Nederlandse muziek groots gevierd in AFAS Theater Leusden

Edisons Pop 2024 uitgereikt

Amsterdam, 4 maart 2024 – De winnaars van de Edisons Pop 2024 zijn bekend. Vanavond kregen in het AFAS Theater in Leusden artiesten in elf categorieën het bekende bronzen beeldje van Pieter D’Hont uitgereikt. De oeuvreprijswinnaar was al eerder bekendgemaakt: Jan Smit kreeg afgelopen donderdag tijdens de live-uitzending van Humberto de Edison Pop Oeuvreprijs overhandigd door zijn zoon Senn.

Tijdens een spectaculaire show met optredens van Reinier Zonneveld, Cho en Idaly, Roxeanne Hazes, Duncan Laurence en Senna werd de Nederlandse muziek groots gevierd en werden de Edisons Pop 2024 uitgereikt aan: Within Temptation (Rock), Idaly (in de nieuwe categorie Soul/R&B/Funk), Pip Blom (Alternative), Marco Schuitmaker (Hollands), Roxy Dekker (Nieuwkomer), Son Mieux (Song), Reinier Zonneveld (Dance), MEAU (Nederlandstalig), Mula B (Hiphop), Sef (Album) en FLEMMING (Pop).

Nederlandse muziek bloeit
Juryvoorzitter Daniel Dekker: “Muziek van eigen bodem is ontzettend populair. Dat komt mede omdat het niveau van de Nederlandse muziek hoog is. Bovendien wordt er in alle genres goed gepresteerd. De diversiteit is groot: elke categorie heeft een unieke winnaar.”  Vorige week werd bekend dat de Nederlandse muziekindustrie het afgelopen jaar opnieuw is gegroeid, met 9 procent naar bijna 300 miljoen euro. Nederlandse artiesten scoorden hoog in zowel de Top 10 bestverkochte Singles als in de Top 10 bestverkochte Albums van 2023.

De vakjury
Naast meestemmend voorzitter Daniel Dekker (Head of Radio Omroep Max) bestaat de vakjury uit Eric van Holland (Senior Editor Spotify Benelux), Vera Siemons (3FM DJ), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!), en Randall Spann (Music Director FunX). De jury heeft producties die zijn verschenen in de periode van 2023 beoordeeld.

AFAS Edisons
De Edison Stichting heeft voor vijf jaar een partnerschap met AFAS Software, waarvan dit het derde jaar is. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

De Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. Er zijn 11 categorieën voor Edison POP. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem.

De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

(tekst verder onder video)

WINNAARS EDISONS POP 2024

OEUVREPRIJS – Jan Smit
POP – FLEMMING – singles
ROCK – Within Temptation – Bleed Out
HIPHOP – Mula B – Narcopop
DANCE – Reinier Zonneveld – Heaven Is Mad
ALTERNATIVE -Pip Blom – Bobbie
NIEUWKOMER – Roxy Dekker – singles
HOLLANDS – Marco Schuitmaker – singles
NEDERLANDSTALIG – MEAU – 22
SOUL/R&B/FUNK – Idaly – Betty
SONG – Son Mieux – ‘Tonight’
ALBUM – Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

 

JURYRAPPORTEN EDISONS POP 2024

OEUVREPRIJS

Jan Smit
De winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 begon met zingen in het jongenskoor “De Zangertjes van Volendam”. Als tienjarige werd hij in het muzikale dorp ontdekt door leden van de groep BZN. Zij schreven zijn eerste hit die uit het niets op nummer 1 binnenkwam in de Top 40, een historische gebeurtenis. Nooit eerder was een artiest of groep dit in Nederland gelukt.

Door de arbeidstijdenwetgeving ging de loopbaan eerst over de grens van start en kreeg hij in 2001 de Buma Exportprijs voor bestverkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Een eigen realitysoap op de Nederlandse televisie zorgde een paar jaar later voor een enorme populariteit en met een schijnbaar gemak maar vol overtuiging houdt hij, nog steeds, vast aan een eigen koers, altijd herkenbaar voor een groot publiek. Er zijn altijd nieuwe plannen, er is altijd nieuwe energie. Hij schrijft en produceert met een vast eigen team jarenlang eigen muziek en treedt op in theaters, popzalen en stadions.

Die nieuwe plannen zijn er ook voor anderen, er worden tientallen hits geschreven voor diverse artiesten, formats ontwikkeld om de Nederlandse muziekcultuur blijvend zichtbaar te maken op televisie. Zijn bemoeienis met het Eurovisie Songfestival, als commissielid, presentator en commentator heeft mede geleid tot de eerste Nederlandse winst in 44 jaar. ‘Zijn’ tv-show “Beste Zangers” is het populairste muziekprogramma, inmiddels ook over de grens.

