Tilburg, zaterdag 16 juli 2022

Om redenen die iedereen kent moest Joe Jackson zijn Four Decade-tour afbreken. Nu we de pandemie beheersbaar mogen noemen is het tijd dat veel artiesten weer het podium opzoeken. En dus stond Joe Jackson afgelopen zaterdag in Poppodium 013 in Tilburg en de hervatte tour heeft nu de naam ‘Sing You Sinners!’-tour meegekregen.

Charleston-klanken

In 2019 was daar dat laatste album Fool van de inmiddels 67-jarige singer/songwriter Joe Jackson en het lag in de lijn der verwachting als de nadruk van de setlist op dat album zou liggen. 013 was voor deze gelegenheid stijf uitverkocht; de zaal was gereserveerd voor zitplaatsen, op het balkon mocht je staan. Net na achten klonken de eerste Charleston-klanken de zaal waarna de bandleden één voor één het podium betraden met natuurlijk de grote man Joe Jackson als laatste. Opvallend, hij zat niet centraal in het midden achter zijn toetsen en piano, nee hij had gekozen voor een setting waarbij hij aan de voor de toeschouwers linkse kant van het podium zat.

Muzikaal als een klok

De opening van de set was een aaneenschakeling van uptempo nummers die mede door aanvoering van zijn band (Graham Maby (basgitaar), Teddy Kumpel (gitaar) en Doug Yowell (drums) strak worden neergezet. ‘One More Time’, ‘Big Black Cloud’, ‘Sunday Papers, ‘Dave’, ‘Look Sharp’ en ‘Fabulously Absolute’ zijn een perfecte weergave van de kop en de staart van de imposante carrière van Joe Jackson. Drie nummers van zijn laatste album Fool, drie van zijn debuut Look Sharp. Tot op dat moment is de show vrij klinisch al klinkt het muzikaal als een klok want Joe en zijn band kiezen voor een benadering die dicht tegen rock aanschuurt. Nu is het dan toch om even de band voor te stellen en wat herinneringen op te halen want hij was al eerder te gast in Tilburg. Dan is het tijd voor een akoestisch deel waarbij de band het podium verlaat en hij dus alleen met zijn piano en keys overblijft. Het eerste nummer ‘Solo’ (So Low) met een woordspeling wordt goed opgepikt door het publiek en bij ‘Real Men’ kan het niet anders of Jackson wordt bijgestaan door de hele zaal. Verrassend is zijn keuze om een cover te spelen als je zo’n oeuvre hebt opgebouwd tijdens je carrière maar ‘Any Major Dude’, oorspronkelijk van Steely Dan, wordt smaakvol neergezet en als reden is het feit dat hij ongelofelijk veel inspiratie haalde uit de muziek van deze illustere band.

Uitgebalanceerde set

Na het ingetogen ‘Love At First Light’ komt de band weer op (“I Missed Those Guys Already”) en worden er ook twee nummers van het Blaze Of Glory-album uit 1989 gespeeld; de titelsong en het swingende ‘Down To London’ en Jackson trekt de ingezette lijn door waardoor het concert constant de verdiende energie meekrijgt. ‘Fool’ mag niet ontbreken en ook het ‘I’m The Man’ wordt in een stevige versie over het enthousiaste publiek uitgestrooid. Tony Bennett’s cover ‘Sing, You Sinners’ is smaakvol en bij ‘Is She Really Going Out With Him’ zijn de laatste twijfelaars definitief om en deze hit wordt dan ook door het voltallige publiek meegezongen. De toegift bestaat uit ook weer een rockerige uitvoering van ‘You Can’t Get What You Want (Til You Know What You Want)’van het Body And Soul album uit ’84 en natuurlijk dat ene nummer; Jackson vertelt dat hij het irritante Disco-deuntje weg heeft gearrangeerd en er nu een “Cheesy” ballad van heeft gemaakt; het moet gezegd, het nieuwe arrangement van ‘Steppin’ Out’ kan op veel waardering rekenen maar het is toch vreemd om het concert niet met een “big-bang” af te sluiten maar met een ballad. Gedurende het nummer leggen de bandleden één voor één hun instrumenten neer en verlaten het podium en als Jackson een repeterend drumbeatje aan zet op zijn keyboard kan ook hij met een diepe buiging afscheid nemen van Tilburg. Na een staande ovatie kan het niet anders dan dat het aanwezige publiek geheel tevreden huiswaarts keert.

18 juli 2022
In dit bericht:
Translate »