Eerder dit jaar was er de release van het nieuwe (concept) album In Between Thoughts ….. A New World van Rodrigo Y Gabriela. Wij spraken de Mexicaanse gitaarvirtuoos in zijn studio in Mexico in aanloop naar de Europese tournee. Komende zondag staat dit Mexicaanse duo in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

 

Jarenlang straatmuzikanten

Het Mexicaanse duo is inmiddels wereldbefaamd door het feit dat ze met slechts 2 akoestische gitaren een totale zaal op zijn kop te zetten. Maar zo was het lang niet altijd. “In het begin was het allemaal niet zo makkelijk” zegt Rodrigo met een lach. “Gabriela en ik ontmoetten elkaar een kleine 25 jaar gelden en we speelden toen in een Metalband. Ik denk dat we dat een jaar of tien hebben volgehouden maar het was moeilijk om in Mexico City ons plekje te veroveren met onze muziek. We hebben toen een rigoureus besluit genomen om onze droom waar te maken en zijn toen naar Ierland vertrokken. Als straatmuzikanten speelden we ergens op de stoep in Grafton Street in Dublin waar vele muzikanten speelden.  Ik denk dat we dat wel een jaar hebben vol gehouden voordat we via Copenhagen in Barcelona terecht kwamen. Uiteindelijk besloten we om toch weer terug te keren naar Dublin want daar hadden we veel mensen ontmoet. Waarom precies weet ik niet maar ineens was er ruimte en gelegenheid om onze eigen muziek te gaan spelen”

 

Inmiddels is het duo enkele decennia en een aantal albums verder. “Op dit moment verblijven we zo’n beetje half in Mexico in de studio en de andere tijd in Lissabon.  Covid was belangrijke reden voor de stilte. Toen we begonnen om dit nieuwe materiaal te schrijven wisten we nog niet zeker dat dit goed genoeg was voor een nieuw album. De wereld stond stil maar in onze studio waren we wel in de gelegenheid om samen muziek te schrijven en te maken. Het is een conceptueel album en het idee was om een soort soundtrack te maken en toen de wereld weer op gang kwam was …… was ons album klaar en konden we het inderdaad uitbrengen. Voor ons als muzikanten was dit heel speciaal want er waren eigenlijk geen grenzen voor ons qua denkrichting”.

 

Muziek haalden we van muziekcasettes die vanuit de VS werden opgestuurd

Gab en ik hebben een achtergrond in de rockmuziek. We groeiden op in Mexico City in de jaren ’80 en leefden in wijken waar het niet altijd makkelijk was. Laten we zeggen, het was geen “middle-class” wijk waar we woonden. Vanuit de VS konden we in die tijd aan cassettebandjes komen, weet je wel en op die manier konden we de nieuwste muzikale stromingen tot ons nemen. Wij waren toen helemaal in de ban van de Rock ’n Roll die we dus vanuit de VS binnen kregen. We hadden geen toegang tot kabel tv, MTV ed. maar mensen in onze omgeving hielpen ons waar mogelijk en iedereen wisselde zijn of haar muziek uit.”

 

Ik begon al op mijn tiende met gitaarspelen, en toen we rond ’97 Mexico verlieten waren we overtuigd dat we het gingen maken. We hadden het idee om succesvol te worden, we verkochten alles wat we hadden en met een akoestische gitaar om onze nek speelden we dus meer als een jaar als straatmuzikanten. En de echte reden waarom we op akoestische gitaren speelden was eigenlijk het gewicht. We verkochten onze elektrische gitaren omdat die eigenlijk te zwaar waren als bagage…. Vervolgens kregen we de kans om als voorprogramma in Ierland en Engeland op te treden en in die tijd waren er niet echt veel akoestische, instrumentale bands. Wij waren een nieuwigheid, iets anders, iets onbekends. Toen we in 2004 ons debuutalbum uitbrachten kregen we ineens aandacht en werden we in talkshows uitgenodigd zoals Jay Leno. Dat was ook voor ons een totaal nieuwe dimensie. Gab en ik werden gevangen door het succes dat we hadden met onze akoestische gitaren maar we kwamen oorspronkelijk uit een totaal andere wereld en muzikale hoek. In ons debuut hadden we nog wat Latin-invloeden opgenomen maar dat voelde niet natuurlijk en ik denk dat je vanaf het 9 Dead Alive (2014) album helemaal niets van Latin meer terug hoort op onze platen.

 

(tekst verder onder video)

 

Conceptalbum

In Between Thoughts ….. A New World klinkt toch weer anders dan de voorgaande albums. “Op zich kopt dat, maar de basis is hetzelfde. Het uitgangspunt is eigenlijk heel makkelijk; we hadden een droom om een band te hebben. In Mexico waren we dat maar toen werden we een duo, bepaald door de omstandigheden zoals besproken. Gab nam met haar gitaar de rol van de percussie, bas en drums over en ik zorgde voor de melodielijnen en de gitaarriffs. Kortom, samen met onze akoestische gitaren, vormen we eigen een onvervalste “2-man band”. Dit doen we nog steeds zo en het voelt natuurlijk. Ik schrijf melodieën en riffs en vervolgens overhandig ik ze aan Gab. Als zij ze aansprekend én goed genoeg vindt, gaat zij met haar gitaar aan de slag en wordt het uiteindelijk een nummer”.

 

Tijdens hun Europese tour doen Rodrigo Y Gabriela ook Nederland aan. “De show is echt anders dan dat we de afgelopen 20 jaar gedaan hebben. Dit album verdient een andere introductie want bij de opnames hebben we veel elementen toegevoegd en dat moeten we op een of ander manier ook live kunnen brengen.  We gebruiken bijvoorbeeld ook vocoders, net zoals op het album. We moeten het publiek meenemen in dit verhaal. Op dit album speel ik minder op de akoestische gitaar en de show is veel meer elektronisch georiënteerd. Verder integreren we nieuw werk, conceptueel een soort vervolg op dit album. We wilden echt een keer wat anders doen en tijdens onze tour in de VS waren de reacties overweldigend. We willen het onverwachte doen, een beetje uit onze comfortzone, een grootser geluid!”

 

het gedachtengoed Advaita Vedanta

De negen nummers die het verhaal van In Between Thoughts …. A New World vertellen kunnen qua sound soms wat donker overkomen. “Qua geluidsbeleving misschien soms, maar nee hoor, ik denk het niet. Het concept is juist heel positief bedoeld en vertelt eigenlijk het verhaal van het non dualisme, de filosofische beweging die wij Advaita Vedanta noemen. Elk nummer op het album is een deel van het verhaal en de negen liedjes vormen een chronologisch geheel. Dit gedachtengoed heeft ons ook veel rust gegeven.”

 

Het Mexicaanse duo heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd maar nog altijd zijn er wensen. “We zijn nu met nieuwe zaken bezig. We willen voor de volgende tour weer nieuwe dingen proberen, iets anders en weer onze grenzen verleggen. En we denken er serieus aan om een vervolg te schrijven en uit te brengen; hier zijn we eerlijk gezegd al mee bezig. Tijdens ons afsluitende concert in Austin hebben we met een volledig orkest opgetreden en dat gaf een geweldige dynamiek. Het volgende project wordt dan ook om dit te gaan proberen in de rest van de wereld. Niet overal, want dat is niet uitvoerbaar maar we willen wel een aantal shows gaan doen met lokale orkesten. Dit zijn we nu aan het uitproberen en aan het uitdenken. Maar eerst komen we nog naar Nederland!”

27 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »