Amsterdam, donderdag 21 juli 2022

The End of the Road tour. Dit is de naam van de laatste tour van de Amerikaanse rock iconen KISS. De laatste keer naar Europa en de laatste keer in Amsterdam. Deze tour streek 3 jaar geleden ook al in Amsterdam neer, maar er werd een second leg aan toegevoegd. Iets wat we hier in Europa niet zo goed kennen.

Wanneer een band de eerste keer tour door Europa en de zalen en festivals van diverse landen aandoet, kan het zijn dat de band later in andere steden wel in het tourprogramma vallen. Dit was het geval bij het boeken van de ‘second leg’ dat in 2021 zou plaatsvinden. Covid bracht alles weer naar een jaar later en zo is Amsterdam op het laatst aan deze tour toegevoegd.

Op herhaling

Dus nogmaals gingen de KISS fans richting Amsterdam. De beide ringen van de zaal waren goed vol met 3 generaties fans en schreeuwen in koor You Wanted The Best You’ve Got The Best… The Hottest Band In The World: KISS!

Waarna het KISS-doek valt en de gemaskerde muzikanten vanaf het plafond neerdalen op de plateaus in het podiumbeeld. KISS kent dan ook een groot theatrale show waarbij het zien naar de show al voldoende is.

De KISS classic Detroit Rock City is tijdloos en nog steeds een perfecte opener voor de show. ‘Get Up, Everybody’s Got To Move Your Feet, Get Down Everybody Has To Leave Their Seats’ brengt de menigte staan meezingend You’ve Got To Lose Your Mind In Detroit Rock City’.
Dit met een aanzicht van 4 geschminkte 60-70plussers die rennend met super hoge hakken waar Beyonce U tegen zegt. Zoveel vuurwerk dat de Rolling Stones en Metallica in een show verbruiken.

Glammer- en Glittershow

Nee, het is duidelijk dat de best show in the world is gestart. Met glammer en glitter, lasers en passende screenshots op scherm worden gepresenteerd. Het is over de top en het is Amerikaanser dan Amerikaans.

Muzikaal is het dit keer erg sterk en de hoge schreeuw aankondigingen van Paul Stanley is hij nog niet verleerd. Maar dat is dan ook het enige min puntje. Hoewel KISS niet veel hits kent, kent de band vooral rock classics die iedere rocker kent. ‘Deuce’, ‘Shout It Out Loud’, ‘I Love It Loud’ (met vuurspuwende Gene Simmons), ‘Lick It Up’ ,’Calling Dr. Love’, ‘Black Diamond’ komen allemaal voorbij. Met de bloedspuwend monster dat hoog in het podium ‘God of Thunder’ zingt. Tommy Thayer die de rol van Ace Frehley over neemt met het schieten van UFO’s (met alle vuurwerk en explosies) en Paul Stanley die over het publiek naar het kleine b podium de classics ‘Love Gun’ en de hit ‘I Was Made For Loving You’ dicht bij het publiek achter in de zaal brengt.

The End of the Road

Kortom het was een groot feest dat afgesloten werd met de band grootste US hit ‘Beth’, wat werd gezongen door drummer Eric Singer (voorheen Peter Criss), ‘Do You Love Me’ en de Rock (and Roll) anthem ‘Rock And Roll All Nite, and Party Every Day’ waarbij de bandleden met tentakels over het publiek worden geschoven, zoveel confetti, en mega ballonnen uit het plafond komt gemixt met vuurwerk op het podium en een zanger die de gitaar kapot slaat op het podium.

Hoe classic en feestelijk kun je het nog krijgen. Maar dit was echt de laatste keer voor Europa.
De laatste tours in Australië en US worden nog afgewerkt. Dan blijft KISS alleen nog over voor de KISS Kruise shows eind dit jaar. En voor de echte KISS fans is er dan wellicht nog 1 extra afzwaai show met alle voormalige leden die nog leven, die dan de revue nog eens passeren. Met ‘Shock Me’ met Ace Frehley, ‘Beth’ met Peter Criss, ‘Lick It up’ met Vinnie Vincent en ‘Crazy Night’ met Bruce Kulick. E overleden drummer Eric Carr en gitarist Mark St. John eren in God Gave Rock and Roll To You II. Dan is de hele KISS Army hier vast tevreden mee.

22 juli 2022
In dit bericht: