Hij is de stille kracht achter bands als Foreigner en Dokken. Was de bassist van diverse rockbands waaronder Dio en speelde Jorgen in de legendarische film Rock Star. Jeff Pilson is niet alleen een bassist maar bespeelt tevens de gitaar, cello, toetsen, produceert en spreekt de video game Mortal Kombat (2011) in. Nu is het tijd voor een nieuwe band; The End Machine.

Met The End Machine is het een wederzien van de Dokken band en dit maal met Warrant zanger Robert Mason.

“We zijn enorm blij dat het album nu klaar is en het was een enorm fun. Het was een enorme ervaren. Met George Lynch heb ik een magic touch en dat is omdat we al jaren samenwerken. De reactie is enorm positief en dat maakt het plezierig.” “Het was een positieve ervaring en om dit album te maken was lastig maar fun. Het was wel hard werken omdat we elkaar weinig zagen omdat we op tour waren.
Het is alweer een poos geleden dat we ermee begonnen. Ik denk rond 1,5 jaar geleden dat we elkaar zagen om dit album te starten. George en ik beginnen met de muzikale invulling van een nummer en dat hebben we gestuurd naar Robert (Mason) en hij komt dat terug met een compleet verhaal en tekst. Hij heeft een notebook met alleen maar notes en daarop schrijft hij de tekst van het nummer. Hij komt dat langs en dan maken we een nummer op. “
“Het is goed dat hij hier dan bij mij verblijft, want we nemen dit dan direct op. Dat is wel een belangrijk element voor dit album. Ik vergeet het vaak te vertellen, maar het brengt de energie in het nummer. Het is vers en als producer is het een primair onderdeel in het proces. Wat goed bij ons werkt is dat we snel kunnen schakelen in het proces van schrijven en opnemen.”

Met de samenstelling kunnen we zeggen dat het een nieuwe Dokken band is maar het kan ook als een herstart van de band T&N (Tooth and Nail) die dezelfde samenstelling met Robert Mason. “Hahaha ja het een oude band met nieuwe naam hahaha. Ja, natuurlijk er is was Dokken en Lynch Mob sounds hier en daar te horen, maar uiteindelijk is het een nieuw geluid en een verse start. We vinden dat prima, want we hebben alleen de songs opgenomen die we leuk vonden. En dat het soms klinkt als Dokken is dat prima. We hebben ons zelf beloofd dat we onze inspiratie alleen laten leiden naar de route van het uiteindelijke product. Dat is prima en we geloven er in en het was erg inspirerend.”
“Het publiek zal vooral zeggen Ik vind het leuk of Niet, maar niet dat het inspirerend is, dat moet van ons zelf komen. George speelt dingen op het album zoals het nog nooit heeft gespeeld. Dat was inspirerend. Maar de criteria was vooral vinden we het leuk of niet.”
“het nummer ‘Burn the Tree’ is vooral een van de meest inspirerende songs omdat er zoveel in zit. Vanaf het begin tot de opbouw naar het einde is dat een van de lekkerste songs van het album.”

Jeff Pilson speelt tegenwoordig ook de bas in deze band en toert het gehele jaar met hen. “We doen drie optredens met the End Machine in US en we zien wel of we ook naar Europa kunnen. Het is al lastig om deze data in het schema te plannen. Maar voor de herfst wordt het zeker niet. We zijn allemaal op tournee, maar we hebben wel een lange termijn planning voor deze band.”

Met Foreigner gaat Pilson naar Europa. Pilson produceerde de laatste live en verzamelalbums voor deze band met vele hits. ‘Met Foreigner is de productie een ander aspect. Het natuurlijk bijzonder om met deze classics en icon songs te mogen werken en we hebben een amazing band. Een van de reden om the End Machine te doen is omdat ik nieuwe songs kan maken. Maar ik ben natuurlijk bezig met vanalles en dat weet Mick Jones (gitarist Foreigner). Het verschillende is natuurlijk dat je de nummers kent en dat je vanuit die template de productie doet. Beide is inspirerend maar totaal anders in opbouw en afmixen. Dat maakt het voor mij ook leuk. Wat we tegenwoordig doen is dat we wat extra songs op een verzamelalbum. Maar een volledig album met nieuwe songs zie ik in de toekomst niet, maar wel wat extra songs. Dit heeft ook te maken met nieuwe wijze van muziek business.

“We gaan komende tour ook wat akoestische songs spelen, maar voor de festivals gaan we vooral elektrisch te keer. In Duitsland gaan we enkele shows met een orkest doen. Dat maakt het allemaal levendig en kleurrijk. Maar voor Bospop gaan we zeker rocken!”

22 mei 2019
In dit bericht:
Translate »