KISS Live @ Ziggo Dome te Amsterdam
12 juni 2023

“All right Amsterdaaaam…” Zo klonk het voor de corona, na de corona en nu nog een keer. De laatste show van KISS kan na Skid Row als support act weer beginnen. Dit keer belooft de band dat het echt de laatste keer is. Begin dec staan de laatste data in hun thuishaven New York Madison Square Garden geboekt. Maar eerst de laatste 50 concert afwerken…

De Amerikaanse rockact Skid Row stond enkele maanden nog in Iduna van Drachten en staat nu op het grote podium. Hier hoort deze band thuis. Skid Row wist met zanger Sebastian Bach in de jaren 80/90 dit podium als hoofdact te bespelen. Al is dat alweer lang geleden. De songs ‘Slave To the Grind’, ‘Peace of Me’ en ‘Big Guns’ gaan er bij dit publiek prima in. Het KISS publiek kent de oude hits albums van toen. Nu Skid Row een heerlijk nieuw album heeft, is dit publiek hier niet van op de hoogte. Al pakt men ‘The Gang s All Here’ prima op. Wanneer het publiek ‘18 and Life’, de classic ballad ‘I Remember You’ en ‘Youth Gone Wild’ gaat het helemaal los.
Het was dan ook een van de beste support acts die KISS in de afgelopen jaren had meegenomen.

Dan is het tijd voor de laatste show van de grootste glamrock act van de wereld. De laatste show dat al 3 keer de laatste show is geweest. Nee het moet nu echt de laatste keer zijn. De eerste keer was 25 juni 2019 waarna de corona de End of the Road tour doorbrak. Het gaf KISS de ruimte om de tour opnieuw te vullen en deed the 2nd Leg Europe 21 juli 2022 weer aan en nu was het dan onder het noemer The Last 50 shows totdat de band begin dec hun laatste shows in Madison Square Garden kan doen. Daar zal wellicht een album /video van verschijnen.

Hoewel KISS bekend staat om hun inventieve shows die iedere tour veranderd, is dit nog steeds dezelfde show en kent het hetzelfde podium als in 2019.
Toch staat de band in volle zalen is het Ziggo Dome dan ook weer tot de nok gevuld.
KISS was energiek en de geruchten dat alles op tape zou staan werd te niet gedaan. Paul Stanley was goed bij stem en Gene Simmons was vooral op zijn eigen vierkante meter te vinden.
De show was gelikt en zijn er kleine wijzigen toegepast. Gitarist Thayer schiet nog steeds de ufo’s van het podium  uit de lucht en Singer weet aan het eind van de show zijn zangkunsten bezweet van het 2 uren drumwerk, te vertolken. Dit achter de piano wat wel op tape staat.
Maar iedereen geniet van de openingsnummer ‘Detroit Rock City’. Let the show begin!
Shout it Out Loud’, ‘Deuce’,  ‘War Machine’ gaan er weer in als zoete broodjes. Het vuurspugen van Simmons met de meezingers als ‘I Love It Loud, ‘Say Yeah’ als dat Paul Stanley over het publiek gaat naar het 2de podium om ‘Love Gun’ en ‘I Was Made For Loving You’ te vertolken werd omarmd.

Enkele wijzigingen in de show was het Making Love dat werd gespeeld in plaats van ‘Tears are Falling’, een leuke duellering van de gitaristen Tommy Thayer en Paul Stanley in ‘Calling Dr Love’ en de drumsolo in ‘Psycho Circus’ met een stukje ‘100.000 Years’.

Het is wellicht nu echt the Last KISS voor Nederland geweest. In de toekomst kunnen we niet kijken maar zullen dan deze heren onafhankelijk terug gaan zien voor solo shows. Zeker nu Stanley met zijn Soul Station  (incl. drummer Eric Singer) aan de weg timmert en Simmons nog wel in is voor een eigen show.
Als het gaat om albums zullen we nog vele (verzamel) albums verschijnen. Er ligt nog genoeg op de plank en nu de Soundboard collectie (bijzondere live shows) een vlucht krijgt komen er vast meer.

De band was al in de film over Casablanca records te zien, (Spinning Gold) en wellicht komt er een film met de makers van Bohemian Rapsody / Motley Crue The Dirt.
KISS zal als gemaskerde poppetjes blijven bestaan en daardoor is deze band al voor meer dan een lifetime generaties lang gevestigd.

  • roelof noorda
14 juni 2023
In dit bericht:
Translate »