Het veelgeprezen Ierse kwartet Lankum heeft vandaag een nieuwe plaat aangekondigd, False Lankum, die op 24 maart 2023 zal verschijnen op Rough Trade Records. Ze delen vandaag de eerste single ‘Go Dig My Grave’ met een video van Peadar Gill. “False Lankum” volgt op hun doorbraakalbum ‘The Livelong Day” uit 2019, dat de weg vrijmaakte voor een breder succes, waarmee ze dat jaar de RTE Choice Music Prize (het Ierse equivalent van de Album of the Year Grammy) en de #8 plek op NPR Music’s eindejaarslijst verdienden.

Op basis van traditionele folksongs drukte Lankum hun eigen donkere, onderscheidende stempel op elke track, leunend in zware drones en sonische vervorming die de liederen een nieuwe intensiteit en schoonheid geeft. Met deze plaat bevestigt de band hun doorbraak uit het folkgenre door gedurfde, eigentijdse muziek te creëren die misschien is gevormd uit traditionele elementen, maar stevig nieuw is en comfortabel is naast Rough Trade-labelgenoten als Black Midi en Gilla Band. “False Lankum‘ bevat tevens twee originele nummers, ‘Netta Perseus’ en ‘The Turn’, beide geschreven door Daragh Lynch van de groep.

Go Dig My Grave’ werd ontdekt door Radie Peat van Lankum, die de specifieke versie op het album leerde van de zang van Jean Ritchie, die het in 1963 opnam op het album Jean Ritchie & Doc Watson in Folk City. Het is een lid van een familie van liederen die grotendeels lijkt te bestaan uit wat bekend staat als ‘zwevende verzen’, oorspronkelijk gecomponeerd als coupletten van verschillende ballads, waarvan sommige dateren uit de 17e eeuw.

“‘Onze interpretatie van het traditionele lied Go Dig My Grave is er een die draait om de emotie van verdriet – allesverslindend, ondraaglijk en absoluut“, legt Lankum uit, “Een diepgewortelde fysieke reactie op iets dat lichaam en geest bijna niet kunnen verwerken . Het tweede deel van het lied is geïnspireerd op de Ierse traditie van ‘kiening’ (van het Ierse caoineadh) – een traditionele vorm van klaagzang over de overledene. Door sommigen beschouwd als het openen van ‘gevaarlijke communicatiekanalen met de doden’, kwam de praktijk vanaf de 17e eeuw onder zware afkeuring van de katholieke kerk in Ierland.”

Vanaf het begin plande Lankum uit Dublin ‘False Lankum”, hun vierde plaat en derde voor Rough Trade, om aan te voelen als een compleet stuk – een progressie en een reis voor de luisteraar. “We wilden meer contrast op de plaat creëren, zodat de lichte delen bijna spiritueel zouden zijn en de donkere delen ongelooflijk donker zouden zijn, zelfs horror-inducerend“, leggen ze uit. De 12 nummers van het album, bestaande uit 10 traditionele nummers en twee originele nummers, laten zien dat het viertal een nieuw raamwerk gebruikt om hun geluid op een steeds experimentelere manier te kleuren, samen met de vertrouwd producer John ‘Spud’ Murphy.

Na hun langverwachte uitverkochte show in The Barbican op 4 mei 2023, keert Lankum in december 2023 terug naar Londen om The Roundhouse te spelen – hun grootste headline-optreden tot nu toe. Nu hun tour van april/mei bijna volledig is uitverkocht, keert de band in november 2023 terug naar Amsterdam en Berlijn en hebben ze hun eerste Duitse tour aangekondigd. Op 28 april is Lankum live te aanschouwen in een uitverkochte Paradiso Noord, op 26 november keert het quartet terug om de grote zaal van Paradiso te betoveren.

1 februari 2023
In dit bericht:
Translate »