Het nieuwe album Other Shore van Heather Nova brengt het verhaal mee dat ze op een boot is opgegroeid. Haar moeder kwam van Nova Scotia, vandaar de naam. Haar broer  is de reggaezanger Mishka. De muzikale boot wat Heather nu vaart is nu van koers gewijzigd en aan een andere oever aangemeerd. Dit maal aan de kade van de coversongs die je hier kunt winnen en gaat ze alleen op tournee.

“Het is al een tijdje geleden dat we deze tour in  de agenda hebben. Na de Covid periode kunnen we eindelijk weer live spelen,” verteld de zangeres Heather Nova. Haar succes met Oyster in 1994 bracht haar met grote regelmaat naar Nederland. Haar dromerige uitkijk van het zingen veranderd naar een vrolijke blik tijdens het interview.

“Het zijn akoestische shows. De afgelopen jaren heb ik altijd met een band gespeeld. Eerlijk gezegd zei ik niet zoveel tegen mijn publiek. Maar nu moet ik wel! Je staat zo kwetsbaar alleen op een podium. Ik vind dat altijd nog wel spannend hoor. Toen ik met een band speelde concentreerde je eerder op de bandleden en vond ik het publiek wel wat beangstigend. Zeker wanneer met niets zei of dat het stil was. Dan dacht ik of ik het wel goed had gedaan. Maar inmiddels weet ik dat mijn publiek het mooi vind in naar mij staat te luisteren.

Nu sta ik alleen tegenover het publiek en probeer ik het publiek erbij te betrekken en vertel ik wat over de songs, wat ik voorheen niet echt deed. Maar het gaat me goed of hoor, al ben ik altijd wel zenuwachtig wanneer ik op moet.“ verteld Heather Nova en pakt een watertje.

“Ik had niet echt het idee dat ik dit album zou gaan maken. Al was ik met de songs aan het spelen in deze periode van niks doen.  Het kwam zo op mijn pad om het eens op te nemen.“  “Het is wel een beetje vreemd want ‘Don’t Stop Believin’’ van Journey. Tja, ik ben eigenlijk niet zo’n fan van dat nummer. Nu was het zo dat een vriend van mij vroeg of ik dit wilde zingen op hun feestje. Toen ik vroeg of er niet iets anders is, zei ze: Nee, het is ons liedje, want het is ons huwelijks-nummer. Hahaha, toen ben ik het proces aangegaan om het uit te werken. Ik heb het nummer teruggebracht tot de basis van het nummer en daarbij gelaten. Het is nu eerder intens en krijgt het voor mij ook meer gevoel dan het origineel. Afgezien dat ik de productie van het nummer niet zo sterk vind.”

“Ik hou van de rocksongs hoor, maar het hangt af van de songs. Ik hou erg van Neil Young. Daar heb ik het nummer ‘Like A Hurricane’ van genomen. Erg mooi liedje…” ”Wat staat er eigenlijk nog meer op het album. O ja, ‘Waiting For A Girl Like You’ van Foreigner natuurlijk. Ik heb hierover een tijdje nagedacht. Moest ik het nu herschrijven in Waiting for A Boy of zou ik het zo laten. Ik heb het zo gelaten omdat ik het ook wel mooi vond en het klonk beter. Het is ook wel mooi dat de ene Girl op de andere wacht. Het is wel een song dat ik altijd leuk heb gevonden is eigenlijk een soort van guilty pleasure voor mij“

“Voor de ‘Jealous Guy’ van Lennon heb ik wel bewust gekozen om het bij me zelf te houden. ‘Jealous Girl’ kan wel toch? ‘Staying Alive’ van de Bee Gees! Ja, dat is een herinnering voor mij. Toen we nog jong waren en naar de disco gingen om op blote voeten te dansen in de discotheek hahaha. Ja het nummer zing je zo mee. Nu ik het klein heb gemaakt is de tekst beter te volgen en dat maakt dit liedje dan weer intenser dat het origineel. Het is meer een verhaal geworden.”

“Ik ben een groot fan van The National en toen ik hun ‘Fireproof’ hoorde was ik verkocht. Ken je dat, wanneer een song hoort dat je het dan telkens opzet? Ik was helemaal verkocht aan dit nummer, heerlijk.”

“’Never Gonna Give You Up’ is een ander verhaal. Ik studeerde aan de kunstacademie in Rome. We luisteren in die tijd naar de indie acts als Cockteau Twins. Maar wanneer we uitgingen kwam je in de clubs terecht. En alle Italiaanse mannen droegen van de trendcoats net als Rick Ashley. En wij dansten hier omheen. Hahaha. Nu was het zo dat mijn vriendin met wie ik uitging altijd zei dat ik hier een cover van moest maken. Nou echt niet! Nu, na 30 jaar dacht ik dat maar eens te doen. Speciaal voor haar als verrassing! Vandaar dat het erop staat.”

“’Here Comes Your Man’ van Pixies ligt meer in mijn straatje van muziek. Ik luister nog altijd naar hun albums. Het verhaal rond Frigile is dat het een mooi liedje is dat veel betekenis kent. Over hoe we op deze aardbol leven en dat we kwetsbaar zijn, maar ook goed moeten omgaan met de kwetsbare wereld. Het is zo toepasselijk, omdat we met z’n allen de aarde ruineren. ”

“’Ever Fallen In Love’ van the Buzzcocks is een heerlijk oud punk nummer en o ‘Cold Little Heart’. Heerlijk nummer gewoon. ‘Message Personnel’ is een songs dat heb ik opgenomen en heb ik eigenlijk leren kennen van mijn vriend. Hij is een Fransman die dit ontzettend mooi vindt. Het nummer van Francoise Hardy  daarom er aan toegevoegd. En het laatste nummer ‘Sailing’ heb ik opgenomen omdat mijn moeder dat altijd draaide en dat is me altijd dierbaar gebleven.

“Het idee van coversongs is onuitputtelijk en ja je kunt er meerdere albums mee vullen. Toch ligt het schijven van eigen muziek dichter bij mij. Ik ben druk bezig met een nieuw album en heb hier talloze songs voor liggen. Maar ik dacht na deze opnames dat er veel meer songs zijn die erg leuk zijn om op te nemen hoor. Al hoef ik ook niet altijd de songs van een ander te spelen.

Op dit moment werk ik aan nieuwe songs maar heb nog geen idee hoe die het best tot hun recht komen. In een band vorm of alleen akoestische gitaar of piano. De songs zijn wel geschreven maar het proces van het door ontwikkelen is opnemen gaat na deze tour beginnen. Ik kijk er erg naar uit en zal wellicht dan weer met een nieuwe toer terug komen!”

9 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »