Dubbelalbum ‘Train’ verschijnt 24 mei met aansluitend album release shows
‘Good Luck With That’ is de nieuwe single van Barnyard Tea. Het is een volgende vooruitgeschoven track van het op 24 mei te verschijnen debuutalbum ‘Train’. Na 500 optredens in binnen- en buitenland en een aantal EP’s met covers en traditionals achtte de Amsterdamse bluegrassband Barnyard Tea de tijd rijp voor het uitbrengen van eigen werk. Het drietal pakt het direct serieus aan, want met twintig nummers verdeeld over twee delen is ‘Train’ een heus dubbelalbum geworden. Het album wordt live gepresenteerd aan het publiek met een reeks shows in onder andere Alkmaar (Podium Victorie), Eindhoven (Café Wilhelmina) en Amsterdam (Tolhuistuin). 
Barnyard Tea maakt dansbare, rauwe bluegrass en heeft een reputatie opgebouwd met hun combinatie van mooie, meerstemmige zang en energiek spel. Ze arrangeren hun muziek rondom solide samenzang en voor het genre karakteristieke instrumenten zoals mandoline, banjo, dobro, gitaar en natuurlijk de contrabas, met een geheel eigen benadering van de Amerikaanse rootsmuziektraditie. De titel van hun eerste album is een verwijzing naar traditionele Amerikaanse train songs. Voortgestuwd door banjoritmes is het een terugkerend thema in de songs, soms figuurlijk waarbij een trein de afstand tussen mensen en plekken verbeeldt en soms letterlijk als nostalgische ode aan de stoomlocomotief.
Edin Najetovic (contrabas, zang), Frank de Boer (mandoline, gitaar, zang) en Joost Abbel (banjo, gitaar, zang) kennen elkaar sinds de middelbare school (de klas van 2003), en speelden toen al samen in een band. Barnyard Tea begonnen ze in 2012, vanuit hun gedeelde passie voor folk, bluegrass en andere rootsmuziek. De band viel al snel op met hun spontane optredens op straat in Amsterdam en niet lang daarna volgden pubs, podia en festivals in de rest van het land en Europa. Sinds de zomer van 2012 speelden ze honderden shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië.
Na twee EP’s met covers en traditionals uitgebracht te hebben begon de band met het schrijven van eigen muziek, om in de zomer van 2023 met producer Merlijn Verboom en een aantal gastmuzikanten de studio in te gaan. Reinier Scheffer (Bløf, Niels Geusebroek en Yori Swart) speelde mee op gitaar en mandoline en verzorgde backing vocals, violiste Mirte de Graaff (Jasper Schalks en Dieter van der Westen) voorzag de nummers van een country fiddle en Katja Kruit (Bluegrass Bandits en soloartiest) speelde dobro. De opnames resulteerden in twintig nummers met een kenmerkende sterke live feel en zijn thematisch verdeeld over twee delen: de nummers met een stevige drive op ‘Engine’ en de gevoeligere liedjes op ‘Memories’. Attie Bauw (tweemaal genomineerd voor een Grammy) tekende voor de mastering, het fraaie artwork is van de hand van Erik Kriek.
13 april 2024
In dit bericht:
Translate »