Copier speelde in de jaren 70 met de eveneens uit Mill afkomstige Jan Hendriks in de band Steam. In 1978 werd Hendriks door pianist Ernst Jansz benaderd om te komen spelen in een nieuwe gelegenheidsband voor het Festival Of Fools, dat in Amsterdam werd gehouden. Jansz kende Hendriks via bassist Piet Dekker, die Hendriks ontmoet had na een optreden van De Rumbones en die ook zou meespelen in de band. Hendriks stelde Jansz voor Copier aan te trekken als drummer. De Foels Bent Doe Maar, zoals de band ging heten, bestond eerst uit negen leden, maar werd na het festival gereduceerd tot vier muzikanten: Jansz, Hendriks, Copier en Dekker. Ook de bandnaam werd hierop ingekort tot Doe Maar.

Behalve als drummer schreef en zong Copier ook enkele nummers van Doe Maar. Hij was de leadzanger van Verdomme ik doe het wel alleen van het eerste titelloze album en Nix voor jou en Te laat van Skunk en zong op enkele andere nummers op de achtergrond. Hij schreef Als de morgen komt (met Jansz), Nix voor jou (met Joost Belinfante) en Te laat.

Nadat de single Sinds 1 dag of 2 (32 jaar) de onderste regionen van de hitparade bereikte en Smoorverliefd de Top40 zelfs niet binnenkwam, begon de band plannen te maken voor een derde album. Copier liep in deze periode wederom een spierscheuring op in zijn lies. Hij besloot, mede vanwege het tegenvallende succes van de band en drang naar meer zekerheid, kort voor de doorbraak van de band te stoppen met drummen. Hij werd bij Doe Maar opgevolgd door René van Collem.

In Doe Maar was Copier in veel nummers, naast drummer, ook verantwoordelijk voor de koorzang en nam hij in enkele nummers de leadzang voor zijn rekening. Daarnaast schreef hij een drietal nummers voor de groep. Hij speelde mee op de albums Doe Maar en Skunk en was, samen met de overige toenmalige bandleden van Doe Maar, te horen in het nummer Geen carnaval op het album Van een afstand van Boudewijn de Groot.

Na zijn vertrek uit Doe Maar ging Copier zich concentreren op schilderen.[1][2] Hij vestigde zich in Oeffelt. In 2012 liet hij weer van zich horen als zanger. Op Youtube werd het nummer Leven geplaatst, een samenwerking met Henry van Tienen.[3]

In juni 2016 trad hij tijdens drie concerten van Doe Maar in de Ziggo Dome op als gast. Hij zong Nix voor Jou en Te Laat. Copier zei later geen spijt te hebben van het verlaten van Doe Maar, maar dat hij het wel jammer vond dat hij er niet op de een of andere manier meer de vruchten van heeft kunnen plukken.

De laatste jaren van zijn leven speelde hij in de band Boem3, waarin eerder ook Will Theunissen van de Frank Boeijen Groep speelde. Carel Copier overleed 31 mei 2024 op 72-jarige leeftijd aan kanker, na een verblijf van enkele maanden in een hospice in Sint Anthonis.[4][5]

(bron wikipedia)

2 juni 2024
In dit bericht:
Translate »