De Noorse band Kaizers Orchestra weet al jarenlang de Noorse poppodia te vullen. Wanneer de band met het succes ermee stopt was dit een mooie afronding. Toch zien we de band na ruim 12 jaar weer in actie. De Noorse tour was in 20 minuten uitverkocht . Ter vergelijking is dat een tour met vele Vredenburg/ 013 en Oosterpoort  achtige zalen.

Deze Noorse top act staat 6 maart in Paradiso Amsterdam. Strak uitverkocht en de band is er klaar voor om hier een onvergetelijke avond van te maken!

De band weet met hun attentie op het podium veel plezier te maken.

“We spelen wat we zijn en daarmee maken we de show. We zijn een erg live band en we focussen op de songs die het live goed doen. Zoals je weet komen we uit Noorwegen en we hebben veel hits in Noorwegen gehad, maar de hits zijn lang niet altijd de beste live songs,” verteld de Kaizers Orchestra zanger Janove Ottesen.
“We zijn ruim 10 jaar geleden gestopt en we zijn vrienden. We hadden geen enkel plan hoor. We zijn een 6 -tallige band en we leven overal maar niet in dezelfde plaats. Het was dan ook na euh 7 o 8 jaar dat we ….  Euh we komen ieder jaar met kerst ofzo elkaar weer tegen. We gaan dan altijd gezamenlijk eten. Met alle gesprekken hoe het jaar is verlopen en hoe het met iedereen gaat, was het na 7 jaar dat we zeiden dat het weer eens leuk is om te spelen.”
“Of eigenlijk had ik wel de behoefte om dit met elkaar te doen, dat was drie jaar geleden. We hadden dan 3 jaar te gaan om alles te organiseren. Het is dan ook een grote verandering in je leven wanneer je dit gaat doen. Iedereen werkt en zit in een andere band. Het kost daarom ook tijd om dit goed te kunnen organiseren en het goed te laten verlopen. Het kost enorm veel tijd en we willen dat we er 100 % dit kunnen doen en nu hebben we het eerste deel gehad. 65 shows allen strak uitverkocht. In de grote steden spelen we grote clubs. We kunnen nog grotere zalen doen, maar onze voorkeur ging uit naar zalen van 2000-3000 man.
het was niet zozeer dat we de grote zalen willen spelen. We hebben een goede live reputatie en om dat weer goed in de vingers te krijgen moeten we ook meer spelen . Zo is het ontstaan. We zijn eigenlijk beter dan voordien!  De energie is er en we hebben een keus van alle goede songs.”

“De laatste keer waren we nog studenten die hard werkten aan het succes. Het is ook er vermoeiend om dat je steeds je eigen kwaliteit te herzien. Het was tijd om jezelf te zijn en een gewoon leven te leiden.”

We zijn normale mensen hahaha en we houden ook van een normaal leven. Het is dan ook een voorrecht om het nu zo te doen. We hoeven het niet meer te bewijzen waardoor je ontspannen naar de shows leeft. Het was ook geen plan van tijd of zo en we zien er naar uit om in Europa te spelen. Het is uniek en  we zingen in Noors. Het is lekker om te spelen. Het gaat om de energie etc. We kennen veel songs waarmee je gemakkelijk kunt mee lallalaa. En in Noorwegen kent iedereen de tekst dat is zo maar het weerhoud ons niet  om in Europa te toeren.

je kunt niet alles plannen maar we hadden een gevoel en visie om het aan te pakken. We dachten we gaan max 50 shows te doen. Dat liep dat even wat anders wan de hele tour werd in 14 minuten uitverkocht!

“We hebben onze tekten nooit vertaald hoor. We hebben ooit op Noorderslag / Eurosonic in 2003 we hebben 40 minuten gespeeld in de showburg en met alle promotors was het top! Dat  maakte ons om niet onnodig alles te vertalen. Het lijkt dat we dit niet hoeven te doen. Het is uniek maar ook dichter bij je zelf. Het is nooit een tijd geweest om hierover anders na te denken.

Het gaat helemaal goedkomen in Paradiso hoor! Kijk naar Radiohead en die zingt Engels maar wat zegt hij nog even en hij kan net zo goed uit Duitsland komen wanneer je het niet verstaat.”

“We hebben enkele singles vorig jaar uitgebracht. We zijn erg druk met de tour maar er ligt niet direct een totaal album op de plank hoor. Hahaha We spelen alle hoofdsteden in Europa dat is wel gaaf! Het is goed om de greatest hits album te nemen om de pakkende songs te nemen. Zelf vind ik de eerste de derde de vijfde en zelfden album de betere. Het heeft te maken met  de opbouw van de albums. Het heeft iets te maken met een gevoel en dan ga je de tweede ook in die sfeer te maken. Maar toch krijg ik net niet het frisse geluid dan het album daarvoor.”

“Het maken van een setlist is voor ons vooral een keus uit 100 songs en we hebben ooit 64 songs gespeeld. We spelen nooit dezelfde songs. Nu hebben we een keus terug gebracht tot 43 songs. We gaan iedere dag 3-4 songs wisselen. Maar we gaan de beste songs laten horen!”

Ik hoop dat iedereen donderdag kan komen!

 

2 maart 2024
In dit bericht:
Translate »