Lukas Batteau groeide op in Zuid-Korea, Nederland en Amerika, en vond op zijn vijftiende vastigheid in zijn gitaar en zijn stem. Hij werd door 3VOOR12 al eens de nieuwe Ben Howard genoemd, maar sommigen horen ook een Eddie Vedder van Into The Wild. De single ‘Telescope’ van het album ‘Slow Traveler’ uit 2018 werd meer dan 6 miljoen keer gestreamd. Hij speelde op bekende podia in binnen- en buitenland en stond in het voorprogramma van internationale artiesten als Tracy Bonham, Gomez en Megafaun, maar ook Nederlandse artiesten als Wouter Hamel en Miss Montreal.

Afgelopen zomer bracht Lukas Batteau de twee nieuwe singles ‘Down To The Sea’ en ‘Punch’ uit. Samen met de nieuwe tracks ‘Need A Friend’ en ‘While I Was Sleeping’ vormen deze de ‘While I Was Sleeping EP’ die op 15 oktober 2021 uitkomt.

De EP is de voorbode van het nieuwe album dat in 2022 uitkomt. Elk nummer gaat over een droom, ontstaan tijdens de lockdowns van 2020. Waarbij Lukas steeds meer vervreemd raakte van wat er om hem heen gebeurde. Lukas licht toe: “Het nieuws was groot en heftig, maar toch voelde ik een afstand, omdat ik er maar weinig mensen echt over sprak. Zo kwam ik voor mijn gevoel in een toestand terecht wat ik herken van dromen – je maakt iets groots en heftigs mee, maar je kan het allemaal niet zo plaatsen. Je maakt het allemaal maar wazig mee. Ik besloot om dromen bij te houden, en een aantal daarvan zijn nummers geworden.”

Lukas licht graag de dromen toe die hebben geleid tot de tracks:

Over ‘Need A Friend’: “In mijn droom dreef ik onder water voor de kust van een eiland. Vreemd genoeg hoefde ik niet te ademen en ik herinner me dat ik mezelf afvroeg hoe het kwam dat ik geen lucht nodig had. In dezelfde droom had ik een verhitte discussie met iemand, maar ik kon zijn of haar gezicht niet zien. Gefrustreerd liep ik weg en sloeg de deur achter me dicht.”

‘Punch’: “Ik droomde dat ik in mijn auto zat, op een parkeerplaats langs de snelweg. Opeens zag ik iemand, mogelijk een vrachtwagenchauffeur, langzaam langs me lopen, met zijn armen in de lucht zwaaiend. Eerst was ik verbaasd, maar toen realiseerde ik me dat hij boksbewegingen aan het oefenen was, en langzaam in de lucht sloeg. Ik herinner me dat ik dacht: je zult nooit iemand slaan als je zo traag beweegt.”

‘Down To The Sea’: “Ik droomde dat het zomer was, ergens in het Zuiden, en dat ik het meisje van wie ik hield zou ontmoeten, maar ze was er niet. Ik dwaalde doelloos langs de kustlijn, half wachtend, half afvragend of ik het allemaal had verzonnen. Opeens zag ik water van een heuvel stromen. Het zag er onnatuurlijk uit, dus begon ik het pad naar boven te volgen om de bron te vinden. Ik vond het op de top van de heuvel, waar het water gewoon uit de grond stroomde. Ik herinner me dat ik overweldigd werd door vreugde, en mij getroost voelde door het beeld van deze natuurlijke bron.”

Over ‘While I Was Sleeping: “Ik was tussen de sessies door in slaap gevallen, terwijl ik dit album in de studio aan het opnemen was, terwijl de band een nieuw instrumentaal stuk volgde dat we hadden. Ik was net wakker geworden, nog steeds versuft en nog maar half wakker, maar toen ik de controlekamer binnenliep, vroegen ze me om de lead gitaarpartij te spelen. Op de een of andere manier slaagde ik erin mijn angsten te overwinnen en mijn onderbewustzijn het over te laten nemen.”

Lukas Batteau Live:

  • Za. 16 oktober 2021 : StadtKlang, Düsseldorf
  • Vr. 22 oktober 2021: Support Tim Dawn – Utrecht, Tivoli Vredenburg

Beluister de nieuwe EP  hier

20 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »