De naam Geoff Tate is voor veel rockers boven de 30 een begrip. Dat heeft alles te maken met het album Operation Mindcrime dat 35 jaar geleden verscheen. Dit concept album werd door de rockband Queensryche gelanceerd. De band Washington was een opzienbarende rockband. Met drummer Scott Rockenfield, bassist Eddie Jackson en de goed op elkaar ingespeelde gitaristen Chris DeGarmo en Michael Wilson.

Deze band bracht na het album Rage For Order het topstuk Operation Mindcrime . Een verhaal over een drugsverslaafde Nikki . Muzikaal is het een meesterstuk waar de gitaristen en vooral DeGarmo nog steeds hun inkomsten uit halen. Het verhaal is geschreven door Geoff Tate en terecht dat hij dit verhaal dan ook herhaaldelijk opvoert. Met de single ‘Silent Lucidity’  weet de band een grote hit te scoren dat nog steeds in de top 2000 te vinden is. En in 2008 verscheen het vervolgverhaal van Operation Mindcrime !! met Ronnie James Dio als gastzanger. Dit album was vooral een project van Tate. DeGarmo verliet de band in 1997

Na het vertrek van Tate uit Queensryche in 2012 ging er een ingewikkelde procedure aan vooraf. Tate was onterecht ontslagen uit de band (en vervangen door Crimosn Glory zanger  Todd La Torre)  en eigenaarschap over het album en het vervolg. De rechter beslist dat Tate eigenaar blijft van de rechten van Operation Mindcrime.

Dit brengt Geoff Tate naar Drachten. Samen met zijn jonge band presenteert de band het meesterwerk in het kader van het 35 jarig bestaan.
Okee zitten we dan te kijken naar een cover band met de originele zanger?? Ja, deels wel, al is Tate de eigenaar en zal hij dit niet meer met de originele band gaan spelen. Het was toen het beste wat je kon krijgen en daar is dan op deze avond ook een vorm van heimwee naar.

Toch is het prima om de prachtige songs het titelstuk, ‘I Don’t Believe In Love’ en het topstuk ‘Suite Sister Mary’ te horen.  De melodic rock wordt afgewisseld met stevige songs als ‘The Needle Lies’ en het pakkende eindstuk ‘Eyes of A Stranger’.
De band weet het met leuke poses weer te geven en Tate is prima bij stem. Met wat technische hulpmiddelen klinkt het als een klok en is iedereen aan het genieten.

Naast het album wordt de avond gevuld met de succes songs van die tijd en eindigt met het ‘Queen of the Reich’.

Het was voor de bezoeker een prima avond met een trip naar melody lane 88 en wellicht dat velen de oude plaat uit de kast hebben gehaald en nog even genieten hoe het ook alweer echt klonk. En dan komen we snel tot de conclusie dat het album nog even up to date is en muzikaal zo tijdloos is dat het nog voor generaties lang genieten is.

7 april 2023
In dit bericht:
Translate »