Bruce Dickinson live @013 te Tilburg
28 mei 2024

De Engelse zanger van de rockband Iron Maiden weet met nieuwe album The Mandrake Project een mooi album af te leveren. Het project  kent herkenbare vierkante rocksongs dan het Iron Maiden waar de melodielijnen overal ter te horen zijn. Dickinson weet heavier songs te maken en mag in zijn solo projecten de maatschappelijke kwesties meer aandacht te geven.

Het project krijgt een live tour en daarmee komt hij 2 keer in Nederland. Na Tilburg zal hij dezelfde show geven in Groningen. Dus het Scream for me…. Tilburg! werd luidkeels beantwoord.

De band weet met ‘Accident of Birth’ af te trappen. Dickinson komt met zijn blauw mutjes op alsof de winter in Tilburg is ingevallen. Maar met een volle stem dat tegen het schreeuwen aan zit geeft hij het publiek waarvoor die komt. Britse humor en een portie heavy stuff.
Het duurt even voordat het Madrake project van start gaat. Na ‘Abduction’ en ‘Laughing in the Hiding Bush’ komen we met ‘Afterglow of Ragnarok’  tot de start van het Project. Uiteindelijk zal de avond maar een klein Mandrake projectje zijn van maximaal 4 songs van het recente album. Daarvan speelt hij gelukkig wel het ‘Resureection Man’ en zijn ‘Rain on the Grave’ en ‘Many Doors to Hell’ de andere songs.
Met een scherm waar de videoclips  op werden geprojecteerd gaat de band een standaard setlist langs. De aandacht van de barman werd veelvuldig gevraagd, al kreeg Bruce zijn drankje niet.
De show had eerder The Chemical Wedding kunnen heten. Van dit album uit 2021 werd 5 songs gespeeld. Het zijn niet de meest succesvolle albums van Dickinson.
Wanneer het ‘Tears of the Dragon’ van het oude Balls to Picasso werd gespeeld reageerde het publiek iets van herkenning. Met het Frankenstein nummer van Edgar Winter Group kon Dickinson samen met de drummer de trommels en percussie laten klinken. De oude space sound kreeg extra aandacht met de theremin. Een zender instrument dat de oude space geluiden maakt wanneer je de antenne aanraakt of in de straling blijft. Geinig en misschien wel het hoogtepunt van de avond.

Nee het is geen Iron Maiden of een uitgewerkt Mandrake Project experience. Daarvoor waren mijn verwachtingen blijkbaar te hoog. Prima show maar geen memorabele show.

29 mei 2024
In dit bericht:
Translate »