Groningen, dinsdag 1 november 2022

Het was een bijzondere sfeer deze avond. Het is al donker en de kerk is mooi uitgelicht. Bij binnenkomst van de kerk is de preekstoel verlicht, met een stuurwiel als verlichting ervoor geplaatst. De wanden zijn gekleurd in rood en het publiek neemt met een biertje plaats op de houten kerkbanken.

Wachtend op wat er gaat gebeuren zijn de bezoeker druk anekdotes aan het uitwisselen. Ja want the classic album Red Skies Over Paradise staat centraal vanavond. Een album dat inmiddels 40 jaar oud is en nog steeds even actueel. Dat is dan ook de reden waarom John Watts het gehele album opnieuw heeft opgenomen. Nu alleen, solo waardoor de tekst meer de ruimte krijgt.

Het is alleen te koop bij de concerten en het publiek deelt de ervaring van het origineel van toen. De verhalen verstommen wanneer de man met bolhoed en gitaar de kerk binnen komt en voor de preekstoel zijn plek neemt. Staand en met 2 biertjes naast zich, slaat hij de eerste akkoorden aan van de elektriche gitaar. “Je denkt toch niet dat ik hier ga zitten met een akoestische gitaar” grapte Watts en tikt af met ‘Multinationals Bite’ en ‘Luton to Lisbon’. Zo weet de man het gehele album in willekeurige volgorde te spelen. 13 songs komen in bijna een uur voorbij.

Daar waar Watts vroeger weinig of niets tussen de songs zei, weet hij nu alle verhalen van toen met het publiek te delen. Naast de herinneringen van een bruiloft waarbij de jongste van het koor moest overgeven en dit over de jurk deed tot de verhalen van het huidige Britse kabinet. Daar waar Liz Trust na 40 dagen de handdoek in de ring gooit en nu de kleine Indier Sanak de president is geworden.

De songs als In England, Berlin en Red Skies Over Paradise gaan er goed in. Cruise Missiles is weer aktueel en het Marlies weer door de bezoekers luidkeels meegezongen. Dan klinkt de kerk mooi en dit gebruikt Watts dan ook.

Het tweede deel van de show, wat na de pauze afspeelt, kent het bekende werk van toen. ‘Room Service’, ‘One Voice’ van John Watts solo album en ‘So Long’ zijn heerlijke meezingers. Met Remember Russia weet Watts nog een politiek statement af te geven en sluit de avond na bijna 2 uur af met ‘Further From Love’. Een avond met veel Geloof en Hoop op betere tijden en Liefde voor elkaar. Al passend voor een stichtelijk geheel.

Met ondersteuning van de licht- en geluidsmannen weet men deze show tot een gedenkwaardige avond te maken. Een start om dit uit te werken en volgend jaar terug te komen.

Begin volgend jaar zal het nieuwe album gaan verschijnen en met volledige band zal Fischer-Z de podia weer bestormen.

2 november 2022
In dit bericht:
Translate »