Het nieuwe album van De Jeugd van Tegenwoordig, Moderne Manieren, is vandaag binnengekomen op nummer één in de Album Top 100. Dat is de eerste keer in de geschiedenis van de band, die dit weekend voor de zevende keer op Lowlands staat. 

Moderne Manieren, dat uitkwam op 11 augustus, is het achtste album van De Jeugd van Tegenwoordig. Niet eerder kwam een album van de band binnen op nummer één.

In mei verscheen de eerste single, Ze is pas net begonnen (leerstage / werkstage), gevolgd door Goed Nieuws en Dat Mag Niet. Moderne Manieren is het eerste album van De Jeugd in vijf jaar: in 2018 verscheen hun laatste (dubbel)album Luek = Anders.

De Jeugd van Tegenwoordig over Moderne Manieren: “Kosmische stromingen ontwaakten de Jeugd uit een cybernetische winterslaap en brachten hen eens te meer samen om het collectieve gevoelsleven van de Nederlander op diens grondvesting te doen schudden.”

Komende zondag staat De Jeugd van Tegenwoordig voor de zevende keer op Lowlands Festival. Daar spelen ze hun eerste show na de release van Moderne Manieren. In het najaar tourt De Jeugd met hun Moderne Manieren Tour door Nederland en België.

Moderne Manieren is digitaal, op vinyl, cd en op cassette uitgekomen.

De Jeugd van Tegenwoordig

Vjèze Fur (Freddy Tratlehner), WiWa (Olivier Locadia), Faberyayo (Pepijn Lanen) en producer Bas Bron breken in 2005 door met de monsterhit Watskeburt?! In datzelfde jaar spelen ze voor het eerst op Lowlands en brengen ze hun debuutalbum Parels Voor De Zwijnen uit. Met hun aanstekelijke, genre-overstijgende sound maken ze voor hiphop de weg vrij naar het mainstream-publiek in Nederland en België. In 2006 wint De Jeugd zowel een 3FM Award als een Edison in de categorie Beste Nieuwkomer.

Daarna volgen hits als Sterrenstof en Get Spanish en vele albums: De Machine (2008), De Lachende Derde (2010), Ja, Natúúrlijk! (2013) en Manon (2015). In februari 2018 verschijnt hun zesde album Luek, dat al in november van datzelfde jaar wordt opgevolgd door hun zevende album Anders (Different). In 2023 verschijnt hun achtste album Moderne Manieren.

In hun inmiddels 18-jarige carrière won De Jeugd van Tegenwoordig talloze prijzen, waaronder meerdere 3FM Awards, De Popprijs (2011) en de Gouden Harp (2012). Ze spelen nog altijd op de hoofdpodia van de grote festivals en hun clubtours in Nederland en België verkopen standaard uit. In 2019 gaven ze hun duizendste concert, in een uitverkocht Olympisch Stadion in Amsterdam. Vorig jaar nam De Jeugd met Maan de single Naar De Maan op, waarvoor ze een gouden plaat kregen. Die track is inmiddels ruim 12 miljoen keer gestreamd.

© Nick Helderman
18 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »