De Amerikaanse zangeres Judy Collins is inmiddels 82 jaar en haar stem klinkt nog even helder als 60 jaar geleden. Haar succes van haar vertolking van ‘Amazing Grace’ uit 1730 is nog even legendarisch zoals we dit nu kennen. Later weet Mieke Telkamp met haar vertaling ‘Waarheen Leidt De Weg’ tot een succes te maken.

Maar Collins is meer en beroemd van de songs als ‘Send in the Clowns’, haar songs van Leonard Cohen en Stephen Stills. Als actrice was ze te zien in diverse films en schreef enkele boeken. “Het is alweer een hele tijd geleden en ik ben blij dat het album uitgekomen is. Ik vind het een heerlijk album geworden. Het is erg persoonlijk voor mij. Ik ben enkele jaren geleden begonnen met het schrijven van deze songs. En ik ben blij dat er nu tijd was om het album te maken. Het is voor mij erg spannend hoor. Het is een album met songs die ik allemaal zelf geschreven heb! Ik kan je zeggen dat dit de eerste keer is dat ik het hele album zelf geschreven heb.”

Het nieuwe album Spellbound

“Het was voor mij erg spannend op een positieve manier. De songs bleven komen en dan weer corrigeren om het te verbeteren. Het was een actieve periode voor mij, hahaha. Voor mij is het een persoonlijk album met songs als ‘When I Was a Girl In Colorado’. Joh, eigenlijk zijn alle songs erg persoonlijk. Het is een biografisch album geworden waar ik mijn hart in heb gelegd.”

“Songs als de uptempo song ‘Hell on Wheels’ over mijn jonge tijd. En ‘Shipwrecked Marnier’, dat je dat zo mooi vind doet me deugd, heerlijk! Dat vind ik namelijk ook, absoluut! het is een van de eerste songs die ik heb geschreven voor dit album. Net als het nummer ‘Prairie Dream’. Ik ben altijd erg verbonden geweest over de eerste indianen, want mijn vader is geboren in een reservaat. Het voor mij bijzonder om hierover te schrijven want het maakt me nog steeds kwaad. Ik weet niet of je Danny  O’Keefe kent, maar hij schreef twee jaar geleden het album Looking Glass & the Dreamers. Hij is een expert indiaan van the Nez Perce en maakte hier een prachtig album over.  En mijn vader is daar geboren maar was geen Nez Perce indiaan maar een Iers Amerikaanse Schot! Maar is daar nu eenmaal geboren en zijn favoriete persoon was Chief Joseph. Chief Joseph was een diplomaat en was een enorm powerful type. Hij zei op een gegeven moment dat hij niet meer wilde vechten (nadat de de man met de Poker Joe en Looking Glass de pas werd afgesneden door het leger van Nelson Miles. Hij werd gevangen gezet, maar bleef zich inzetten voor de Nez Perce. In 1885 keerde Chief Joseph terug met zijn volk, maar kreeg een reservaat in de staat Washington). Ik heb dit nummer dan ook erg eigen gemaakt. Mijn vader en ik hadden een goede relatie waardoor dit nummer bijzonder voor mij is.”

“Wat mij erg trots maakt is dat ik met Ari Hest de harmonies op dit nummer mooi hebben gemaakt. Eigenlijk voor het hele album. Het is alsof de stemmen in elkaar opgaan als een geheel. De stemmen passen bijzonder goed. Dat maakt het album ook extra mooi.” Oh Ja, ‘The Shipwrecked Mariner’ dat is een term dat ik ergens heb gelezen. Ik dacht ja dat is het eigenlijk wanneer je liefdesleven is gestrand. Hierdoor is het ook een persoonlijk nummer geworden.”

Antonia Brico

Collins is niet alleen een schrijver, actrice en zangeres. Ze heeft een documentaire gemaakt over Antonia (Brico) A Portret of A Woman (1974). Het leven van Antonia Brico is ook bekend van de film De Dirigent (2018)/ The Conducter. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent die succesvolle grote symfonische orkesten dirigeerde. “Ja, dat is mijn connectie met Nederland! Zij was mijn pianolerares en ik heb veel van haar geleerd. Zij was een bijzonder persoon en ben ook blij voor wat ze heeft bereikt. Er is een film van haar gemaakt en er zijn ideeen dat de makers een film over mij gaan maken. Dat is mooi, ik heb ze al ontmoet.” Collins haar veelzijdigheid en de jaren 60 tot nu heeft genoeg om een lange film te maken.

