Op 27 januari zal Kay Slice zijn debuutalbum From Back To Back in eigen beheer uitbrengen. De helft van het album werd met zijn Ghanese band gemaakt en de andere helft met zijn Nederlandse band. De nieuwe single Slice ‘M Go is nu uit.

Kay Slice is op een missie: zijn muziek en cultureel erfgoed laten samensmelten. Het is de roeping die roept; een soundtrack van zijn leven en een verlengstuk van zijn identiteit. Hij vloog naar Ghana om te studeren, creëren en op te nemen. Startend in het zuiden van Ghana naar het oosten, tot het noorden en terug. Een ontdekkingsreis vol verborgen ritmes en storytelling in de bron van highlife muziek, waar ooit de afrobeat uit ontsprong. From Back To Back staat vol verhalen vanuit het perspectief van een ‘3rd culture kid’. Wat betekent het om overal anders te zijn? Hoe mix en raak je, zonder ‘mixed up’ te raken? Het gaat over het samen brengen van verschillende invloeden en daarvan een hybride van hiphop, soul, afrobeat en traditionele klanken maken.

De muziek is een unieke mix van hip-hop, soul, Ghanese groove, afrobeats en highlife. Kay Slice rapt en zingt over zelfliefde, identiteit, jezelf vinden en je diepgaand verbinden met je roots. Om die roots te vinden en te begrijpen is hij naar Ghana gereisd. “Ik ben naar Ghana gegaan om me te verdiepen in storytelling, polyritmiek en de geschiedenis van Ghanese muziek. Storytelling wordt in Ghana vaak gedaan in de vorm van muziek en door middel van proverbs. Proverbs zijn beeldende of metaforische zinnen waarin kennis wordt gedeeld.” – aldus Kay Slice. Hij vervolgt “ook heb ik me in polyritmiek verdiept. Ghana kent meer dan 600 ritmes waarvan elk ritme is gelinkt aan een specifieke bevolkingsgroep, maar ook vaak aan rituelen zoals trouwerijen, verjaardagen en begrafenissen. Dit heb ik verwerkt in mijn tracks.”

Geproduceerd door de Rotterdammer zelf, samen met zijn live band, is Slice ‘M Go een aanstekelijke en energieke fusion track aangedreven door snelle rap stukken, scherpe uitspraak en doordringende teksten, gezongen en gesproken over weelderige live instrumentale soundscapes geleid door drum arrangementen en synth progressies. Slice ‘M Go gaat over negativiteit omzetten in positiviteit. Het gaat over de underdog die een manier vindt om vooroordelen en pessimisme om te zetten in een drijfveer. Slice ‘M Go is de bravoure om in jezelf te geloven wanneer er niet veel mensen zijn die iets in jou zien. De kracht “to flip the script’. Eerder bracht Kay Slice al het nummer Breeze uit.

“De video is geschoten in Jamestown. Dat is een wijk in Accra, Ghana: de geboorteplaats van meerdere bokskampioenen. Het is een belangrijke bron van de vechtersmentaliteit van Ghanezen. De video laat de day to day hustle and bustle van Ghanezen zien. Van marktverkopers tot buschauffeurs en van jonge ambitieuze boksers tot vissers en kappers. Ze zijn allen constant on the move om brood op de plank te brengen. In de video ben ik ook constant on the move: je ziet me interacten met de community. Omdat de video is geschoten door een local, Edward Pappoe, krijg je als kijker echt het gevoel dat je erbij bent. Het is verre van toeristisch. Dit is real life en ondanks de constante hustle zie je juist veel oprechte blijdschap en aanstekelijke energie. Ik ben heel blij met het eindresultaat; de video versterkt de muziek en andersom.” Bekijk de video hieronder.

Kay Slice brengt binnenkort dan pas zijn debuutalbum uit, een onbekende in de Nederlandse muziek scene is het niet. Zo trad hij al een keer op voor de Koninklijke familie, was hij te gast bij De Wereld Draait Door en VPRO Mondo en benoemde Red Bull hem tot een artiest die in de gaten gehouden moet worden.

17 november 2021
In dit bericht:
Translate »