De passie voor het delen met anderen en het raken van zijn publiek staat altijd voorop. Hij zet zijn talenten op talloze manieren in en zoekt zelf zijn beste momenten, veelal geleerd van, en verbeterd door zijn helaas overleden manager Jaap Buijs.

Er is een vloot naar hem vernoemd, hij heeft z’n eigen restaurant, z’n eigen platenlabel en opnamestudio, hij speelde in een aantal films en tv-series, is 25 jaar ambassadeur van SOS Kinderdorpen, was voorzitter van FC Volendam en is officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn bekendheid in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is nog steeds groot, in Nederland is zijn bekendheid ongekend. Als hij zijn verkering uitmaakt, stuurt het ANP een nieuwsalarm uit en onderbreekt de premier de vergadering in de Tweede Kamer.

De jury stelt vast dat zijn oeuvre inmiddels bijna 80 gouden en platina onderscheidingen kent, ondersteund door meer dan 20 nummer 1 hits. Een uniek artiest die vóór zijn 40e levensjaar dertig jaar met groot succes muziek maakt: de jury kent daarom de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 toe aan Jan Smit.

POP

FLEMMING – Singles

Deze categorie win je niet zomaar. Daar gaat vaak een lange weg aan vooraf. Eindeloos muziek schrijven, zoveel mogelijk live-ervaring opdoen en de wil om dit allemaal steeds maar weer beter te doen. Jarenlang speelde FLEMMING in alle zalen door heel Nederland, toen nog met het werk van anderen.

Pas iets meer dan twee jaar geleden brak hij echt door met zijn eigen muziek, onder zijn eigen naam. Sindsdien is het hard gegaan en is het niet zonder reden dat FLEMMING vervolgens ieder jaar voor minimaal één Edison genomineerd is geweest. Indrukwekkend. Deze ras-entertainer is geliefd bij jong en oud en speelt ieder(e) zaal, feest of festival plat. Onder andere een uitverkochte clubtour, twee keer solo in AFAS Live en schitteren bij de Vrienden van Amstel Live zijn daar het bewijs van.

Ook muzikaal heeft FLEMMING zich in 2023 weer doorontwikkeld. Met ‘Paracetamollen’ en ‘Verleden Tijd’ liet hij zien tot de Eredivisie te behoren en met ‘Champions League’ heeft FLEMMING voor Boef een brug weten te slaan tussen streaming en pop radiostations. Zoals altijd spat de muzikaliteit er vanaf. Je krijgt de songs niet meer uit je hoofd! Ook de cijfers liegen er niet om, met zo’n 60 miljoen streams op de releases van het afgelopen jaar en airplay op heel veel radiostations. FLEMMING is een geboren popartiest. En vanaf nu ook: een Edison Popartiest!

 

ROCK

Within Temptation – Bleed Out

Within Temptation brengt al 25 jaar kwaliteit en kan met recht een van de grootste muziek exportproducten van Nederland genoemd worden. Met hun symfonische metal zijn ze ook wereldwijd een van de succesvolste bands in het genre.

Hun nieuwe album Bleed Out past tekstueel perfect in de tijdsgeest en behandelt onderwerpen als vrouwenrechten, het verlies van democratie en de oorlogen om ons heen.

De plaat klinkt zowel fris als vertrouwd: wat meer industrial dan hun laatste werk maar met het kenmerkende bombast en uiteraard ook met de ijzersterke zang van frontvrouw Sharon den Adel. Nadat ze in 2022 samen met Evanescence de Ziggo Dome uitverkochten, keerden ze in 2024 op eigen kracht terug met dit opvallend krachtige album.

Dat de band na zo’n lange carrière inhoudelijk toch weer een stap voorwaarts maakt en dat hand in hand laat gaan met commercieel succes is bijzonder knap te noemen, en voor de jury reden hen te belonen met een Edison.

 

HIPHOP

Mula B – Narcopop

Mula B is allang geen domme jongen in je stad meer. Hij is een meesterplusser, die voor een vriendenprijs Narcopop aan je slijt: een mix van Indie, Electronica en Trap, die laat horen dat de harde straten ook een gevoelige ziel en een verhaal hebben.

Een verhaal waarin geluk en verdriet hand in hand gaan en zorgen voor een grensverleggend hiphop-album dat laat horen hoe dit genre zich blijft ontwikkelen en constant weet te innoveren.

