Lost Girls

het samenwerkingsproject van Jenny Hval en Håvard Volden – kondigt hun nieuwe album Selvutsletter aan, dat op 20 oktober uitkomt op Smalltown Supersound en deelt de single ‘With the Other Hand’. ‘Selvutsletter’ is het eerste nieuwe Lost Girls-album sinds hun veelgeprezen debuutalbum uit 2021, Menneskekollektivet, dat werd uitgeroepen tot een van de beste releases van het jaar door Pitchfork, The FADER, Brooklyn Vegan, Paste, FLOOD en meer.

Menneskekollektivet’

ging over het verkennen van clubbeats en het uitbreiden en uitproberen van structuren, gaat ‘Selvutsletter’ over het verdwijnen in ervaringen. Het combineert het intuïtieve, late night-gevoel van het eerdere werk van Lost Girls met experimentele rockmuziek als object. Net als zijn voorganger is de albumtitel een verzonnen Noors woord, een woord dat bijna bestaat. De eigen vertaling van ‘Selvutsletter’ door de band is “self-effacer: iemand die zichzelf probeert uit te wissen. Iemand die zichzelf opruimt. Het uitvoeren van exorcisme. Of misschien gewoon ouder worden, minder geïnteresseerd in hun eigen huidige zelf.

Na de hypnotiserende eerste single ‘Ruins’, stijgt ‘With the Other Hand’ op met voortstuwende beats en glinsterende gitaren, begeleid door Hval’s bovenaardse zang. Geïnspireerd door Leonard Cohen begon “With the Other Hand” met een gitaarlijn geschreven door Volden die werd doorgegeven aan Hval, die de akkoorden onherkenbaar begon te herschikken. “Het resultaat was een structuur van couplet en refrein, een popsong die fluisterde over iemands mysterieuze reis door een straat, een gebouw en een podium”, zegt het duo. “Het refrein gaat als volgt: ‘With the other hand I open rooms / With the first one I write’, en beschrijft twee delen van iets: een creatief proces, of twee delen van het onbewuste. Of misschien beschrijven de twee handen Lost Girls zelf. De één opent kamers, de ander schrijft.

De samenwerking van Lost Girls begon meer dan een decenium geleden, waarbij Volden regelmatig speelde in de live band van Hval, evenals op het akoestische samenwerkingsalbum van het duo uit 2012 (onder de naam Nude on Sand). In 2022 werd het duo geboekt voor een concert in Les Subsistances in Lyon, en ze besloten van de gelegenheid gebruik te maken om geheel nieuw materiaal te creëren. Door samen te werken, waarbij Volden beats en wilde sets gitaarakkoorden creëerde en Hval de partijen herstructureerde, melodieën en woorden creëerde en meer geluiden toevoegde, begonnen ze zich op onbekend terrein van kortere, beknoptere en melodieuze nummers te begeven.

Naarmate het materiaal voor Selvutsletter zich ontwikkelde, begonnen woorden die al in de akkoorden waren ingebed, gitaarklanken en ritmes rond te dansen. De teksten begonnen al snel vorm te krijgen, met onderwerpen die zich uitstrekken over steden in het donker, muziekrituelen, bandpraktijken uit de jaren ’90 en de begindagen van het internet. Dit waren Hvals eigen herinneringen aan haar geboorteplaats en haar obsessie met het maken van muziek als een manier om die achter te laten of zelfs in de fik te steken. ‘Selvutsletter’ gaat in die zin over het volgen van Hval en Voldens stappen terug naar hoe het voelde om muziek te ontdekken, de intens fysieke en gemeenschappelijke ervaring van het creëren van iets.

Dit najaar begint Lost Girls aan een korte tournee, inclusief een show in New York City en een handvol optredens in de EU/VK. Daar staat op dit moment nog geen Benelux show tussen, meer nieuws zal spoedig volgen…

23 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »