival in Duitsland. Het is een getalenteerde band een soort van Barok met een kleine orkestje, met bijzonder muzikanten met strijkers, percussie en blazers.”
Zanger Steven Hogarth kent naast Marillion een solo carrière waarbij hij buiten de kaders van Marillion kan opereren.

“Via de strijkers kwam ik in contact met Nicole Miller. Ze is dan wel Amerikaanse maar leeft nu in Brussel. Zij vertelde me dat ze nog een strijkers kwartet heeft. Ze staan open om live te spelen en voor eventuele opname beschikbaar zijn. Juist omdat ze even wat anders willen zoals wat rock and roll.”
“We kwamen bij elkaar en speelden in Port Zelande waar we een Marillion conventie voor de fans speelden. Hier is het allemaal gestart en samen hebben we in Engeland getoerd en speelden in de Royal Albert Hall. Hier is toen een dvd van opgenomen.”
Het live album All One Tonight is in 2018 uitgebracht. “Maar we bleven met een gevoel zitten dat we nooit samen in de studio een album hebben opgenomen. Het leek ons dan ook mooi om een selectie van songs te bundelen en dit samen op te nemen. Vandaar ook de titel “With Friends From The Orchestra”.

Er is een selectie van songs gekozen dat na het succesvolle Fish periode is gemaakt. “Ja en waarom ook niet. We maken nog steeds nieuwe muziek en statements die bij de tijd horen. We zijn geen band die alleen maar de oude hits blijven spelen. Toeren jaar na jaar om financiële redenen. Wij zijn een creative unit waarbij de creativiteit van het muziek maken voorop staat. “De band heeft 4 albums met Fish gemaakt en nu zijn we vele album en jaren verder.
Er zou dat maar een reden zijn om de songs van toen te gebruiken en dat is voor het geld. Zo desperaat zijn we nu ook weer niet hoor, hahahah.

Er zijn songs bij die beter uitpakken dan het origineel op de plaat. ‘Estonia’, ‘Hollow Man’ en ‘The Sky Above The Rain’ zijn in dit proces krachtiger geworden. Er is een element dat we live spelen en dat terug gaan in de studio is het een soort spel om het mooi op plaat te krijgen. Het is een nieuw experiment. Er zijn verschillende veranderingen in de instrumenten en het spel ontstaan. Je hebt het zo niet in de gaten maar door de jaren heen blijkt dit dan zo te gaan.
In ‘The Sky of the Rain’ hebben we een toon lager gezet. Het past beter bij mijn zang en we vroegen ons na de opname af waarom we dit niet eerder hebben gedaan. Soms maak je een compromis en op deze nieuwe versie past de zang beter en kent het meer soul. Aan het einde hebben we alles veranderd om er een verrassend eind van te maken. Het was een mooie gelegenheid om te kijken naar de arrangementen van het origineel.”

“Wat ook mooi is dat onze producer Michael Hunter (o.a. Tom Petty, Pablo Nutini)  heeft alle songs onder handen heeft genomen en alle arrangementen opnieuw heeft gemaakt. Zijn achtergrond van klassiek heeft hier weer goed aan gedaan.”

Het meest recente album Fear uit 2016 was een juweeltje van Marillion. Het vervolg laat nog even op zich wachten. “We hebben veel om live te spelen dit jaar. Dit kost ons tijd en zeker tijd om in de studio te duiken. Afgelopen zomer hebben we wat gejamd en hier komen wel mooie stukken uit voort. Toch is het niet zozeer te zeggen dat we songs hebben. Deze ontwikkeling moet nog komen. Het is nog in de pre pre fase en zal het ergens in 2021 2022 zijn”

“We zijn op dit moment op tournee met deze mensen. Dat maakt het extra speciaal. Er is een goede magie en dat maakt het voor iedereen erg uitdagend en mooi om te spelen! “

22 oktober 2019
In dit bericht:
Translate »