De zanger van Fischer Z, John Watts weet al jarenlang liedjes te maken met een literair inslag en maatschappelijke knipoog. ‘Dat geldt ook voor zijn nieuwe album ‘Swimming in Thunderstorms’. “De titel is een  metafoor van de huidige wereld waarin we verkeren. Een totale onbekende toekomst waarin we verkeren vol leugen op het internet. Het is deels politie getint en deels erg persoonlijk.”

Het album is in Nederland opgenomen “in Amsterdam en dat is fantastisch. De crew waarmee ik werk zijn voornamelijk Nederlanders en Jan Schenk is een vriend van hen. Het is wel zo gemakkelijk om iedereen om ons heen te hebben.”

De songs zijn erg divers. Als voormalige psycholoog kijk Watts op zijn manier naar de wereld en brengt hierdoor prachtige verhalen op plaat. “Het idee  van ‘Big Wide World’ is een verhaal over iemand die het aandurft om de volgende stap in de wereld te nemen en zijn grenzen over te gaan. Terwijl ‘No Bohemia’ een nummer is waarbij ik terug kijk als kind  en hoe dit is vergaan. ”Het gaat er om mensen te laten nadenken. Niet om te preken wat goed en slecht voor je kan zijn. Mensen denken zelf ook na en maken hun eigen keus. Ik ben een groot Hemingway fan en hij werd bekritiseerd als journalist en niet als de novellist. Ik hou ook niet van al dat georganiseerde wereld. Laatst kwamen allerlei jonge mensen ineens meezingen. Ik ben toen gestopt en vertelde hen dat ze op een concert waren en niet op een karaoke meezingfeest.”

“Of het nummer ‘The Islamic American’, dat gaat over het feit van een Islamiet met een Amerikaans paspoort in de huidige bizarre maatschappij waar hij en wij leven.  Met de beweging dat het inmiddels geaccepteerd is dat er zoveel internet leugens zijn en dat men in de bubbel leeft. Een bizarre wereld voor ogen houdt en hier ook nog in geloofd. Dat is gewoon geaccepteerd.” “Het nummer ’Stolen’ is ook zo’n nummer . Het gaat over de gestolen tijd van jonge mensen ze kunnen niets meer kopen en zitten in lastige posities.  “Het album is daarnaast een erg band-album geworden en daar ben ik blij om. De band is nu een anderhalf jaar bij elkaar en we zijn ontzettend gegroeid.”

Wanneer Watts de keus maakt om solo te gaan , komt Fischer Z wat in de vergetelheid. Zijn zoon en toenmalig manager weet hem te overtuigen dat John Watts gelijk aan Fischer Z staat en dat het publiek hem als boegbeeld blijft zien.

“Het maakt voor het publiek dus blijkbaar niets uit. Men wil gewoon een combinatie horen van de oude hits en daarnaast wil men de  nieuwe songs. Ik zal altijd de Fischer Z guy zijn en blijven. Wanneer je op Spotify de oude songs zoekt zoek je op de naam van de band het mooie is dat er inmiddels zoveel jongeren zijn die deze songs zoeken dat ze nu naar de shows van Fischer Z komen, niet van John Watts.

“Er is geen leeftijdsprobleem met de liedjes die er zijn gemaakt. Wanneer ik ze zing geldt het blijkbaar nog steeds.” Veel bands van de jaren 80 spelen weer en zijn terug met hun songs. Wet Wet Wet, Marc Allmond zien we allemaal op diverse podia.” ”Het is wel geinig om te vertellen dat ik niet veel Engelse muzikanten ken. Ik woonde destijds in Europa en ik was een fan van de band Talk Talk. Gister vertelde iemand dat de zanger Mark Hollis een groot fan was van Fischer Z. Helaas is hij overleden en ik zou hem graag hebben willen ontmoeten.” Ik heb nooit mijn helden willen ontmoeten omdat dit invloed op je kan hebben op je werk, maar nu zou ik het wel mooi vinden”

Ieder artiest wil een verhaal vertellen en dat geldt ook voor John Watts. Het nieuwe album Swimming in Thunderstorms ligt vanaf 13 september in de schappen.

4 oktober 2019
In dit bericht:
Translate »