Gill Landry is de vervanger van Alberta Cross tijdens de vijfde editie van het indoor festival ROOTZZ, op zaterdag 29 oktober in Mezz in Breda. Het voormalige lid van Old Crow Medicine Show brengt filmische, melancholische americanaliedjes in een solosetting. Het affiche wordt gecompleteerd met Parijzenaar Baptiste W. Hamon en zijn americana chansons, de Amerikaanse Jesca Hoop met haar onderscheidende folk, de rootsy indierockers Dig Deeper uit Noorwegen, Nathan Kalish uit de VS met psychedelische folkrock en de Nederlandse country crooner Timo de Jong. De presentatie is in handen van Maarten van Hooft.

ROOTZZ is een indoor festival voor rootsmuziek dat plaats vindt in het Bredase poppodium Mezz, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met het Eindhovense boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music. Tickets zijn te koop via de website van Mezz  voor € 20,- per stuk. De deuren van Mezz gaan om 19.30 u open, de eerste act speelt om 20.00 u.

Baptiste W. Hamon (FR)

Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities, en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ is dit jaar zijn derde album verschenen. “Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?”, schreef dagblad Trouw naar aanleiding hiervan. Van Nieuwkerk en Kemps zijn meer dan welkom op ROOTZZ, net als iedereen.

Jesca Hoop (USA)

De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop heeft op plekken over de hele wereld geleefd en die ruime levenservaring hoor je terug in haar muziek. Ooit ontdekt door Tom Waits, in de band van Peter Gabriel gezongen en naar de UK verhuisd op voorspraak van Elbow-frontman Guy Harvey. Inmiddels woont ze al enige jaren in Manchester, maar naast haar huidige huis kent ook haar muziek een Brits fundament, in traditionele folk. Haar liedjes kennen echter ook invloeden uit andere genres en hebben zeker hun ruwe en experimentele kanten. Dat hoor je ook terug in haar karakteristieke stem, Hoops inventieve zangkunsten zijn al even prachtig als indrukwekkend. Daarmee weet ze de ROOTZZ-bezoeker ongetwijfeld aan het podium gekluisterd te houden.

Gill Landry (USA)

Als we je vertellen dat Gill Landry een voormalig bandlid van Old Crow Medicine Show is, dan is je interesse als rootsliefhebber ongetwijfeld gewekt. Maar goede kans dat je Gill Landry al kent via zijn solowerk, want de Amerikaan heeft inmiddels al vijf albums op zijn naam staan. En van dat kwintet platen klinkt er geen een als de ander, maar wat ze gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk pareltjes van poëtische creaties bevatten. Landry wordt vaak onder americana gerubriceerd, maar zelf noemt hij het liever funeral pop. Dat klinkt niet direct feestelijk, maar wie zit daar in deze tijden op te wachten? Landry is voor liefhebbers van filmische, melancholische americana, zoals zijn meest recente album ‘Skeleton At The Banquet’ (2020) bewijst. De setting van de Mezz tijdens ROOTZZ is optimaal om ten volle te genieten van de live uitvoering ervan tijdens zijn soloshow.

Nathan Kalish (USA)

Nathan Kalish werd geboren in Milwaukee, maar zag als zoon van een missionaris al vroeg meer van de wereld. Dat nomadenbestaan heeft hij eenmaal op eigen benen nooit opgegeven; Kalish verbleef in korte tijd op verschillende plekken als Chicago, Michigan en Nashville. Ondertussen ontwikkelde hij zich als muzikant en na een periode bij The Deadstring Brothers gespeeld te hebben, besloot hij solo te gaan. Met zijn busje als enige dak boven zijn hoofd, maar dat karretje bracht hem wel op het goede spoor. In 2018 speelde hij 250 shows en bracht hij zijn debuutalbum ‘I Want to Believe’ uit, in 2022 is met ‘Great Big Motel Bed In The Sky’ de opvolger verschenen. Een sonische mix van harmonie en gruis, geïnspireerd door psychedelische folkrock, cosmic country en americana.

Dig Deeper (NO)

Dig Deeper uit Noorwegen – dat in eigen land met trots de titel van coolste hippie rockers draagt – is geïnspireerd door jaren ’90 indierock en de sound van Californië uit de jaren ‘70. Toch klinkt hun nieuwste album ‘Easy Were The Days (Before I Met You)’ (2022) even nostalgisch als eigentijds en onderscheidend: een mix van Neil Young, Crazy Horse en Kurt Vile, voorzien van een Scandinavische toets. Ze werden al eerder opgemerkt door de Nederlandse media, want Nieuwe Revu schreef naar aanleiding van ‘In Central European Time’ uit 2017 dat Dig Deeper absolute meesters zijn in het mengen van Amerikaanse rootsmuziek met lang uitgesponnen acidrock. Liefhebbers van het betere gitaarwerk weten genoeg.

Timo de Jong (NL)

Timo de Jong maakt americana, geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderdenvijftig keer op, waaronder drie keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden. Een mooie openingsact om de toon te zetten voor de jubileumeditie van ROOTZZ.

20 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »