De Nederlandse prog-rockartiest Edward Reekers kondigde onlangs zijn eerste soloalbum in 15 jaar aan, The Liberty Project.

– welke op 4 Augustus uitkomt op Music Theories Recordings/Mascot Label Group, Vandaag onthult hij een majestueuze song van het album genaamd “Good Citizens”. Het nummer bevat Damian Wilson (Threshold), Koen Herfst (Vandenberg), Cindy Oudshoorn (Kayak) en meer.

Dit was een van de eerste nummers die hij opnam voor het album: “Na de tweede oerknal – de geschiedenis herhaalt zich – heeft zich een andere of parallelle wereld ontwikkeld, vergelijkbaar met de wereld die we kennen. Een vreselijke ziekte heeft zich verspreid en mensen leven in angst. We horen de politici zeggen dat alles goed komt als we ons allemaal aan de regels en voorschriften houden die ze hebben opgesteld. Natuurlijk kunnen ze niet leveren wat ze beloven; what else is new?”

Edward vervolgt: “Toen ik de demo’s voor dit album opnam, zong ik alle leadzang zelf. Naarmate het project vorderde, werd het me duidelijk dat ik verschillende stemmen moest hebben voor de verschillende liedjes en groepen mensen die ze zongen, om elke groep en elk nummer een eigen gezicht te geven. Ik vond Good Citizens een van de moeilijkste om ‘weg te geven’, omdat ik het zo graag zong. Gelukkig was mijn goede vriend Damian Wilson bereid zijn geweldige stem en overweldigende interpretatie aan de politici te geven, zowel in dit nummer als in ‘Never again’. En ik moet zeggen, ik ben meer dan blij met en trots op het resultaat!”

Hij voegt eraan toe: “Dit nummer was ook het eerste nummer dat gitarist Mark Bogert speelde. Zelfs in het demo-stadium voegde hij zoveel ‘feel’ toe aan de nummers. Luister maar eens naar de gitaarsolo die hij op dit nummer speelde! Ik had veel geluk hem op het album te hebben en ik ben erg dankbaar voor al het werk dat hij erin heeft gestoken. Wat een geweldige muzikant en geweldig mens! Naast Mark horen we Koen Herfst op drums, Johannes Adema op bas, Joost van den Broek op Hammond en ik speel wat keyboardpartijen en percussie(koebel!). Ook de achtergrondzang werd gedaan door goede vrienden van mij: Cindy Oudshoorn, Marcela Bovio en Peter Bauchwitz.”

Hij heeft al “The Present Day” van het album onthuld. Bij het samenstellen van The Liberty Project deed hij een beroep op een enorme pool van talenten waaronder Steve Hackett (Genesis), Arjen Lucassen (Ayreon), John’ Jaycee’ Cuijpers (Praying Mantis) en meer.

Pre-order het album hier: https://lnk.to/edwardreekers

Rockopera en conceptalbum

Is het een rockopera, een musical of een conceptalbum? Het is alle drie verpakt in één. Maar waar gaat het over? Stel je voor dat er een tweede oerknal was geweest. Zou dat onze evolutie hebben veranderd of zelfs een parallelle wereld hebben gecreëerd? En zo ja, hoe zou die wereld er dan uitzien? Wie zouden de bewoners zijn?

Reekers zegt: “Ik wilde een verhaal in een verhaal creëren, dus introduceerde ik de personages, Thomas en Catherine, die verliefd werden, uit elkaar gingen en weer bij elkaar komen. Met om hen heen een samenleving in beroering waar onder andere politici, bankiers en journalisten commentaar geven op de situatie waarmee ze worden geconfronteerd.”

Reekers was de voormalige leadzanger van de band Kayak. Hij sloot zich bij Kayak voorafgaand aan de release van hun doorbraakalbum, Phantom of the Night (1978), met hun grootste hit “Ruthless Queen.” Reekers bleef de zanger van Kayak tot hun breuk in 1982 en vanaf hun reünie 2005 tot en met 2014.

Reekers bracht onder zijn eigen naam de solo-albums The Last Forest (1980), Stages (1993) en Child of the Water (2008) uit en toerde door heel Europa als achtergrondzanger van artiesten als Meatloaf, Oleta Adams, Bobby Kimball en zelfs Caterina Valente. Ook is Edward een frequente gast-vocalist op het Ayreon project van Arjen Lucassen.

Het is alweer 15 jaar geleden, maar we krijgen in totaal 17 glorieuze tracks. En wat meteen opvalt is de diversiteit van het materiaal. Het varieert van ballads tot heavy metal, popsongs, rock-georiënteerde powertracks, echte blues en bijna klassieke instrumentals. Dus, is het een rockopera? Ja. Is het een musical? Ja. Is het een conceptalbum? Absoluut!

1 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »