Op 22 en 23 september viert Festival Downtown haar 9e editie in de binnenstad van Rotterdam. Een divers evenement dat progressieve, vernieuwende en eigenwijze muziek presenteert aan een breed publiek. Volledig gebouwd op de basis van het Rotterdamse DNA presenteert Festival Downtown op acht podia dit jaar ruim 45 spannende artiesten. Het festival heeft zowel een gratis toegankelijk dagprogramma, als betaald programma in de avond.

Festival Downtown maakt sinds 2014 naam met een eigenzinnig, vooruitstrevend en vooral divers programma. Naast een aantal grote Nederlandse headliners en het imposante scala aan internationale niche-helden, zijn de eigen, Rotterdamse, scenes en makers dan ook altijd prominent aanwezig binnen het programma. Downtown gelooft heilig in de early adaptor rol van Rotterdam. Altijd kwamen de nieuwste scenes, genres en trends al in de havenstad aan wal. Een festival dat al die ontwikkelingen bij elkaar brengt en binnen één overkoepelende visie presenteert, ontbrak volgens hen nog.

Ik geloof héél erg in het Rotterdamse DNA. Steeds bewijst deze stad weer de voorlopersplek voor nieuwe scenes te zijn. We laten dat niet altijd even goed zien. Dat was 10 jaar geleden de aanleiding om met Festival Downtown te beginnen. Ik denk dat dit een hele interessante tijd is voor Rotterdam, we zijn van een stad met het imago van een afvoerput naar hipsterstad nr. 1 gegaan. Uitdaging lijkt me nu voor Rotterdam om zichzelf te blijven. Met het programma van Festival Downtown is dat in ieder geval gelukt. Daar ben ik echt trots op. Dat ideetje dat ik ooit had is uitgegroeid tot een volwassen festival dat écht nergens op lijkt. – aldus Immanuel Spoor, oprichter van Festival Downtown

Onder het motto ‘Redefining Rotterdam, Reshaping the Narrative’ slaat Festival Downtown een vernieuwde koers in voor de komende jaren. Het festival blijft vooroplopen in het presenteren van de meest opwindende trends en biedt een unieke mix van diverse muziek scenes. Met een sterke focus op artistieke vernieuwing en cross-overs tussen verschillende genres, brengt Festival Downtown de muzikale toekomst dichterbij.

Zoals op vrijdag 22 september spelen een aantal grote namen op het festival, bijvoorbeeld in WORM Flowdan (live), bekend van de hit Rumble met Skrillex en Fred again… met zijn sterk ritmische tracks met invloeden van grime en dancehall, of het uit Londen afkomstige Ivy Lab, die hun leftfield bass en halftime combineren met hip-hop en DEFORMER, die sinds het begin van de jaren ’90 een kracht is in de Nederlandse hardcore Jungle muziek, waarmee hij muzikale barrières doorbrak en een nieuwe generatie artiesten en publiek inspireerde. In de kelder van Worm speelt Ray Fuego, die met zijn Nederlandstalige hiphop de muziekscene in eigen land sterk heeft beïnvloed. Nieuw dit jaar is de BOAT PARTY met onder andere Carlos Valdes, een sleutelfiguur van het nachtleven in Amsterdam. Zijn belangrijke bijdrage aan de elektronische muziekscene en de LGBTQ+-gemeenschap in de stad als DJ, promotor, label-eigenaar en inspirator is onbetwistbaar.

Op zaterdag 23 september op Eendrachtplein zijn dat onder andere Arp Frique & Family, live disco vibes verweven met Caribbean- en Kaapverdische sounds en Nusantara Beat, een van de festival hits van dit jaar. Het zestal viert hun Indonesische roots en cultuur. Iets verderop in het Skatepark speelt ECHT! dit Brusselse collectief speelt elektronische muziek volledig live met echte instrumenten en ROLROLROL, een nieuw project van Jameszoo & Niels Broos. Op de Jongkindstraat staat Onipa, een vurig afro-futuristische collectief uit de UK met hun krachtige live show, geleid door de zanger en percussionist Kweku uit Ghana (K.O.G) en Joya Mooi, door haar Zuid-Afrikaanse achtergrond te combineren met de Nederlandse kenmerken van haar geboortegrond, brengt Mooi innovatieve R&B die jazz, trap, pop en hiphop-invloeden combineert tot een organisch geluid. In Cannibale Royale (op het skatepark) staat Aquarian, deze Berlijner draait zijn hybride rave muziek met invloeden uit Detroit, Londen en zijn thuisstad. Naar de V11 komt Bricknasty, deze eclectische Ierse band combineert R&B, hip-hop, rave en ’90s garage, en hackedepicciotto, dit duo bestaande uit Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) en Danielle de Picciotto (co-innitiator Berlin Love Parade), maken cinematic drone-industrial-experimental muziek met spoken word. Tot slot wordt Kaapstad naar Rotterdam gebracht en wordt Het Nieuwe Instituut omgetoverd tot een Amapiano club. Amapiano is een opkomend fenomeen in de Zuid-Afrikaanse muziekwereld en heeft wereldwijd veel aandacht gekregen vanwege zijn aanstekelijke beats en dansbare ritmes.

Festival Downtown vindt plaats op 22 en 23 september in het centrum van Rotterdam
Ga voor meer informatie en kaarten naar: festivaldowntown.nl

 

10 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »