Op 19 november verschijnt het tweede studioalbum van Toverberg getiteld Happy Life op zijn eigen label Sounds Of Confusion. Toverberg nam het album zelf op en nam ook de mix voor zijn rekening.

Oh what a Happy life / Oh what a time to be Alive / Lot’s of time to write a song – Is this the beginning of the end of my life / And this world  / A place I once / Thought I knew – Het zijn de openingsregels van Happy Life, het tweede solo album van Lars Kroon, nu opererend onder de naam Toverberg. We horen een cassettebandje dat in een oude radio wordt geplaatst en langzaam wordt opgestart. De stem klinkt blikkerig en de tape vertraagd. Later in het nummer volgt een soort gezongen Michael Hurley-achtige trompetsolo. Is dit een lo-fi album op tape? Als het tweede deel van het titelnummer begint zitten we ineens midden in een easy listening vibe compleet met country twang, steel guitars en bongo’s.

Het is typerend voor het hele album. Net als je denkt dat je er de vinger op kan leggen, vliegt het volgende nummer compleet de bocht uit. Van traditionele Americana/folk/country naar Lo Fi indie rock met scheurende gitaarsolo’s en emotionele  ballads met enkel een akoestische gitaar en xylofoon. “Ik vind het belangrijk dat er ontwikkeling in mijn werk zit en ik heb een voorliefde voor contrasten. Mijn vorige album was te luisteren als één lange space/drone sessie, en nu wilde ik iets veelkleurigs maken. Ik houd van albums net zoals ik van romans houd. Mijn favoriete boeken of albums grijpen je bij de keel grijpen en spreken recht tot je hart, zonder dat je precies kan uitleggen waarom. Bij echt goede romans volg ik bijvoorbeeld moeiteloos de meest idiote gedachtesprongen van de hoofdpersoon. Ik wilde met Happy Life iets maken dat ook zo zou functioneren” – zegt Lars Kroon.

Lars Kroon kreeg bekendheid als bassist van Go Back To The Zoo en later als de zanger van St.Tropez. In 2020 bracht hij muziek uit als Lars and the Magic Mountain; zijn solo project, maar met een 15 koppige band met strijkers, blazers en een gospelkoor. Na de zoveelste afzegging/verplaatsing van shows, met als ultieme dieptepunt de op het allerlaatste moment (net na de soundcheck) gecancelde album release show in de Paradiso besloot de 35 jarige muzikant dat het vanaf nu anders moest: ‘Ik wilde deze keer echt een liedjes-plaat maken met de insteek: De nummers moesten ook alleen op een gitaar werken. Ik wilde alles, in tegenstelling tot de eerste plaat, klein en intiem houden en dwong mezelf om op zoek te gaan naar een soort kern van mijn schrijverschap, door op een meer traditionele manier te componeren.’, en dus was Toverberg geboren.

Voor Happy Life haalde Toverberg haalde inspiratie uit intieme, DIY-achtige outsider art artiesten, denk aan Bill Callahan, vroege Beck, Sparklehorse, Silver Jews, maar ook bijvoorbeeld de poëzie van Richard Wright en de romans van John Fante. Het resultaat is een intieme plaat waarop de artiest de grote thema’s niet uit de weg gaat. Zoals op de single As Far As You Will Go, Lars legt uit: “De nummers op mijn vorige plaat waren erg persoonlijke en direct en ik heb op dit album meer geëxperimenteerd met personages. As far As You Will Go schreef ik vanuit het perspectief van een naïeve optimist met een onwrikbaar en romantisch vertrouwen in onvoorwaardelijke liefde. Het gaat over de eindeloze zoektocht naar de betere versie van jezelf.” Beluister de single hieronder.

Op 24 november staat Toverberg in Paradiso, Amsterdam.

8 oktober 2021
In dit bericht: