De Texaanse singer-songwriter Israel Nash kondigt zijn nieuwe studioalbum Ozarker aan wat op 20 oktober via Loose zal verschijnen. Opgenomen met producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Strand of Oaks, Ray LaMontagne) in zijn studio in Los Angeles. Hij mixte en masterde het album ook. De eerste single en titelsong Ozarker is nu uit.

Ozarker is een ode aan de roots van Israel Nash. Maar het is meer dan dat, het is een meditatie over liefde en familie, over de schoonheid en de pijn die we doorgeven door de generaties heen, over de banden die ons binden in goede en slechte tijden. Nash mag dan wel in de Texas Hill Country wonen, maar hij zal altijd een Ozarker in hart en nieren blijven. Als zoon van een baptistenpredikant en een artiest trok hij zich terug in Dripping Springs, Texas, waar hij zijn eigen studio bouwde op een ranch en begon met het omarmen van een ruimtelijker, psychedelisch geluid dat ergens tussen Neil Young en Pink Floyd in is beland. “I was born and raised in small-town Missouri,” zegt Nash. “All the people and the stories and the music that shaped me come from that part of the country, and I could feel it calling back to me on this album.”  

De muziek grijpt terug naar de countryrock waar Nash mee opgroeide – Petty, Springsteen, Seger – met grootse gitaren en meeslepende melodieën en waarvan de teksten net zo filmisch zijn en boeiende portretten schetsen van alledaagse personen die hun best doen om rond te komen met waardigheid en zelfrespect. “I think the reason so much of that classic heartland rock and roll endures is because it touches on themes we all feel so deeply: desire, struggle, commitment, escape. As an artist, I’m always aspiring to touch as many people as possible, and that’s what this music has always represented for me.”

Geïnspireerd om meer te weten te komen over zijn voorouders, zocht Israel Nash contact met zijn moeder, die pagina’s begon te vullen met haar herinneringen aan generaties Ozarkers. Sommige van de personages op dit nieuwe album komen rechtstreeks uit Nash’ eigen familiegeschiedenis, andere uit tweedehandsverhalen, maar ze delen allemaal een duidelijke Midwesterse veerkracht, hun hoop en dromen en triomfen en mislukkingen weergegeven met grote tederheid en empathie.

Toen het tijd was om op te nemen, spendeerde Nash tien dagen in zijn studio met een all-star band met onder andere Patrick Hallahan van My Morning Jacket op drums, Curtis Roush van Bright Light Social Hour op gitaar, Seth Kauffmann van Floating Action op basgitaar en oude vriend en medewerker Eric Swanson op pedal steel. Het resultaat is een weelderige muur van geluid die zowel vintage als modern aanvoelt en 50 jaar Amerikaanse rootsrock in een woeste sonische maalstroom doet veranderen.

31 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »