Het is de Noorse singer-songwriter Louien die afgelopen maand met Silver Lining op het podium stond. Haar naam is Live Miranda Solberg dook met gitarist en producer Oyvind Rosrud Gundersen De studio in en maakten  het album Every Dream I Ever Had.

 

“Jaaaa, de nieuwe single ‘Quite Like This’ is net uit en ben wel erg benieuwd hoe dat gaat,” verteld de Noorse zangeres. “Ja, het album is ontspannen geworden en daar bij ik wel blij mee.”
“Er zijn zoveel gebeurd wanneer je het bekijkt. Tussen het debuut album en dit album zit 5 jaar en ik denk dat ik zelf erg veranderd ben. Daarmee is de muziek ook erg veranderd vind ik. Voor mij is het meer dat dit recente album toegankelijker is dan alle vorige albums. Het is voor mij erg anders. Al weet ik het natuurlijk nooit hoe een ander het beleefd.”

“Ja, we hebben er een warme sound in proberen te vlechten. Met de zang heb ik wel veel aandacht aan besteed. Het is mooi dat het goed eruit gekomen.” “Mijn producer is erg fan van Phoebe Bridges, wellicht is dat de reden waarom de sound dicht in de buurt komt. Het maakt mij niet zoveel uit hoor. Ik ben vooral bezig met mijn eigen songs en luister niet zoveel naar andere dingen, hahaha. Het is vooral een organisch proces waarbij ieder zijn deel doet. Hierdoor ontstaan de songs zoals ze zijn geworden. “

De luisteraar

“Natuurlijk is het wanneer je ergens anders naar luistert, breng je automatisch ook het geheel mee naar je eigen product. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen. Al is het natuurlijk wel zo dat het handiger is voor de luisteraar om het te plaatsen. Voor de labels is het goed dat men een kapstok heeft waarmee de soort van muziek herkenbaar is voor de luisteraar, om dat  ook beter te promoten.”

“Ik hoor het altijd anders natuurlijk. Het album is krachtig. We hebben onze focus vooral gelegd op de melodielijnen en dat het gemakkelijker in het gehoor ligt. We hopen dat het nu gemakkelijker is dat men het album wederom opzet in plaats van te luisteren naar de songs en dat je het dan wel weet, snap je? Het is juist om de luisteraar in beweging te krijgen om de songs meer op te kunnen nemen. Voor je het weet is het naar de achterkant beland. Met het schrijven ben ik er ook meer bewust van geraakt dat je hier invloed op hebt.”

“Het schrijven is voor mij erg belangrijk en dat is een helend proces voor mij. Voorheen maakte het me niet echt uit wat de luisteraar er van dacht en of ik hier nog iets mee moest doen. Maar met de nieuwe songs ben ik bewuster geworden dat de luisteraar wel een aandeel heeft in het geheel. Het is daarom interessanter om meer mensen te kunnen bereiken dan voorheen.”
“Als ik te veel aan het belang van de luisteraar denk, dan wordt het voor mij eerder een obsessie. Al denk dat de kern van schrijven is dat je jezelf kan blootleggen. Ik zou mee daarin ook weer in verliezen. Ik weet niet of ik de balans kan vinden. Dat leg ik de band nu voor, om te kijken of de muziek en de teksten goed in balans zijn. Soms is het dat ik het geschreven en hen dan hoor je dat ik het niet helemaal meen of dat er een andere draai aan gegeven moet worden. Ik neem erg veel tijd om de songs eerst te beluisteren voordat we ze gaan opnemen.”

Het proces van schrijven

“Gedurende het proces doet iedereen en duit in het zakje en nu sta ik daar meer open voor dan in het begin?? Het is voor mij dan ook erg moeilijk om het uit handen te geven hahahah. Maar het is ook erg leuk om te doen hoor! Het is als het ware een mentale sport en daardoor een balans in het geheel te vinden. Het is waardevol voor mij en dan geef ik het weg. Maar ja ik heb nu zoveel fijne mensen om me heen die ik vertrouw. Het is dan ook mooi om dit vertrouwen aan hen te geven en de beter dat zij het weer verwerken. Het wordt dan ook een song van hen en daar zijn zij weer trots op zodat ze dit ook omarmen.”

“Soms weten we het niet dat het teveel is hoor. Dat horen we soms achteraf en is het een inventief proces. Soms moeten we achteraf de songs weer bijstellen. Je moet er volledig vertrouwen in hebben. Sommigen doen er jaren over om een album op te nemen, maar voor mij werkt deze interacties het best.”
“Ik denk dat ik met alle songs heerlijk zijn, maar ‘Let’s Go’ is voor mij een heerlijk liedje. Al kan dat ook per uur weer verschillen hoor. Het is dan hoe ik mijn bui is en hoe ik me voel. Toch is ook ‘Please’ wel een heerlijk liedje met veel fun om het te maken. Het is door de gehele band gedragen dat maakt dat het ook krachtig is geworden. Je hoort de lol van het spelen. We hebben er dan ook niet veel aan gedaan. De songs zijn in de rode lijn melancholisch en er zit een triest randje aan.
Mijn emoties gaan alle kanten op maar ik ben tegenwoordig best blij hoor!”

Het album is vooral geschreven in een periode dat aan mezelf werkte en veel te leren had. Ik ben nu 40 maar het voelde dat ik in mijn 24ste ben blijven hangen. Ik heb altijd een gek leven gehad met al dat reizen en muziek maken. Nu is het meer dat ik verantwoordelijk ben en gegroeid ben in de kijk naar wat er allemaal toe doet. Ik heb nu meer vrede met hoe ik ben en wat ik doe. Dat was toen niet en daarmee ben je altijd op zoek naar wat anders. En eigenlijk heb ik wel een fijn leven.”

De titel Every Dream I Ever Had

“De titel komt uit het nummer ‘Please’ en ja ik ben een dagdromer hahaha. Het staat erg dicht bij me en ik kan me volledig inleven in de titel hahaha. Al zou ik best wat meer tijd willen om mijn vrienden vaker te zien. Mijn grootste droom is nog steeds om volwaardig mezelf te kunnen onderhouden met het maken van muziek. Het lukt me nu al hoor en ik heb niets te klagen, maar voor de toekomst is het fijn dat je dat kunt houden. Ik ben erg blij dat ik hier woon en zeker tegenwoordig. Het is niet veel gevraagd allemaal maar het moet wel gebeuren en daar kan ik alleen zelf wat aan doen. Ik heb al vele goals gehaald! En daar ben ik wel blij om!

Hopelijk kom ik met de band snel weer naar Nederland ergens in oktober / november en dan hoop ik alle fans weer te zien!

 

5 februari 2024
In dit bericht:
Translate »