Randall Herman “Randy” Meisner

Meisner overleed  26 juli op 77 jarige leeftijd in Los Angeles Eagles oprichter Randy Meisner overleden was vooral bekend als zanger en basgitarist van de Amerikaanse rockband Eagles, waarvan hij van 1971 tot 1977 deel uitmaakte.

Buffelo Springfield

Voordat de man Eagles oprichtte sloot de Meisner zich  aan bij de succesvolle band Buffalo Springfield. De bandleden Richie Furay en Jim Messina verlieten de groep en formeerden Poco. Randy Meisner ging met hen mee.

Poco

Toen Poco haar eerste album “Pickin’up the pieces” opnam, besefte Meisner al snel dat de beide oprichters Furay en Messina nauwelijks aandacht aan hem besteedden en hem beschouwden als een sessiemuzikant. Er werd ook niet van hem verwacht dat hij songs aandroeg voor de band. Toen hij daarover klaagde, werd hij ontslagen (nog voordat het eerste album werd uitgebracht) en vervangen door Timothy B. Schmit, die hem jaren later ook zou opvolgen bij Eagles.

Rickey Nelson en Linda Rondstadt

Na zijn vertrek bij Poco werd Randy Meisner gevraagd of hij deel wilde uitmaken van de begeleidingsband van Ricky Nelson, the Stone Canyon Band. In mei 1969 gaf deze band haar eerste succesvolle optreden in The Troubadour. Enkele jaren later stopte Randy met deze band, om meer aandacht te besteden aan zijn gezin.
Hij werd echter gevraagd om mee te doen in een nieuwe begeleidingsband van Linda Ronstadt, samen met Don Henley, Glenn Frey en Bernie Leadon.

Eagles

Hieruit ontstond de nieuwe band Eagles, die in juli 1971 haar eerste concert gaf.

Op het eerste album van Eagles staan twee tracks die geschreven zijn door Randy Meisner (Take the devil en Tryin’). Die werden beide ook door hem gezongen, evenals Most of us are sad (geschreven door Glenn Frey). Op het tweede album “Desperado” zingt hij Certain kind of fool, dat is geschreven door Henley, Frey en Meisner. Op het derde album ” On the border” zingt Randy Meisner het nummer Is it true? dat ook door hem is geschreven. Op het vierde album “One of These Nights” zingt hij Too many hands (geschreven door Meisner en Don Felder) en Take it to the limit (geschreven samen met Henley en Frey). Het vijfde album “ Hotel California” zingt hij het door hem geschreven nummer Try and love again. Dat is het laatste album van de Eagles waarop hij te beluisteren is.

Take it to the limit werd een groot succes en leverde de band haar eerste gouden plaat op, maar Randy Meisner had moeite met de hoge tonen van het liedje en weigerde tijdens een optreden in Knoxville, Tennessee om dit nummer te zingen. Dat leidde tot een vechtpartij met Glenn Frey, waarna Randy de band verliet. Randy Meisner worstelde ook met alcohol- en drugsproblemen.

Solo

Randy Meisner bracht zijn eerste titelloze solo-album uit in 1978 gevolgd door One more song (1980). Hij nam een duet op met Kim Carnes, Deep inside my heart en behaalde #22 op de Billboard top 100. Met Hearts on fire bereikte hij zelfs #14. Daarna volgde nog een titelloos album in 1982, dat het einde was van zijn solo-carrière.

Meisner stierf op 26 juli 2023 in Los Angeles op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van COPD.

https://www.youtube.com/watch?v=0gYzXhoGstE

27 juli 2023
In dit bericht:
Translate »