Ergens aan de rand van Berlijn woont de singer-songwriter Fin Greenall met zijn vrouw Samar. Samen runnen ze daar hun label, geeft hij les en produceert hij in zijn studio voor diverse artiesten waaronder Ruben Hein en Rachel Somani. “Het album van Somani is heerlijk, dat hebben we hier geproduceerd! Dat moet je eens gaan beluisteren.” verteld Fin.

We kennen de man vooral als Fink, al is het een trio met Tim Thornton en Guy Whittaker. De band wist met het album Fresh Produce te debuteren, hoewel Biscuits For Breakfast het album is waarmee de sound van Fink vorm kreeg. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is er het album IIUII, ofwel It Isn’t Until It Is.

IIUII

“Ja, het is een verzamelplaat en wat moet je nu met een verzamelalbum. Je kunt een Spotify-lijst gaan maken maar dat is ook geen uitdaging. Vandaar dat we de fans hebben gevraagd om hun keuze voor de songs op het verzamelalbum kenbaar te maken. Het was juist dat aspect dat enorm veel tijd heeft gekost, maar het was erg leuk om te doen.”

“We wisten natuurlijk voor een deel wat ze wilden, maar het was een mooie verrassing dat er ook andere songs naar boven kwamen. ‘Shakespeare’ en ‘Blueberry Pancake’ zijn songs die voor ons een verrassing waren. Dat maakt dit album als verzamelalbum wel verrassend. Ik had zelf nooit verwacht dat ‘Maker’ in deze selectie zou voorkomen. Het is best een mooie verzameling van songs geworden.”

“Het was een reis terug in de tijd met songs die we meer dan 10 jaar niet meer hadden gespeeld, voor het laatst ergens in het jaar 2009. Daardoor moesten we deze songs opnieuw leren spelen. Dit is wel een mooi proces geweest.”

“Het gaf een ander gevoel en ik geef de songs nu ook een andere interpretatie dan toen ik ze schreef. Het zijn andere tijden en ik ben zelf ook veranderd natuurlijk. Als muzikant ben ik meer mezelf, ik ben nu zelfverzekerd, dat was ik toen eigenlijk niet. Neem het nummer ‘Walking in the Sun’ dat ik nu heerlijk kan zingen. Beter dan toen. Ik ben ook een ander persoon en ik bekijk de dingen nu anders. Ik heb door de jaren heen geleerd dat wat je echt zingt ook echt zo bedoeld is. Dat is beter dan het liedje perfect te willen spelen. Dat wordt dan al gauw klinisch, nu zit er meer gevoel in. ‘Meaning’ is wel een belangrijk aspect in de songs zoals ik ze nu speel.”

“Het is dan ook een prachtige mogelijkheid om de oude songs weer opnieuw te kunnen en mogen spelen, nieuwe creaties te maken en niet zo perfect te hoeven spelen. Ik denk nu ook anders en ik kan er nu meer van genieten. Met die gedachte heb ik de nummers op het album weer willen spelen. Het voelt erg goed om je eigen songs opnieuw te bekijken en te mogen opnemen. Het was een feestje om te doen en te ervaren: ‘Ah, dit is best een lekker nummer eigenlijk’. Zeker wanneer je deze al jaren niet meer hebt gespeeld.”

Best of…

“Het album is het beste van de eerste 10 jaar, en er komt ook nog een boek! Het boek komt een maand later uit en gaat over de eerste 10 jaar. Hetgeen we ons nog kunnen herinneren, hahaha. Het zijn als het ware twee broertjes die op een unieke manier met elkaar zijn verbonden. En we gaan ook nog een audioboek uitbrengen, daarmee heb je een soort van The Best Of…”

“Wanneer je live speelt maak je als het ware een nieuwe variatie op de songs. De ene keer toeren we met een band met blazers en toetsen, en nu is het trio als basis weer terug. Het geeft dan ook de mogelijkheid om een hele andere sfeer te creëren. Spelen met verschillende persoonlijkheden om je heen geeft ook weer een andere sound. Nu is het weer een trio en daarmee keren we terug naar de basis van de songs. Er is weinig ruimte om je ergens achter te verstoppen. Je bent nu meer in beeld, kwetsbaarder, en dit geldt voor ons alle drie. De songs die we akoestische doen, maken deze nog intenser.”

“We vinden het heerlijk om in Nederland te spelen. In maart /april zijn we er weer en daar hebben we nu al enorm veel zin in. We hebben er altijd met veel liefde gespeeld want jullie hebben ontzettend goede zalen, en alles is goed geregeld.”

Tour

“We gaan als trio door en dat maakt het voor ons ook makkelijker om overal naar toe te gaan. Dat kan gewoon met een auto joh, heerlijk! We kunnen niet wachten om weer naar Nederland te komen.”

Aankomend jaar staat er een uitgebreide Europese tour gepland. De Nederlandse speeldata en podia zijn:

  • 28/03 – Doornroosje, Nijmegen
  • 29/03 – Hedon, Zwolle
  • 30/03 – Oosterpoort, Groningen
  • 01/04 – Tivoli Vredenburg, Utrecht
  • 02/04 – Paradiso, Amsterdam
  • 03/04 – Paradiso, Amsterdam

Copy-edit: 15-11-2021

2 september 2021
In dit bericht:
Translate »