Zanger, gitarist en volksmuziekvertolker Jake Xerxes Fussell kondigt zijn nieuwe album aan, Good and Green Again, dat op 21 januari 2022 verschijnt op Paradise of Bachelors. Op Good and Green Again, geproduceerd door James Elkington (Jeff Tweedy, Michael Chapman, Steve Gunn, enz.), waagt Fussell zich niet alleen buiten zijn gevestigde beheersing van songcatching en songmaking in songwriting, maar navigeert hij ook door frisse sonische en compositorische landschappen, waarbij hij groen wordt. met weelderigere, meer sfeervolle en ambitieuze arrangementen. Het resultaat is zijn meest conceptueel gefocuste, adembenemend weergegeven en raadselachtig aangrijpende plaat tot nu toe.

Samen met de albumaankondiging van vandaag presenteert Fussell ‘Love Farewell’, de prachtig melancholische opener van Good and Green Again, een elliptisch verhaal over liefde, verlangen en collectieve dwaasheid.

Fussell heeft zichzelf onderscheiden als een van de meest vooraanstaande vertolkers van traditionele (en niet zo traditionele) ‘volksliederen’ van zijn generatie. Een benadering van verfrissende no-nonsense, gebrek aan nostalgie, bronnen vanuit het Amerikaanse Zuiden in een nieuwe context, Fussel vermenselijkt zijn werk waardoor songs ademen en hij erin leeft. De swingende ritmische onderstroom van voortreffelijk, ogenschijnlijk moeiteloos gitaarspel trekken nieuwe betekenissen uit ogenschijnlijk antieke liedjes en onderwerpen. Good and Green Again is hét werk van Fussel met de meest voorbedachte rade, het vertegenwoordigd de terugkerende samenwerking met producer (en meespeler) James Elkington, , waardoor Jake’s geheimzinnige liedkeuzes zijn eigen ongeëvenaarde gevoel voor harmonie en orkestratie, balans en dramatische spanning meebrachten. Het paar schakelde ingenieur Jason Richmond in en een groep formidabele spelers afkomstig uit Durham, North Carolina (waar Fussell woont) en elders, waaronder vaste bandleden Casey Toll (Mt. Moriah, Nathan Bowles) op contrabas, Libby Rodenbough (Mipso) op strijkers , en Nathan Golub op pedal steel. Ze werden vergezeld door welkome nieuwkomers Joe Westerlund (Megafaun, Califone) op drums, Joseph Decosimo op viool, Anna Jacobson op koperblazers en Bonnie “Prince” Billy, die extra zang bijdraagt. We verwachten niet dat iedereen er bij gaat zijn op 11 mei bij TivoliVredenburg en/of 17 mei bij Paradiso.

Als over het algemeen Good and Green Again een beetje droeviger en langzamer klinkt dan de eerdere platen van Fussell, nou, misschien zijn we tegenwoordig allemaal een beetje droeviger en langzamer. Er heerst een smeulende sfeer van spijt en verlies met luchtige instrumentals, allemaal originelen van Fussell, waar langzaam meer hoop en uitbundigheid in sluipt. Er is een gelijkenis met slaapliedjes die niet geheel toevallig is, Fussell en zijn partner verwelkomden hun eerste kind ter wereld tijdens het maken van Good and Green Again. Deze mooie liedjes dragen die belofte in letters van helder goud.

30 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »