Judy Collins Live@TivoliVredenburg Utrecht
16 oktober 2023

De grandlady van de folk stond gisteren in een goed gevulde TivoliVredenburg te Utrecht. Beneden staat de jonge Mitski die nog een heel leven voor zich heeft. In deze zaal zijn de oudere grijze mensen die weten wat voor impact deze legendarische vrouw heeft in de muziek van nu.

Het concert dat Collins vorig jaar zou geven werd geannuleerd ivm haar armblessure. Judy Collins werd in de jaren 60 al beroemd met haar mooie liedjes die ze met andere sterren vertolkte.
De relaties die ze erop nahield waren vooral gebaseerd om perioden waarbij de ster nog geen ster was. Nu heeft ze haar lange wilde haren geknipt en zien we een Collins met pittig kort kapsel. En pittig is ze nog steeds.

De verhalenverteller

Collins weet met haar optreden dan ook vele verhalen te vertellen over toen. De periode dat ze met haar ouders (haar Ierse vader werkte als muzikant en dj bij een groot radio station) naar US verhuisde kwamen vele musici en acteurs over de vloer.
Ze groeide met muziek op en leerde al vroeg de piano te bespelen.

Wanneer ze als tiener met de later beroemd wordende Anthonia Brico op het conservatorium gaat en twintiger in de glorietijden komt, weet ze songs al snel de folksongs van Pete Seegers en Woody Guthrie haar eigen te maken.

Een leven met Cohen, Dylan, Stills naar Joni Mitchell

De inmiddels 84 jarige Collins loopt het podium op en opent haar optreden a capella het ‘Where Did All The Flowers Go’ van Pete Seegers en ‘Norwegian Wood’ van The Beatles. Het is duidelijk, haar stem klinkt nog als een klonk en vloeiend bespeeld ze de akoestische gitaar. De vrouw houdt van verhalen te vertellen en daarbij laat ze weten dat ze niet alle geheimen van haar bloot legt.
Wanneer we de setlijst doorgaan zien we een patroon van haar leven. Met haar ode aan Joan Baez “Diamond & Rust’ die op haar beurt een jonge muzikant meeneemt op haar tournee. Onbekend met gitaar wandelt Robert Zimmerman haar leven binnen. Van een ode aan haar vader met ‘Danny Boy’ naar de ‘Spellbound’ van nu. Als meisje ‘Girl From Colorado’ die de wereld over ging. Verliefd werd op Leonard Cohen en  ten tijde hun samenzijn de eerste hit van Cohen ‘Suzanne’ speelt.  Door Stephen Stills (Crosby Stills Nash & Young) werd ze geëerd met ‘Suite; Judy Blue Eyes’. Toch was er nog een liedje die Stills voor haar had geschreven en speelt het ‘Helplessley Hoping’ vanavond. Het was een trip through memory lane met ‘Hell on Wheels’ en komt terug op de periode waar ze mee begon ‘Mr. Tambourine Man’ van Dylan en de verhalen over een meisje die mooie liedjes maakt en onbekend was. Joni Mitchell waarmee ze de avond sloot met ‘Both Sides,  Now’.
Met haar vertolking ‘Send in The Clowns’ eindigt ze haar set. Ze ging in op de verzoekjes van het publiek, al heeft ze het niet allemaal meer even paraat. Het mocht er zijn en haar beroemde ‘Amazing Grace’ versie laat ze achterwege.

Secrets en Antonia Brico

Een mooie avond met verhalen van toen, grapjes over Keith Richards die een uur ouder wordt bij elk pakje sigaretten die je neemt. Al is hij 5 jaar jonger dan Collins. Mooie verhalen over de Nederlandse dirigente Brico waar Collins een docufilm over heeft gemaakt en herinneringen van oude geliefden waar ze een liedje mee heeft gespeeld. Al blijven er geheimen die ze niet prijs geeft. ‘Norwegian Wood’ is een liedje van Lennon over vreemdgaan met een Dylan tintje in de muziek. Al heeft niemand erover met wie Lennon was vreemdgegaan. Toch staat het op de setlijst…

17 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »