De Ierse folky rockband The Scratch, die deze zomer tijdens zijn tournee met Dropkick Murphys al flink indruk maakte op onder meer festivals als VESTROCK en Lowlands (en eerder dit jaar ook op ESNS in Groningen zegevierde), brengt vandaag zijn nieuwe single ‘Cheeky Bastard’ uit. Deze albumtrack staat op het nieuwe (2e) studio album ‘Mind Yourself’ dat werd geproduceerd door James Vincent McMorrow en op vrijdag 3 november op cd, vinyl en digitaal via Sony Music verschijnt.

Zanger Jordan O’Leary: “‘Cheeky Bastard’ is cheekier than Anne Doyle reading the Six ‘O’clock News in a pair of trackies. And if it doesn’t get your hips swingin’ like two balls in a hanky there’ll be wigs on the green I tell ya. Scallibalucci baby YEEHAW”.

De video van het nummer werd geregisseerd door Sophie O’Donovan, en brengt het gevoel voor humor van de band op de voorgrond door de bandleden te portretteren als gasten in een TV make-over show.

‘Cheeky Bastard’ staat op het nieuwe (2e) studio album ‘Mind Yourself’ dat werd geproduceerd door James Vincent McMorrow, en dat op 3 november op cd, vinyl en digitaal verschijnt via Sony Music.

MIND YOURSELF TRACKLIST
1. Banshee
2. Cheeky Bastard
3. Hole In The Ground
4. Trom I (The Harrowing Sun)
5. Shoes
6. Blaggard
7. Trom II (A Slip In The Wind)
8. Cold Eye
9. Pocket Full Of Roses

[Hieronder – Cover artwork nieuw studio album ‘Mind Yourself’

THE SCRATCH (zie ook bijgevoegde bio)

Daniel Lang (cajón, percussie, zang)
Jordan O’Leary (gitaar, lead vocals)
Conor Dockery (gitaar, backing vocals)
Cathal McKenna (bas/backing vocals)

The Scratch, opgericht in Dublin in 2016, kreeg bekendheid na een optreden op het jaarlijkse Rory Gallagher-festival dat viraal ging. Met de release van debuutalbum ‘Couldn’t Give A Rats’ – een maand na de Covid-lockdown in 2020 – speelde de band zich in de kijker van media en muziekliefhebbers, bouwde een loyale fanbasis op en verkocht zalen in heel Ierland uit (waaronder twee shows in 3Olympia in Dublin), Engeland, Europa en Noord-Amerika. De EP’s ‘Old Songs’ (2018) en ‘The Whole Buzz’ (2019) gingen daaraan vooraf.

The Scratch staat bekend om zijn energieke en gepassioneerde optredens waarbij triomfantelijke melodieën van traditionele Ierse muziek versmelten met de groove en intensiteit van metal, waarbij een cruciale rol is weggelegd voor akoestische gitaren: avontuurlijke speedfolk meets pub rock – mét een vleugje typisch Ierse humor (zie bijvoorbeeld de even fascinerende als hilarische video ‘Another Round’ uit 2022 verder onderaan).

NL SHOWS 2023
Dit najaar toert het sympathieke viertal opnieuw uitgebreid door Europa (en in 2024 aansluitend door de V.S.) waaronder zes shows in Nederland:

Nov 20: Amsterdam, Paradiso
Nov 21: Hedon, Zwolle
Nov 22: Victorie, Alkmaar
Nov 23: Metropool, Enschede
Nov 24: Spot, Groningen
Dec 6: Doornroosje, Nijmegen

19 november 2023
In dit bericht:
Translate »