LAURA PALMER 
Rob Huurman – gitaar
Rob Kanters – zang & gitaar (Alkaloid, Mr. Barbar)
Remco Cornelissen -slagwerk (ex-Incense, ex-Drive By Wire)

Overleden in 1990; als een feniks herrezen in 2012. Laura Palmer (inderdaad: vernoemd naar die onweerstaanbare protagoniste die David Lynch‘ iconische TV-serie ‘Twin Peaks‘ uit 1990 opsierde) is een initiatief van oprichter Rob Huurman die destijds new wave- en shoegaze-invloeden omlijstte in catchy liedjes. Het afgelopen decennium bracht de band een aantal singles en EP’s uit; onderging bezettingswisselingen; en trad op.

Maar bovenal bleken de afgelopen twaalf jaar noodzakelijk te zijn geweest voor de ontwikkeling en definitieve bepaling van hun hedendaagse sound: van experimentele new wave en drumcomputers naar ietwat gruizige shoegaze-noise-drone. Of, zoals de band het zelf prefereert te duiden: “Laura Palmer is een illuster vierkoppig gezelschap dat shoegaze omarmt met een snuifje aan moderne experimenten – balancerend op schurende melodieën, zwevende drones en dromerige soundscapes. Het resultaat is een smeltende dystopische soundtrack, vervreemdend door de chaos denderend. Al blijft die primaire invloed van new wave nog immer hoorbaar…

In 2020 nam de band in de Eindhovense Super-Nova studio eindelijk zijn debuutalbum op onder leiding van studio-eigenaar Bob de Wit, bekend van zijn werk met onder meer Mudhoney, White Hills, A Place To Bury Strangers en Radar Men From The Moon. Het eindresultaat is zoals vermeld zeven soundscapes/tracks, verzameld onder de treffende albumtitel ‘Exploding Head Syndrome’ – een aandoening waarbij mensen tijdens het inslapen wakker schrikken omdat ze een knal/explosie in hun hoofd gehoord hebben, al dan niet in combinatie met lichtflitsen voor de ogen (naar analogie van Laura Palmer’s zowel onstuimige als hypnotiserende muziek).

9 februari 2024
In dit bericht:
Translate »