Narcopop is melodieus, open en experimenteel. En voelt als het album waar Mula B al zijn hele carrière naartoe werkte. Zijn verhalen blijven puur, onversneden en witter dan een skipiste, maar hij weet er telkens voor te zorgen dat het voelt alsof dit jou ook had kunnen overkomen. Dat zijn leven in veel opzichten herkenbaar blijkt te zijn.

Hij is toegankelijk in zijn afstandelijkheid en legt met elke zin een stortvloed aan pure emoties bloot. En het is juist deze bijzondere balans die ervoor zorgt dat dit album zo impactvol is.

 

DANCE

Reinier Zonneveld – Heaven is Mad (For You)

Techno is allang niet meer de muziek van donkere, obscure clubs waar men uitsluitend komt om te afteren. Techno is de muziek van de mainstage geworden, en heeft daarmee het stokje overgenomen van de EDM.

 

Op die golven surft Reinier Zonneveld mee. Golven die hij zelf grotendeels in gang zette, want al jaren denkt hij buiten de kaders en zorgt hij voor vernieuwing en verbreding binnen de techno. Stilstand is achteruitgang en daarom is Zonneveld altijd in beweging. Een werkpaard in de studio, een machine op de internationale podia. Als vaandeldrager en posterboy van de techno pusht hij zichzelf en het genre tot het maximale.

 

Verwacht geen subtiliteiten van deze vernieuwer. De muziek is al net zo aanwezig als de prints van zijn blouses. Toch bezit Reinier Zonneveld de finesse om te spelen met een rijk palet aan dancestijlen. Met een ragfijne neus voor de volgende trend mengt hij aanstekelijke melodieën en energieke techno tot een eigen sound. Daarbij grijpt hij met hoorbaar plezier terug naar de jaren ’90 en topt hij zijn muziek af met eurohouse, rave en gabber. Op die momenten realiseer je je dat het verleden en de toekomst hand in hand gaan bij Reinier Zonneveld.

 (tekst verder onder video)

ALTERNATIVE

Pip Blom – Bobbie

Al vanaf het prille begin had de band Pip Blom duidelijk een missie voor ogen. Met hun super energieke garagerock speelden de Amsterdammers alle mogelijke zaaltjes, kelders en podia helemaal plat.

Binnen een paar jaar stond de indie-act op het prestigieuze festival Glastonbury, en inmiddels worden er steevast volledige clubtours in het Verenigd Koninkrijk uitverkocht.

Dat is te danken aan de aanstekelijke, maar altijd scherpe, rockliedjes die frontvrouw Pip zo vakkundig in elkaar weet te schrijven en produceren. Een succesformule die ook weer werkt bij het derde album, Bobbie. Tegelijkertijd heeft de band zijn sound heel slim weten te evolueren. Nadat ze afscheid namen van de drummer is de nadruk te komen liggen op de synthesizer en dit nieuwe geluid staat het trio uitstekend!

Een mix van synthpop en catchy gitaarriffs waar zelfs Ferdinand-frontman Alex Kapranos meezingt. De jury prijst het nieuwe en frisse geluid dat de liedjes extra dansbaar maakt maar dat nog steeds dicht bij het DNA van de band blijft.

 

NIEUWKOMER

Roxy Dekker – Singles

Hdp met een havercappu, zo bezingt Roxy Dekker de tijdgeest in haar gigantische hit ‘Anne-Fleur Vakantie’. Laat het maar meteen duidelijk zijn: je hebt onder een steen gelegen als je die track niet kent!

In 2023 bewees de artieste dat de afko’s en andere herkenbare struggles uit het studentenleven tot ver buiten de Amsterdamse Pijp reiken. Met miljoenen streams in korte tijd wist Dekker, ook via TikTok, zo goed als alle Nederlandse jongeren voor zich te winnen.

Na die grote doorbraak-single kwam, in samenwerking met Antoon, het vervolg ‘Satisfyer’ en liet ze zien dat dit nog maar het begin is van haar Nederpop-carrière. Grote hits in combinatie met een gezonde dosis zelfspot en zichtbaar plezier in het uitvoeren van de songs doen de studentenanthems hun genre ontstijgen.

De jury signaleert de impact die Roxy Dekker nu al heeft gemaakt en kijkt uit naar alle meezingende massa’s die ze dit jaar zal treffen. Let’s go poesjes!

 

HOLLANDS

Marco Schuitmaker – Singles

Het leven kent veel twijfels. Studeren, werken, liefde, niks op je pad staat vast. Maar voor de winnaar in deze categorie was één ding altijd al duidelijk: zingen. Er moet gezongen worden.

Het begon al jong, met veel talentenjachten en open podia, om het publiek te overtuigen van zijn talent. Dat leverde in 2017 een eerste single op en het begin van een voorzichtige carrière.