Liveshows

Collins mag dan ruim in de 80 zijn, ze weet nog ieder jaar bijna 200 shows te geven. “De concerten zijn weer begonnen en ik in Arizona was mijn eerste concert. Ik heb daar de meeste songs van dit album gespeeld. Ik heb altijd veel songs op de lijst staan die ik wil  zingen. Vanaf het begin dat ik aan deze songs speel vragen mensen al wanneer ze het live kunnen horen. Dat is nu 2 jaar voor de pandemie. Vanaf die tijd heb ik al enkele songs op de lijst staan. Ik speel nu ‘When I Was a Girl in Colorado’, ‘Thomas Merton’, ‘Arizona’ en  ‘Spelbound’!. De titeltrack van het nieuwe album!” “Spellbound heb ik geschreven op Hawaii en ik was daar net voor een paar shows en dat was heerlijk om daar dat nummer te spelen.”

Het schrijven van een song

“Tegenwoordig schrijf ik vaak poëzie en ik ga dan naar de piano en kijk ik wat er uit komt. Dan pak ik de aantekeningen erbij om te kijken of er een melodie op past of dat het past in de melodie. Dan borduur ik er op voort tot het een compleet liedje is. Voorheen was het euh… Nou Leonard Cohen vroeg me wel eens waarom ik mijn eigen songs niet schreef. Ik was de enige in mijn woonplek die niet zijn eigen songs schreef. Ik dacht er vroeger nooit aan om het te doen , eigenlijk. De Folksongs die ik zong waren van Woody Guthrie en Bob Dylan. Euh  en nog een stel. Dan ging ik gewoon achter de piano zitten om uit te vogelen hoe de songs klonken. Ik ben ergens gaan schrijven in de jaren 80. Eileen Collins. Zij was de eerste vrouwelijke astronaut die de ruimte in ging. Het nummer heet ‘Beyond the Sky’. En ik heb er bijna een studie van gemaakt om uit te vinden wie ze was. Ik ontdekte dat ze een vrouw was waarover ze droomde etc. De meeste songs ontstaan achter de piano en toen ik on tour was, was er geen piano. Dusss ja daar zat ik dan. Toen ben ik poëzie gaan schrijven. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen.”

“Ik had ook een behoefte om te schrijven en daarna maken we een selectie wat echt werkt. Met Stephen Stills was een eer om met hem te spelen. Maar ik heb ook met Leonard gespeeld. Daar was het prachtig mee om te werken. Ik wilde eigenlijk … nou ik heb de songs op de tribute album van Leonard gezet die de originele album songs. Er staan wat re-recorded songs op. Maar ik wilde graag het origineel laten horen wat ik met hem had opgenomen. Zoals ‘Joan of Arc’ en ‘Suzanne’ en de ‘Story of Isaac’. Het zijn heerlijke songs eerlijk gezegd. Ze zijn allemaal even mooi voor mij. Of ik die tijd mis? Nee hoor het leven gaat door en alles veranderd. Maar het is ook mooi om even terug te kijken in de tijd. De songs klinken nu altijd even anders, maar in de concerten speel ik nog steeds. Het is ook mooi om te horen dat deze songs na 60 jaar nog steeds levendig zijn. En wanneer je altijd de songs zingt alsof je ze voor het eerst speelt, maakt het nog steeds even mooi.”

Utrecht, 16 oktober 2023

“Het is mooi dat we in november naar Nederland komen en daar een show  geven. Dan ga ik zeker oude en nieuwe songs spelen! Het is alweer een tijdje geleden, maar ik heb er zin in hoor!. Ik ga dan ‘Sending The Clown’ en ‘Amazing Grace’ spelen, maar ook ‘Both Sides Now’ en jouw favoriet! Dat beloof ik, al moet ik dat nog wel even oefenen hoor!”

25 februari 2022
In dit bericht:
Translate »