Een carrière die vijf jaar later in een stroomversnelling kwam, toen hij een stapel vinyl meenam op een weekendje weg en toevallig een oude track hoorde. Eentje geschreven door Pierre Kartner. Het nummer zat direct vast in zijn hoofd en hij wist meteen dat hij een eigen versie ervan wilde opnemen. En dat was een slimme keuze, want ‘Engelbewaarder’ werd één van de grootste hits van het afgelopen jaar.

Dat succes wist hij verder uit te bouwen met de kraker ‘Hier Mag Alles’, met Donnie, ‘Zomernacht in Griekenland’ en het duet ‘Van Goes Tot Purmerend’ met Jan Smit.

Zingen. Hij wist al dat hij dat wilde doen vanaf zijn achtste, maar de carrière van Marco Schuitmaker is dit jaar definitief begonnen.

 

NEDERLANDSTALIG

MEAU – 22

Deze artiest bracht drie en een half jaar geleden haar eerste muziek uit op Spotify. In die tijd heeft ze bijna iedereen in Nederland weten te bereiken met haar muziek waarin je de emoties door de speakers heen voelt.

Ze schrijft prachtige liedjes die zowel persoonlijk zijn als dichterlijk en helend. “Kippenvel”, dat is de meest voorkomende reactie van het publiek na een show en tevens het meest gebruikte woord in de comments op social media en YouTube.

De jury vindt het een knappe prestatie dat deze jonge vrouw liedjes kan schrijven met de kwaliteit van een gelauwerde singer-songwriter en hits weet te scoren als een grote popartiest.

 

SOUL/R&B/FUNK

Idaly – Betty

Een eerbetoon aan zijn oma, maar ook aan zichzelf. Aan zijn muzikale groei sinds die week op Schiermonnikoog in 2015.

Alle ervaringen van de jaren erna, heeft hij gebundeld in een modern R&B album met een sterke hiphop basis. Maar ook elementen uit Afro en Pop weet hij op zo’n manier te gebruiken, dat er een sound ontstaat die compleet eigen is. Waarom het gebaande pad volgen als je de tools bezit om je eigen weg te creëren.

Het is een album dat wederom voor een nieuwe golfbeweging zorgt, eentje die je aan het denken zet, aan het dansen krijgt en een hele generatie laat liefhebben.

Het is een totale beleving, een bijna filmische ervaring, waarbij Idaly volledig in zijn kracht staat: hij is op alle fronten gegroeid als artiest en songwriter, en die ontwikkeling komt op een bijzondere manier samen in een geweldig album: Betty.

 

SONG

Son Mieux – ‘Tonight’

Als een goede wijn lag het idee voor ‘Tonight’ jarenlang op de plank te rijpen. Het bleef echter zoeken naar de vorm van het nummer. Telkens werd er een beetje aan geschaafd en gesleuteld, totdat de band het in de zomer weer eens speelde in de oefenruimte en voelde dat alles op z’n plek viel.

 

Daarna kostte het slechts een fractie van die tijd om het op te nemen. Om de song op de eerlijkste manier te vangen werd namelijk gekozen voor een live-opname. Met strijkers en een gospelkoor werd de track op 5 september 2023 in de Thomaskerk in Amsterdam in een one taker vereeuwigd.

 

Waar Son Mieux doorgaans garant staat voor gepolijste, uitbundige disco laat de Haagse band hier een ander geluid horen. ‘Tonight’ is rauw, eerlijk en emotioneel. In de eerste plaats is het een ijzersterke song over vechten voor elkaar, maar dit juweeltje van Son Mieux is ook een tijdloos anthem dat verbroedert en verbindt.

 

 

ALBUM

Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

Dertien jaar geleden liet hij ons al kennismaken met De Leven: een wervelwind van emoties, met pieken, dalen en toch altijd weer met opgeheven hoofd vooruitkijkend.

Dat deed Sef ook met zijn album Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag. Een bijna profetische titel, die inzoomt op de complexiteit van het menselijke gevoel en hoe we kleine dingen heel groot kunnen maken en tegelijkertijd grote issues kunnen minimaliseren.

Hij stipt dit allemaal aan, maar altijd met een lichtpunt aan de horizon. Hij legt de vinger heel stevig op de zere plek, maar biedt tegelijkertijd ook een zachte helende hand. Hopeloos, en toch hoopvol.

 

Sef vangt een enorm spectrum aan emoties in zijn muziek en maakte daarmee een bijzonder en krachtig album. Hij zou voor veel kunnen sterven, maar neemt je nu mee in zijn versie van De Leven. En zolang dat dat er nog even is: geniet ervan. Elke dag.

 

5 maart 2024
In dit bericht:
Translate »